Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 1. 2014,
16.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lekarna Ljubljana

Sreda, 22. 1. 2014, 16.43

8 let

Bo imela Lekarna Ljubljana v Postojni svojo izpostavo ali ne? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kral Erjavec pravi, da bodo strokovne službe ministrstva preverjale, ali je ustanovitev poslovalnice Lekarne Ljubljana v Postojni, kjer ima tamkajšnja občina že svoj javni zavod, zakonita.

Začasni minister za zdravje Karl Erjavec je v današnji izjavi za medije po sestanku s predstavniki Lekarne Ljubljana, Občine Postojna, Kraških lekarn ter Lekarniške zbornice Slovenije dejal, da bo ministrstvo za zdravje v prihodnjih dneh izdalo verifikacijsko odločbo glede postojnske poslovalnice Lekarne Ljubljana. Vsebina odločbe še ni znana.

Erjavec upa, da se bodo na podlagi odločbe zadeve uredile Erjavec pravi, da bodo strokovne službe ministrstva pri izdaji odločbe tudi preverjale, ali je ustanovitev poslovalnice Lekarne Ljubljana v Postojni, kjer ima tamkajšnja občina že svoj javni zavod, zakonita.

Tako bo naročil strokovnim službam ministrstva, naj v zakonitem roku, ki se izteče 3. februarja, izdajo ustrezno odločbo. Upa, da se bodo "na podlagi odločbe zadeve tudi uredile in bodo tudi usklajene z zakonom o lekarniški dejavnosti". Glede na današnji pogovor pa pričakuje, da ena od strani z odločitvijo ne bo zadovoljna in se bo nanjo pritožila.

Vsebine odločbe ne more komentirati, saj je niti ne pozna, je pojasnil. "Imam pa o zadevi svoje mnenje, a ga ne bom povedal, saj ne želim vplivati na delo strokovnih služb na ministrstvu za zdravje," je dodal.

Postojnska poslovalnica Lekarne Ljubljana od četrtka ne obratuje kot lekarna Glede dolgotrajnosti postopka izdajanja verifikacijske odločbe Erjavec pravi, da gre za precendenčni primer, ki ga je bilo treba natančno preučiti. Kot je dejal, ne bi želel, da bi bila odločitev ministrstva na višjih stopnjah po pritožbi razveljavljena.

Postojnska poslovalnica Lekarne Ljubljana namreč od četrtka ne obratuje kot lekarna, saj je tržna inšpekcija ugotovila, da ne izpolnjuje vseh pogojev, manjka ji namreč verifikacijska odločba ministrstva za zdravje. Poslovalnico Lekarne Ljubljana so v Postojni odprli decembra, zaradi tega pa je večina lekarn po Sloveniji konec novembra za uro protestno zaprla vrata.

Odprtje enote Lekarne Ljubljana v Postojni v nasprotju z zakonom Na Lekarniški zbornici Slovenije so takrat opozorili, da je odprtje enote Lekarne Ljubljana v Postojni v nasprotju z zakonom o lekarniški dejavnosti. Glede na to, da je Občina Postojna soustanoviteljica Kraških lekarn, ima tako na svojem območju že en javni zavod, ki izvaja lekarniško dejavnost, so pojasnili. V Lekarni Ljubljana so očitke zavrnili, enako so storili tudi na Občini Postojna. Obe sta trdili, da je odpiranje nove poslovalnice potekalo v okviru veljavne zakonodaje.

Erjavec je danes pritrdil, da je težava v različnem razumevanju zakona o lekarniški dejavnosti. Po njegovem mnenju bi bilo treba ta zakon posodobiti, saj je zastarel. Opozoril je, da je bilo besedilo novega zakona pripravljeno, a "se je izkazalo, da je veliko navzkrižnih interesov in da ga je zelo težko uskladiti". "Zato mi je tudi jasno, zakaj je ta zakon še vedno iz leta 1991," je še dejal.

"Odločitev ministrstva bo vplivala na celotno lekarniško dejavnost" Predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub današnji sestanek pozdravlja. Po njegovem mnenju pa bo odločitev ministrstva vplivala na celotno lekarniško dejavnost v prihodnje, je dejal.

Direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej pa pričakuje, da bo ministrstvo hitro odreagiralo in Lekarni Ljubljana izdalo ustrezno odločbo. Glede morebitne pritožbe, če odločitev ministrstva ne bo v prid Lekarni Ljubljana, pa je dejal, da bodo "kot javni zavod zaščitili svoje interese s vsemi pravnimi sredstvi". Sicer pa ima pomisleke, da želijo v okviru verifikacijskega postopka, ki je tehničen pregled lekarne, reševati vsebine zadeve.

Ne spreglejte