Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 11. 2014,
12.42

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

televizija radio direktor

Nedelja, 23. 11. 2014, 12.42

5 let

Bo RTV v ponedeljek dobil nova direktorja radia in televizije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Programski svetniki RTV Slovenija bodo v ponedeljek odločali o predlogu šefa RTV Marka Fillija, ki je za novo direktorico televizije predlagal Ljerko Bizilj, za novega šefa radia pa Andreja Šavka.

Generalni direktor RTV Marko Filli je za novo direktorico predlagal odgovorno urednico tretjega parlamentarnega programa televizije Ljerko Bizilj, za novega direktorja radia pa ponovno odgovornega urednika koprskega radia Andreja Šavka, ki pred tedni ni dobil ustrezne podpore svetnikov.

Za potrditev vsak od njiju potrebuje vsaj polovico glasov 29 svetnikov, torej 15.

Svetniki se preštevajo Čeprav je Filli, ki se na naše klice ni odzval, že pred tem izrazil pričakovanje, da bosta oba, tako Biziljeva kot Šavko, dobila podporo, naj to ne bi bilo tako samoumevno. Sicer je pričakovano, da bo Biziljeva vendarle dobila potrebno število svetnikov, medtem ko je podpora Šavku pod velikim vprašajem.

Po naših neuradnih in zanesljivih informacijah naj bi Filli sicer vsaj neuradno na "svojo" stran pridobil potrebno število glasov za oba kandidata, vendar pa naj bi se nekateri svetniki v petek še enkrat dogovarjali o tem, kako bodo glasovali.

Trgovina z glasovi? Šlo naj bi predvsem za tiste svetnike, ki so dali podporo Filliju na glasovanju o generalnem direktorju (kot je znano, je Filli po številnih zapletih premagal nekdanjo informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar). Ta skupina svetnikov je namreč pričakovala, da se bo Filli pred svojim izborom vsaj za direktorja radia neformalno posvetoval tudi z njimi, a tega ni storil, zato se lahko zgodi, da bodo nekateri od teh prav zaradi tega glasovali proti obema kandidatoma, zagotovo pa proti Šavku.

Pri Biziljevi gre za najmanj slab predlog, pri Šavku za primorsko navezo Čeprav nekateri svetniki, ki imajo vpliv v programskem svetu, s predlogom, da bi televizijo po odstopu Janeza Lombergerja nasledila Ljerka Bizilj, sicer niso najbolj zadovoljni, pa jo bodo po naših informacijah vseeno potrdili, češ "da je to najmanj slab predlog".

Isti svetniki pri podpori Šavku menijo, da gre za neke vrste "primorsko navezo" (tako Filli kot Šavko namreč prihajata s Primorske), kar bi pomenilo, da bi imel Filli na radiu določen vpliv. Tako Biziljeva kot Šavko morebitnega razpleta glasovanja nista želela komentirati.

Filli naj dobi ekipo in prevzame odgovornost Predsedujoči programskemu svetu Mitja Štular pravi, da je nujno, da RTV čim prej dobi celotno vodstveno strukturo. "Menim, da je izbira direktorjev radia in televizije odgovornost generalnega direktorja. Programski svet bi mu moral omogočiti, da v celoti formira vodstveno ekipo, s čimer pa generalni direktor tudi prevzema polno odgovornost."

Filli še čaka na končen razplet o funkciji generalnega direktorja S predlogom Fillija, da bi na mestu prvega moža radia Miha Lamprehta zamenjal Šavko, niso navdušeni niti zaposleni na radiu. Nekateri namreč menijo, da Šavko želi združiti informativna programa radia in televizije, to pa bi bilo po besedah naših virov realno težko izpeljati, še toliko bolj pa, če naj bi bil takšen poseg učinkovit.

A tudi ob morebitnem pozitivnem razpletu o glasovanju za novega direktorja radia in televizije Filli ne more biti povsem miren. Čaka namreč še na odločitev delovnega sodišča, potem ko se je Nataša Pirc Musar po septembrskem porazu v bitki za generalnega direktorja ponovno pritožila.

Ne spreglejte