Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 10. 2013,
11.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

volišče Ustavno sodišče

Sobota, 5. 10. 2013, 11.07

7 let, 12 mesecev

Bo ustavno sodišče določilo več volišč za invalide?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mariborčan Franc Toplak, ki trpi za mišično distrofijo, od ustavnega sodišča zahteva, da s spremembo zakonodaje zagotovi, da bodo volišča v Sloveniji od zdaj dostopna tudi invalidom.

76-letni Franc Toplak trpi za mišično distrofijo že približno 20 let. Hodi lahko s pomagalom, tako imenovano hojico, a njegovo zdravstveno stanje se slabša.

Moral je na drugi konec mesta "Ko smo pred volitvami v DZ novembra leta 2011 ugotovili, da očetovo volišče v Studencih ni prilagojeno za invalide, smo volilno komisijo zaprosili za premestitev na katero od volišč, kjer je dostop za invalide urejen.

Določili so, da gre lahko oče volit na Pobrežje, ki je na čisto drugem koncu Maribora," pravi Nataša Toplak, hči Franca Toplaka, ki je tudi sama dogajanje na volišču, kamor je spremljala očeta, doživela kot izjemno ponižujoče in neenakopravno.

Volišče za invalide je bilo brez klančine "Ko sva z očetom prišla na Pobrežje, kjer naj bi bilo volišče, dostopno invalidom, sva najprej ugotovila, da pred objektom ni parkirišč.

Parkirala sva torej precej stran od objekta. V objektu sta bili dve volišči ter dva različna vhoda. Vhod na volišče, na katerem naj bi volil oče, ni imelo klančine, zato sva se v stavbo odpravila čez drugi vhod, kjer je klančina bila.

Ko sva končno prišla do volišča, so nama tam rekli, da ne moreva voliti in da mora oče na sosednje volišče, za katerega ima volilni listek. Šele ko sem jim pojasnila, da tisto drugo volišče ni dostopno invalidom, so nama dovolili, da vendarle voliva kar tam. Dali so nama volilni listek in oče je končno lahko volil."

Podpis očeta ni bil potreben "Živci so mi popustili, potem ko sem vprašala, kam se mora oče podpisati zaradi identifikacije. Gospa na volišču je rekla, da se očetu sploh ni treba podpisati. To sva res doživela kot popolno razvrednotenje!

Ob tem sem se razjezila in po daljšem pregovarjanju so na koncu očetu le prinesli tisti list, da se je lahko podpisal. "Vse življenje so me učili, da moram hoditi na volitve, a kako, če ti, ko postaneš invalid, volišče nenadoma ni več enakopravno dostopno. To se lahko zgodi vsakomur, tudi sama se lahko že jutri znajdem na invalidskem vozičku," Nataša Toplak pojasnjuje, zakaj sta se z očetom odločila za pritožbo in za ustavni spor.

Franc Toplak je precej bolan in se, kot je pojasnila Nataša Toplak, zaradi dogodka še vedno počuti preveč ponižanega, da bi si o tem želel govoriti.

"Ni zmag v sporu volivcev z volilno komisijo!" Še isti dan sta se po zapletu na volišču Nataša in Franc obrnila po nasvet k Natašinemu bratrancu in Francovemu nečaku Juriju Toplaku, izrednemu profesorju ustavnega prava na Pravni fakulteti v Mariboru, ki je v letih od 2000 do 2012 član Državne volilne komisije.

Pomagal jima je spisati pritožbo za volilno komisijo, a odgovor, ki so ga prejeli, je bil negativen. Sledila je neuspešna pritožba na vrhovno sodišče. Francu Toplaku tako ni preostalo drugega, kot da se po pravico obrne še na ustavno sodišče.

"Na ustavno sodišče smo vložili dve pobudi. Prva se nanaša na presojo o tem, da samostojno glasovanje invalidom ni dostopno, drugo pa je presojanje zakonodaje, ki ne omogoča poštenega reševanja volilnih sporov," pojasnjuje Jurij Toplak.

Franc Toplak tako od ustavnega sodišča zahteva, da Državnemu zboru naloži takšno ureditev volilnega spora, po kateri bodo kršitve zakonov odpravljene, kršitelji pa sankcionirani, in pa da odloči, da morajo biti volišča dostopna invalidom.

Ustavno sodišče je o pobudi Franca Toplaka odločalo v sredo, odločitev ustavnih sodnikov pa bo po oceni Jurija Toplaka znana najpozneje v mesecu dni.

Ne spreglejte