SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo po zdravnikih stavkale še medicinske sestre?

3

termometer

Sindikati, v katere so vključene medicinske sestre, ministrico za zdravje opozarjajo na potek roka, ko naj bi sledile aktivnosti za sprejemanje kadrovskih normativov v zdravstveni in babiški negi.

Če do 10. julija ne bo odziva, v sindikatu zdravstvene nege napovedujejo zaostritev sindikalnih aktivnosti.

Vsi štirje sindikati, ki so podpisali kolektivne pogodbe za zdravstvo in socialno varstvo ter kolektivne pogodbe za zaposlene v zdravstveni negi, so v dopisu na zadnji dan junija, ko se je iztekel rok, ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc spomnili na zavezo za sprejem in postopno vzpostavljanje standardov in normativov javnih storitev ter ustrezen razvoj in priznavanje kompetenc delavcev v zdravstveni dejavnosti.

Ta izhaja iz socialnega sporazuma za obdobje 2015–2016. Hkrati so opozorili tudi na zavezo iz stavkovnega sporazuma leta 2013, da bodo standardi in normativi v babiški in zdravstveni negi ter oskrbi sprejeti do konca leta 2013, so pojasnili na spletni strani Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

Do zdaj ni bila izpolnjena nobena od danih zavez Po njihovih navedbah so sindikati ministrico opozorili, da ni bila izpolnjena nobena od danih zavez ministrstva za zdravje, da sindikati niso prejeli nobenih gradiv, k pripravi katerih se je zavezalo ministrstvo za zdravje oziroma vlade. Kot navajajo, njihovi predstavniki tudi niso bili vključeni v nobeno pripravo gradiv in delo delovnih skupin, kot je bilo zagotovljeno na sestankih.

Zato sindikati v pismu zahtevajo takojšnji sestanek z ministrico za zdravje in takojšnji začetek usklajevanj o standardih in normativih v zdravstveni dejavnosti, o sistemski rešitvi za srednje medicinske sestre ter o odpravi anomalij pri uvrščanju delovnih mest v plačne razrede na področju zdravstva, zlasti v plačni skupini J.

Zdravniki letos opozorilno stavkali že dvakrat "Sindikati smo neuradno seznanjeni, da so bili določeni predlogi glede prvih dveh vprašanj v strokovnih skupinah že pripravljeni oziroma so v pripravi, zato od ministrice zahtevamo, da se predstavnike sindikatov nemudoma vključi v delo teh skupin in v usklajevanje predlogov, ki so v pripravi," so zapisali.

Zaradi nesprejema standardov in normativov so letos dvakrat opozorilno stavkali zdravniki. V zdravniškem sindikatu Fides zaradi istega razloga napovedujejo vročo jesen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin