Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Torek,
21. 6. 2016,
14.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

4

Natisni članek

Peter Gašperšič NSi Združena levica Socialni demokrati SDS Slovenija vlada interpelacija DeSUS SMC

Torek, 21. 6. 2016, 14.40

6 let, 6 mesecev

Bo DeSUS podprl interpelacijo zoper Petra Gašperšiča?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

4

Samostojni poslanec Andrej Čuš računa, da bo zbral deset podpisov poslank in poslancev, ki so potrebni za vložitev interpelacije.

Kot je dejal Čuš, mu kot mlademu in samostojnemu poslancu ni vseeno za področje infrastrukture, nova delovna mesta in gospodarsko rast. Sit je večnih infrastrukturnih projektov, s katerimi se nič ne dogaja, po drugi strani pa imamo po njegovih besedah veliko projektov, kjer se dodaja aneks na aneks. Večinoma pa je sicer ponovil razloge za interpelacijo, ki jih je včeraj objavil tudi na svojem profilu na Facebooku, o čemer smo že poročali.

Danes je Čuš sicer nagovoril nekaj poslancev, pripravljen pa je sprejeti tudi morebitne druge predloge. Glede na pozitivne odzive pričakuje, da mu bo uspelo zbrati potrebnih deset podpisov poslank in poslancev za vložitev interpelacije. 

NSi in ZL nezadovoljni z delom ministra

O morebitni podpori besedilu interpelacije smo povprašali tudi poslanske skupine v državnem zboru. V Združeni levici se do interpelacije še niso opredelili, saj jo želijo pred tem dodobra preučiti, kot nam je dejal tiskovni predstavnik stranke Nikola Janović Kolenc, pa so pred tem že večkrat poudarili, da z delom ministra Gašperšiča niso zadovoljni.

Dopoldne se je s Čušem na temo interpelacije srečal poslanec NSI Jernej Vrtovec. Po sestanku je dejal, da bodo v stranki resno razmislili, da bi se podpisali pod zahtevo za interpelacijo. Zadnji dogodki v povezavi z Luko Koper in drugim tirom so sodu izbili dno, je ocenil Vrtovec, ki je ob tem kritičen tudi do slabega stanja prometne infrastrukture v državi.

DeSUS interpelacijo proti Kopač Mrakovi podprl, proti Gašperšiču pa je, kot kaže, ne bo

Čuš na podpise poslancev stranke DeSUS ne more računati, čeprav so nam dejali, da so v stranki bili do Gašperšiča že večkrat kritični. 
 | Foto: Čuš na podpise poslancev stranke DeSUS ne more računati, čeprav so nam dejali, da so v stranki bili do Gašperšiča že večkrat kritični.

Iz stranke DeSUS, ki je pretekli teden podprla interpelacijo proti ministrici za delo Anji Kopač Mrak, so sporočili, da jih Čuš še ni zaprosil za sestanek, na katerem bi predstavil osnutek interpelacije. Svoje mnenje glede predloga interpelacije bodo podali, ko jo bodo preučili, a kot je dejala tiskovna predstavnica poslanske skupine Nina Stankovič, je težko verjetno, da se bo kateri izmed njihovih poslancev podpisal pod interpelacijo zoper Gašperšiča.

Iz Socialnih demokratov pa so nam sporočili, da če in ko bo interpelacija vložena v proceduro in bodo z vsebino seznanjeni, se bodo o njej tudi izrekli.

Uspehi Petra Gašperšiča

Uspehov, s katerimi bi se lahko pohvalil Peter Gašperšič, ki je na čelu ministrstva slabi dve leti, ni. Mogoče pa je najti številne afere in neuspehe. Njegovo ministrstvo je lansko pomlad projekt gradnje drugega tira prijavilo na razpis Evropske komisije za pridobitev denarja iz mehanizma za povezovanje Evrope (CEF), a je bilo pri tem neuspešno. Projekt ni bil izbran zaradi nezaprte finančne konstrukcije, kar je posredna krivda ministra.

Črno luč na njegovo ministrstvo mečeta tudi neuspešna elektrifikacija in posodobite železniške proge Pragersko–Hodoš. Na Obali Gašperšiču očitajo namensko onemogočanje razvoja Luke Koper, kar je danes poudaril tudi predsednik uprave Luke Dragan Matić. "Očitno nimamo vsi enakih interesov. Nekateri se borimo za to, da podjetje raste, nekateri pa se trudijo, da se krivulja obrne navzdol," je dejal.

Če bo poslancu Čušu uspelo zbrati dovolj podpisov poslank in poslancev, Gašperšiča v parlamentu čaka vroča razprava o njegovem delu.  | Foto: Matej Leskovšek Če bo poslancu Čušu uspelo zbrati dovolj podpisov poslank in poslancev, Gašperšiča v parlamentu čaka vroča razprava o njegovem delu. Foto: Matej Leskovšek

Pritiski na prva nadzornika Darsa in Luke Koper

Gašperšič pa se, da pokaže svojo moč, odloča tudi za etično sporne metode, če gre verjeti prvi nadzornici Luke Koper Alenki Žnidaršič Kranjc in nekdanjemu prvemu nadzorniku Darsa Dušanu Ličnu.

Prva je pred dnevi za Odmeve dejala, da je pred časom dobila klic ministra Gašperšiča v povezavi s tem, da mora zamenjati predsednika uprave Luke Koper Dragana Matića, ker ne podpiše soglasja k vstopu Luke Koper v holding in ker ne pristaja na odprtje koncesijske pogodbe.

Podobno zgodbo je avgusta lani predstavil tudi prvi nadzornik Darsa Robert Ličen, ki je dejal, da je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič (SMC) od njega dvakrat osebno zahteval, da zamenja predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza. "Če ni zakonitih razlogov za odstavitev, ne bom odstavljal uprave," je takrat dejal Ličen. Knez je nato na čelu Darsa zdržal še slabega pol leta, januarja letos ga je nadzorni svet razrešil. 

Ne spreglejte