Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 6. 2020,
18.00

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

45

Natisni članek

Tanja Fajon Marjan Šarec Janez Janša Janez Janša SD LMŠ SDS

Ponedeljek, 8. 6. 2020, 18.00

3 leta, 10 mesecev

Bo SD s Tanjo Fajon kmalu prehitela Šarčevo LMŠ?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

45

Tanja Fajon Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Če bi bile volitve jutri, bi največ volivcev prepričala stranka SDS, kažejo zadnje javnomnenjske ankete. Na drugem mestu sledi LMŠ, a njen položaj ni več samoumeven. Stranki Marjana Šarca se približuje stranka SD, vodenje katere je prevzela Tanja Fajon. Bi lahko Fajonova prehitela Šarca in prevzela primat na levici?

Najnovejša raziskava, ki jo je med 1. in 4. junijem za Delo opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, je pokazal, da bi na volitvah, če bi te potekale jutri, največ glasov – 18,8 odstotka – zbrala SDS Janeza Janše. Če upoštevamo le glasove opredeljenih anketirancev, bi trenutno največja parlamentarna stranka dobila 29,7 odstotka glasov.

Koronavirus v Italiji
Novice Hojs: Slovenija bi lahko znova dodatno omejila vstop v državo #video

Na drugem mestu je LMŠ, ki jo vodi Marjan Šarec in bi jo obkrožilo 11,8 odstotka vprašanih. Če upoštevamo le glasove opredeljenih v anketi, pa bi stranka zbrala 18,7 odstotka glasov anketiranih. Sledi SD, vodenje katere je konec maja prevzela Tanja Fajon. Stranko bi volilo 9,9 odstotka vprašanih oziroma 15,7 odstotka opredeljenih anketirancev. 

Razlika med LMŠ in SD vse manjša

Konec maja je Dejan Židan odstopil, vodenje stranke SD pa je prevzela Fajonova. Čeprav avtorji Delove ankete opozarjajo, da bo vpliv na menjavo v vrhu SD mogoče zaznati šele v naslednjih raziskavah, pa ne gre zanemariti rasti stranke SD v zadnjih tednih. Če v Delovi anketi upoštevamo le opredeljene volivce, je razlika med LMŠ in SD le še tri odstotne točke, kar je najmanj do zdaj. V naslednjih raziskavah javnega mnenja bi stranka SD morda že lahko prehitela LMŠ. 

 

Levico, ki jo vodi Luka Mesec, bi obkrožilo 7,1 odstotka anketirancev, med opredeljenimi volivci pa bi stranka dobila 11,2-odstotno podporo. NSi Mateja Tonina bi izbralo 3,5 odstotka anketirancev, če upoštevamo le opredeljene anketirance, pa bi stranka beležila 5,5-odstotno podporo. 

Na repu lestvice štiri parlamentarne stranke

Ostale stranke bi, če upoštevamo le opredeljene volivce, glede na anketo Dela izbralo manj kot štiri odstotke anketiranih, kolikor tudi znaša prag za vstop v parlament. Največjo podporo med opredeljenimi ima DeSUS (3,6 odstotka), sledijo SNS (3,2 odstotka), SAB (2,5 odstotka), Dobra država (2,4 odstotka), SLS (2,2 odstotka) in SMC (1,7 odstotka).

Če bi bile volitve jutri, se kar nekaj parlamentarnih strank morda ne bi uvrstilo v državni zbor, kažejo ankete zadnjih tednov.  | Foto: Klemen Korenjak Če bi bile volitve jutri, se kar nekaj parlamentarnih strank morda ne bi uvrstilo v državni zbor, kažejo ankete zadnjih tednov. Foto: Klemen Korenjak

Tekma tudi med SD in Levico

Najnovejše javnomnenjske raziskave Večera (Ninamedia), POP TV (Mediana) in Dela, kjer upoštevamo le opredeljene anketirance (zgornji graf), kažejo stabilno prvo mesto za SDS. Tudi na drugem mestu ni prišlo do sprememb, se pa te, kot že omenjeno, morda nakazujejo. Napet je tudi boj za tretje mesto: glede na Delovo anketo ima trenutno višjo podporo SD, anketa POP TV pa je konec maja višjo podporo izmerila Levici. 

Ne spreglejte