Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 1. 2016,
11.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dušan Mramor afera

Petek, 15. 1. 2016, 11.12

6 let, 7 mesecev

Bo odletel Mramor ali bo z njim odletel tudi Cerar?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mira Cerarja je v nelagoden položaj z afero o dodatkih za stalno pripravljenost spravil njegov najmočnejši vladni člen Dušan Mramor. Od tega, kako bo ukrepal, bo odvisna usoda vlade.

Po poročanju RTV Slovenija je finančni minister Dušan Mramor prejel 45 tisoč evrov bruto dodatka na stalno pripravljenost. Mramor je pripravljen vrniti 3.700 evrov, pri tem se sklicuje na inšpekcijsko odločbo.

Odgovornost za izplačevanje dodatkov je Mramor prelevil na pravno službo ekonomske fakultete v Ljubljani. Podlaga zanj je bilo pravno mnenje, ki so ga pripravili na fakulteti, trdi Mramor.

A Andreja Kert, pravnica v pravni službi ljubljanske ekonomske fakultete iz časa, ko je bil Mramor dekan, Mramorjeve besede zavrača. Mnenja, ki bi bilo podlaga za izplačilo dodatkov, ni pripravila, sklep o dodatku za stalno pripravljenosti pa je sprejel Mramor, trdi Kertova.

Premier Miro Cerar je po izbruhu afere Mramorja vzel v bran, češ da so bile odločitve za dodatke sprejete v dobri veri, prav tako fakultete niso povečale obsega porabe javnih sredstev, ki so jih prejele za svoje delovanje. Odkar je v javnost prišel podatek o izplačanih 45 tisoč evrih bruto, se Cerar še ni oglasil.

Kako si lahko kožo reši Cerar? Če želi Cerar, ki je pred volitvah obljubljal novo politiko in visoke etične ter moralne standarde delovanja, ohraniti svojo kožo celo, mora po prepričanju piarovca in strokovnjaka za politični marketing Domna Uršiča od Mramorja javno terjati odgovornost.

Uršič je prepričan, da bi Mramor z opravičilom in vrnitvijo celotnega (!) prejemka, ne zgolj zakonsko določenega, elegantno rešil situacijo in presekal z afero.

"Tako pa vse skupaj vedno bolj spominja na Virantovo vračanje ministrskega nadomestila v predvolilnem obdobju 2011, kjer je s preračunavanjem in z opravičevanjem agonijo – in medijsko zanimanje – podaljševal ter na koncu izgubil podporo velikega dela javnosti."

Sedež vlade na Gregorčičevi v Ljubljani

Če bi nekdo od zaposlenih metal slabo luč na podjetje, bi zagotovo sledile sankcije Dogajanje okoli afere z dodatki za stalno pripravljenost Uršič ponazori s primerom iz realnega življenja. Če bi namreč nekdo od zaposlenih metal slabo luč na podjetje, bi zagotovo sledile sankcije. "V primeru slabe oziroma nepremišljene komunikacije še toliko bolj. Ugled je preveč pomembna stvar, da bi se norčevali iz njega. Da v politiki ni vedno tako, dokazuje podpora Cerarja več ministrom, ne zgolj Dušanu Mramorju", pravi Uršič, ki omenja dva mogoča scenarija razpleta zgodbe:

"Bodisi je Cerar prepričan, da bo 'afera stalna pripravljenost' potihnila sama od sebe in zato ne priliva olja na ogenj, bodisi pa je mnenja, da dodatki ne predstavljajo zadostnih težav za njegov javni angažma. V obeh primerih tvega, saj lahko javnost to dojame kot podporo – ne podporo ministrom, temveč podporo takšnemu ravnanju."

Ne spreglejte