Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
19.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Patria Janez Janša Janez Janša Igor Pribac Matej Makarovič

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 19.02

8 let

Bo Janša zaradi zastarane Patrie pridobil ali izgubil?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Proces desetletja, afera Patria, je zastaral. Nekaj manevrskega prostora za preobrat je še, a zadnja odločitev je že začela učinkovati politično. Bo Janez Janša zaradi tega poraženec ali zmagovalec?

Po Depali vasi druga največja afera, v katero je bil vpleten nekdanji obrambni minister in predsednik vlade ter predsednik z najdaljšim stažem med parlamentarnimi strankami, se je končala z odločitvijo ljubljanskega okrajnega sodišča, da je zadeva zastarala. Tožilstvo in zagovornik predsednika SDS Janeza Janše Franci Matoz imata sicer osem dni časa za pritožbo, kar lahko dokončno odločitev zavleče.

Orodje za dvigovanje politične temperature Janša je v svojem slogu poskrbel za dvig politične temperature, ki ne bo zadnji: "Veliki pok iz Murgel se je dokončno razblinil. A Slovenci zaradi njega živimo bistveno slabše. Čas je, da kršilci človekovih pravic odgovarjajo," je zapisal na Twitterju. Predsednik SDS bo razplet zadeve Patria zagotovo uporabljal v nadaljnjih političnih in pravosodnih bitkah. Na drugi strani na tožilstvu poudarjajo, da je zadeva Patria sodni epilog doživela prej kot na Finskem in v Avstriji, da so bili obtoženi obsojeni na treh sodnih stopnjah in da tudi ustavno sodišče ni izreklo oprostilne sodbe, temveč je zadevo vrnilo v novo odločanje na prvostopenjsko sodišče. Tudi Janševi politični nasprotniki bodo na svoj način izkoriščali dejstvo, da zadeva ni doživela sodnega epiloga.

Zastaranje mu bo škodilo Politični analitik Igor Pribac opozarja, da si je Janša po odločitvi ustavnega sodišča, da so mu bili v zadevi Patria kršene človekove pravice, želel oprostilne sodbe. "Predsednik SDS natančno ve, da je zastaranje primera izid, ki zanj v političnem smislu ni enakovreden oprostilni sodbi, ker ne odgovarja na vprašanje, ali je bilo kaznivo dejanje storjeno." V pravnem smislu je sicer zastaranje enakovredno oprostilni sodbi, v političnem smislu pa ne, saj državljani politike v takšnih primerih ocenjujejo bolj strogo, pravi Pribac. "Čistost svojih rok morajo dokazovati bolj kot navadni smrtniki. Janši tak razplet torej ne bo koristil."

Zaznamovanost z orožjem Sociolog in filozof Pribac sicer pravi, da je bila odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča pričakovana, zato ne bo bistveno vplivala na razmere na "politični šahovnici". Bremena afere Patria se Janša v politično ne bo rešil, zadeva pa se bo "prilepila" na še preostale pravosodne postopke, je prepričan Pribac, ki opozarja na nekatere podobnosti z "afero vseh afer", orožarsko afero z začetka devetdesetih.

"Janez Janša je politik, ki bo zaznamovan z nerazčiščenimi orožarskimi posli, ti ga bodo spremljali do konca politične poti ne glede na to, kako dolgo bo ta trajala," pravi profesor na ljubljanski filozofski fakulteti.

Pravosodje sodeluje pri sprevračanju dejstev Politični analitik Matej Makarovič z novogoriške Fakultete za uporabne družbene študije pa opozarja, da je obsodilna sodba padla na ustavnem sodišču. "Ne glede na poskuse političnega sprevračanja dejstev, v katerega se žal vključuje tudi del pravosodnih organov, je zadeva v smislu dejstev precej jasna. Obsodilna sodba je na ustavnem sodišču padla, sodne institucije torej Janševe morebitne krivde niso uspele ugotoviti v za to odmerjenem roku."

Janševi oboževalci in zaničevalci Janša pravno-formalno nesporno velja za nedolžnega in je bil zaprt po krivici. "Za politične učinke pa ta razplet ne pomeni veliko. Javnost bo o Janši prav tako razdeljena, kot je bila doslej, zato kakšnih korenitih premikov v katero smer nikakor ne pričakujem," sklene sociolog.

Ne spreglejte