Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
26. 6. 2014,
13.31

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercator volitve Frane Adam Miro Kline

Četrtek, 26. 6. 2014, 13.31

1 leto, 1 mesec

Bo najboljši sosed zmagovalec slovenskih volitev?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prodaja Mercatorja ne bo pomembna predvolilna tema, je prepričan politični analitik Frane Adam. Miro Kline pa nasprotno pričakuje, da bo Mercator skozi velika vrata vstopil v volilno kampanjo.

Konzorcij prodajalcev približno 53-odstotnega deleža največje slovenske trgovske družbe Mercator je svoj delež prodal hrvaškemu Agrokorju. S tem se je tik pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami končala jara kača prodaje "najboljšega soseda".

Nobena stranka ne more kovati dobička iz prodaje Mercatorja Lahko prodaja Mercatorja dobra dva tedna pred volitvami postane pomembna predvolilna tema? Politični analitik Frane Adam je prepričan, da ne in da ne more nobena stranka iz tega kovati dobička. Po njegovih besedah se lahko zgodi, da bo kakšna stranka iz prodaje Mercatorja hotela narediti zgodbo, a je po dokončni prodaji prepozno tudi za to.

Tema prodaje Mercatorja je populistična tema Zdaj, ko je Mercator prodan, se namreč ne more prikazati kot stranka, ki je preprečila prodajo."Niti SD ne more tega storiti, saj so bili v zadnji vladi, ko se je to zgodilo. Lahko bi prej kaj storila. Je pa to popolnoma populistična tema, ki ne bazira na neki objektivni analizi stanja," je še dejal Adam, ki je prepričan, da je zdaj prepozno tudi za zamisli, kot je sprememba Mercatorja v zadrugo.

Mercator bo v volilno kampanjo vstopil skozi velika vrata Politični analitik Miro Kline ima drugačno mnenje, saj pravi, da bo Mercator danes ali jutri skozi velika vrata vstopil v volilno kampanjo.

"Kakšno bo njegovo mesto v nadaljevanju kampanje, je odvisno od tega, kdo in kako ga bo uporabil v svoji agendi. Bo razkril gnilo jajce v tej zgolj navidezno uspešni zgodbi? Ali ga bo še naprej zagovarjal kot dragulj v premoženju, lastnini države?"

Bo "najboljši sosed" odločil volitve? Ali lahko Mercator občutno vpliva na volilno bitko in rezultate teh volitev? Kline odgovarja, da imajo volivci napačno predstavo o uspešnih podjetjih, saj vedno znova med uspešna podjetja prištejejo tista z velikim številom zaposlenih. Kline: Ne bo junaka, ki bi upal zagovarjati prodajo Mercatorja "Zato ne bo junaka, ki si bo v kampanji upal zagovarjati prodajo Mercatorja. To bi namreč nedvomno škodovalo množičnemu zbiranju glasov. Po drugi strani pa pridobivalo skupino volivcev, ki se zavedajo, da so spremembe nujne, in podpirajo njihov začetek," še meni Kline.

Ne spreglejte