Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 4. 2014,
18.14

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

evropske volitve Jelko Kacin Alenka Bratušek Pavel Gantar Jože Mencinger Ivo Vajgl

Petek, 11. 4. 2014, 18.14

2 leti, 10 mesecev

Bo za Jelka Kacina dovolj drugo mesto na liberalni listi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanec v Evropskem parlamentu Jelko Kacin (LDS/ALDE) pričakuje, da bo pobudo za pogovore o skupnem nastopu liberalnih strank na evropskih volitvah dala vodja PS in premierka Alenka Bratušek.

"Pričakujem, da bo aktivirala pooblastilo," nam je Kacin skopo odgovoril na vprašanje o nadaljnjih korakih po tem, ko je Bratuškovo izvršni odbor Pozitivne Slovenije v četrtek pooblastil za pogovore o skupni listi z LDS Antona Anderliča in Zares Pavla Gantarja.

Tišina o Jožetu Mencingerju Kacin ni želel komentirati niti kandidature ekonomista Jožeta Mencingerja, ki ga PS predlaga za nosilca liste na volitvah 25. maja. "To je suverena pravica Pozitivne Slovenije."

Tišina o prvem mestu na listi Na vprašanje, ali bi bil zadovoljen z drugim mestom na skupni listi liberalnih strank, je Kacin ponovil le, da na takšna vprašanja ne odgovarja, dokler Bratuškova ne aktivira pooblastila za vodenje pogovorov med strankami, ki so članice Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE). Kacin je sicer s podporo LDS že zbral potrebno število podpisov volivcev za kandidaturo.

Zakaj je pomembno prvo mesto na listi? V PS pravijo le, da se pogovori o skupnem nastopu potekajo, več pa ne želijo razkriti.

Prvo mesto na listi je pomembno, ker lahko prinese bolj zanesljivo izvolitev kandidata, čeprav imajo volivci možnost dati tudi prednostni glas za enega od osmih kandidatov, ki bodo zapisani na glasovnici.

Predsednik Zaresa Pavel Gantar, ki je pred tremi tedni menil, da so možnosti za skupni nastop liberalnih strank majhne, zdaj pravi, da so očitno malo večje. Pričakuje, da se bodo predstavniki treh strank sestali, povedali, kakšna so njihova pričakovanja in programska izhodišča, in videli, ali je sodelovanje mogoče. Pavel Gantar pogreša Gregorja Viranta

"Obžalujem, da v pogovore ni vključena Državljanska lista, ker bi bilo to bolje, saj so vse štiri stranke članice ALDE," nam je dejal nekdanji predsednik parlamenta v obdobju vlade Boruta Pahorja. DL Gregorja Viranta je kot nosilca svoje liste imenovala pravosodnega ministra Senka Pličaniča.

V zunajparlamentarni Zares, ki za nosilko liste predlaga nekdanjo gospodarsko ministrico v Pahorjevi vladi Darjo Radić, pred pogovori ne postavljajo pogojev.

Na ugotovitev, da več od tretjega mesta ne morejo pričakovati, ker je Kacin že evropski poslanec, PS pa je največja vladna stranka, Gantar pravi, da se zavedajo, v kakšni konstelaciji so in kaj pomenijo, a vendarle javno še ne želi razkriti njihovih pričakovanj o sestavi liste.

Zares je sicer imela evropskega poslanca Iva Vajgla, a se je ta odločil, da bo kandidiral s podporo DeSUS Karla Erjavca.

Ne spreglejte