Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 6. 2021,
7.21

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

7

Natisni članek

Marko Starman Janez Janša Janez Janša Lilijana Kozlovič pravosodje

Četrtek, 3. 6. 2021, 7.21

2 leti, 10 mesecev

Bodo v SMC potrdili Marka Starmana za novega pravosodnega ministra?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

7

Marko Starman | Pričakovati je, da bodo v SMC predlog že danes poslali premierju Janezu Janši, ki se je s Starmanom sicer že pogovoril. | Foto STA

Pričakovati je, da bodo v SMC predlog že danes poslali premierju Janezu Janši, ki se je s Starmanom sicer že pogovoril.

Foto: STA

Izvršni odbor SMC je predsednika stranke Zdravka Počivalška danes pooblastil, da do petka zaključi pogovore z možnima kandidatoma za novega pravosodnega ministra in premierjem Janezom Janšo. Najverjetnejši kandidat je Marko Starman, v igri je še Marjan Dikaučič. Ta utegne po informacijah STA v primeru imenovanja Starmana postati državni sekretar.

Dozdajšnja pravosodna ministrica iz vrst SMC Lilijana Kozlovič je namreč odstopila prejšnji četrtek, potem ko je vlada sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Premier Janez Janša je takoj po odstopu ministrice predsednika SMC Zdravka Počivalška zaprosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za prevzem vodenja pravosodnega ministrstva.

Izvršni odbor SMC je danes razpravljal o možnih kandidatih. Zadovoljni so, da je veliko strokovnjakov izrazilo pripravljenost sodelovanja.

Kot so v stranki sicer potrdili že v minulih dneh, je najverjetnejši kandidat Marko Starman, ki se je že pogovoril tudi z Janšo. Starman je visokošolski učitelj na Evropski pravni fakulteti Nove univerze v Novi Gorici in vodja urada za prostor v občini Izola. Med leti 2000 in 2008 je že opravljal funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje in na okoljskem ministrstvu, pozneje pa še na vladni službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

V igri pa je tudi Marjan Dikaučič, sicer stečajni upravitelj, je v današnji izjavi novinarjem pojasnil vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič. Izpostavil je prednosti obeh kandidatov. Pri Starmanu izkušnje pri delu v vladi in poznavanje evropskega pravnega reda, Dikaučič pa je po Peričevih navedbah strokovnjak na področju, ki ga je treba v okviru vladne koalicije še urediti. Gre predvsem za stečajno zakonodajo, ki je sicer programska prioriteta SMC do konca mandata.

Lilijana Kozlovič
Novice Odstopila je pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, Janša že pozval k predlogu za novo ime

Perič je še poudaril, da gre pri izbiri kandidata na eni strani za politično in na drugi strani strokovno presojo. S Starmanom so sicer po njegovih navedbah na lokalnem nivoju sodelovali nestrankarsko in nepolitično. Če bo za novega pravosodnega ministra imenovan Starman, pa bi utegnil Dikaučič po neuradnih informacijah STA postati njegov državni sekretar.

Vodja poslancev SMC pri imenovanju novega pravosodnega ministra v DZ ne pričakuje težav. Glasovanja v zadnjem tednu so po njegovih besedah pokazala, da ima vlada zadostno podporo v DZ. Spomnil je tudi, da je za imenovanje ministra potrebna navadna večina poslancev.

Dozdajšnja pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič je sicer odstopila prejšnji četrtek, potem ko je vlada sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Janša je takoj po odstopu ministrice predsednika SMC Zdravka Počivalška zaprosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za prevzem vodenja pravosodnega ministrstva.

Tudi prve izjave koalicijskih partneric SDS in NSi kažejo, da s podporo Starmanu načeloma ne bi bilo težav. V DeSUS se za zdaj ne izrekajo, počakali bodo na predlog SMC in tudi na kandidatovo potencialno predstavitev. Je bil pa Starman med kandidati, ki jih je DeSUS podpiral za ustavnega sodnika. V SNS se o Starmanu še ne izrekajo, počakali bodo na predlog in pogovor z njim v poslanski skupini.

Pričakovati je, da bo SMC Janšo o imenu za novega ministra obvestila v dnevu ali dveh. V DZ sicer po zadnjih podatkih še niso prejeli Janševega obvestila o odstopu Kozlovičeve. Predsednik vlade mora namreč po poslovniku DZ o odstopu ministra obvestiti predsednika DZ najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra.

Če bo Janša že v tem roku prejel predlog SMC, pa je pričakovati, da bo DZ obvestil hkrati o odstopu Kozlovičeve in o kandidatu za novega ministra.

Ne spreglejte