SiolNET. Novice Slovenija
8,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo treba po prihodu iz Hrvaške že prihodnji teden v karanteno? #video

8,02

termometer

"Okužbe, ki prihajajo iz Hrvaške, nas vodijo do strožjega režima vstopa v Slovenijo, verjetno že v prihodnjem tednu. Na podlagi rezultatov testiranj prek konca tedna in v ponedeljek bo vlada prisluhnila predlogom strokovne skupine za covid-19 in na podlagi epidemiološke ocene zaostrila vstop," je na družbenem omrežju Twitter objavil notranji minister Aleš Hojs in pri tem dodal ključnik #karantena. NIJZ pa dopustnike poziva, naj po vrnitvi s Hrvaške čim bolj omejijo svoje stike.

Na Hrvaškem so včeraj potrdili 180 okužb z novim koronavirusom, danes pa kar 208, kar je največ od začetka epidemije marca letos. Večina okuženih – šlo naj bi za mlajše ljudi – je ob tem navedla, da se je udeležila različnih nočnih zabav med počitnicami. 

V Sloveniji vse več okužb iz Hrvaške

Tudi v Sloveniji se epidemiološka slika slabša. V zadnjem dnevu so okužbo potrdili pri 37 ljudeh, včeraj pri 29, v sredo pri 31. Tudi v Sloveniji med okuženimi prevladujejo mlajši, vse več je vnosov iz Hrvaške. 

Hrvaška. Koronavirus. Novice Nov rekord na Hrvaškem: več kot 200 okužb #video

Avstrija je svoje državljane danes že pozvala, naj se vrnejo domov, o strožjem nadzoru na meji razmišlja tudi Slovenija. Notranji minister Aleš Hojs je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da "okužbe, ki prihajajo iz Hrvaške, vodijo do strožjega režima vstopa v Slovenijo, verjetno že v prihodnjem tednu".

Kacin napovedal ukrepanje vlade

Da bi lahko Slovenija zaostrila ukrepe na meji s Hrvaško, je v objavi na Twitterju danes namignil tudi vladni govorec Jelko Kacin. "Vlada bo ukrepala, da se šolsko leto začne pravočasno in v celoti. Nihče, ne otroci, dijaki, ne starši in učitelji ne bodo talci neodgovornih (nočnih) zabav," je zapisal. 

Slovenija se pogovarja z Avstrijo

Minister za zdravje Tomaž Gantar se o ukrepih, ki bi jih lahko vlada sprejela prihodnji teden, pogovarja tudi z Avstrijci. Kot je povedal minister, se pogovarjajo, kako se odzvati na povečano število okužb na Hrvaškem. Dodal je, da se država mora odzvati, saj se bliža začetek šole. 

Avstrija meja Novice Avstrijci kličejo domov dopustnike na Hrvaškem, Srbi so jo uvrstili na rdeči seznam

Karantena le za mlade, ki se vračajo z zabav?

Ena od možnosti, ki se v zadnjih dneh prav tako omenja v nekaterih medijih, je tudi, da bi karanteno pri povratku iz Hrvaške uvedli le za določeno skupino potnikov – mlade med 15. in 34. letom. Ti naj bi se namreč pri sosedih najpogosteje udeleževali množičnih zabav, kjer se bi lahko okužili.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus Novice V četrtek skoraj 40 novih okužb

Da je to ena od možnosti, o kateri razpravlja strokovna komisija za covid-19, je za TV Slovenija povedal tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. Od drugih možnosti imajo na mizi še karanteno za vse, ki prihajajo iz Hrvaške, in negativni bris, ki ne bi smel biti starejši od 36 ur. 

NIJZ dopustnike poziva, naj po vrnitvi s Hrvaške čim bolj omejijo svoje stike

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob slabši epidemiološki sliki zadnjih dni mlade pozivajo, naj po vrnitvi s Hrvaške za preprečevanje širjenja novega koronavirusa čim bolj omejijo svoje stike. Odsvetujejo tudi obiskovanje zabav v nočnih klubih, kjer so zelo ugodni pogoji za širjenje novega koronavirusa s človeka na človeka.

"Pozivamo vse, ki so se zabavali v klubih in diskotekah, da 14 dni od zadnjega obiska kluba pozorno opazujejo svoje zdravstveno stanje in v kolikor se pojavijo tipični znaki, kot so vročina, slabo počutje, kašelj, kihanje, izcedki iz nosu, vnete oči, prebavne težave in drugo, da takoj pokličejo svojega zdravnika in se dogovorijo za odvzem vzorca na prisotnost virusa ter upoštevajo njegova nadaljnja navodila," pravijo na NIJZ.

Vse, ki se vračajo z dopusta, pa pozivajo, da se prvih 14 dni po vrnitvi v državo čim bolj izolirajo in ne obiskujejo svojcev in znancev, ki spadajo v ranljivejše skupine, kot so ostareli, ljudje z rakavimi obolenji, kronični bolniki in podobni. S tem bodo namreč pomagali pri zamejitvi širjenja virusa in ne bodo prenašali okužbe na osebe, ki imajo večje tveganje za zdravstvene zaplete pri okužbi z virusom, so pojasnili.

Epidemiološka slika na področju okužb z novim koronavirusom se v Sloveniji v zadnjih dneh slabša, število okužb se namreč hitro povečuje, opozarjajo na NIJZ. Podatki jasno kažejo, da se povečuje predvsem število okuženih v mlajših starostnih skupinah, predvsem pri osebah, starih do 34 let, izpostavljajo. "Ob 97 primerih v zadnjih treh dneh jih je kar 63 iz teh starostnih skupin. V večini primerov gre za vnos iz Hrvaške in za povezavo z nočnimi klubi in diskotekami, ki so jih v času bivanja na Hrvaškem obiskali," so izpostavili.

Glede na navedeno odsvetujejo obiskovanje zabav v nočnih klubih, kjer so po njihovih navedbah izrazito ugodni pogoji za širjenje virusa s človeka na človeka, kar povečuje tudi tveganje za okužbo z virusom. Vse tiste, ki so se v času dopusta zabavali v nočnih lokalih, pa opozarjajo, da so izpostavljeni večjemu tveganju, da bodo zboleli za covidom-19. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin