Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 11. 2017,
7.29

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Natisni članek

Vesna Györkös Žnidar Miro Cerar begunci Ahmad Šamej

Torek, 14. 11. 2017, 7.29

6 let, 5 mesecev

Cerar odložil deportacijo Šamija #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Ahmad Šamej pred Državnim zborom. | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Sirskega begunca Ahmada Šamija danes še ne bodo deportirali na Hrvaško, pač pa bo vlada odločala o interesu države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, je napovedal premier Miro Cerar. Današnje ravnanje poslancev SD Jana Škoberneta in Levice Mihe Kordiša, ki sta Šameja odpeljala v Državni zbor (DZ), pa je označil kot neprimerno in nedopustno.

Notranje ministrstvo Vesne Györkös Žnidar kljub pozivu poslancev in premierja Mira Cerarja ni odložilo oziroma preklicalo za danes zjutraj predvidene deportacije sirskega begunca Ahmada Šamija. Podlaga za deportacijo je sodna potrjena odločitev notranjega ministrstva, da se Šamejeva prošnja za mednarodno zaščito zavrže, ker je za njeno obravnavo pristojna Hrvaška (več v nadaljevanju).

Predsednik republike Borut Pahor ob današnjem dogajanju v zvezi s Šamijem opozarja, da so o tej zadevi pravnomočno odločila sodišča, odločitve sodišč pa je treba spoštovati. Če se bodo pristojni odločili drugače, pa mora biti utemeljitev take odločitve zelo prepričljiva, da ne ustvarja precedenčnega primera, je dodal.

Video: Planet TV


Šamej je zjutraj prišel pred azilni dom, kjer naj bi ga slovenski policisti predali hrvaškim, a sta ga nato poslanca SD Jan Škoberne in Levice Miha Kordiš odpeljala v DZ.

Fotogalerija
1 / 23

Odločitev MNZ zavezujoča, a...

Cerar, ki je včeraj dejal, da je ministrstvo prosil za odlog deportacije in naj bi tudi dobil zagotovilo, da bodo odlog odobrili, je v današnji izjavi dejal, da MNZ kljub drugačnim pozivom ne sme ravnati drugače. Kot je dodal, ne smemo pozabiti, da živimo v pravni državi in moramo spoštovati odločitve Evropske unije (EU) in naših sodišč. 

Postopek deportacije pa se danes vseeno ni začel. Premier je napovedal, da bo vlada na eni od prihodnjih sej odločala o izdaji dovoljenja Šameju za začasno prebivanje v Sloveniji na podlagi 51. člena zakona o tujcih. Ta govori o izdaji dovoljenj za prebivanje tujcu "iz drugih utemeljenih razlogov in zaradi interesa Republike Slovenije". 

Kljub temu pa se postopek deportacije sirskega begunca danes ni začel izvajati, saj bo vlada zaradi posebnih okoliščin primera na eni prihodnjih sej odločala, ali obstaja interes države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, ki bi ga nato izdalo notranje ministrstvo, je pojasnil Cerar. Ali bo MNZ glede na to, da odločitev o deportaciji velja, pri njej vztrajal, za zdaj ni znano.

Predsednik DZ Milan Brglez se je danes pogovoril s Šamijem, ko sta ga poslanca SD in Levice v izogib deportaciji pripeljala v DZ. Ob vprašanju, ali se nista s tem vmešala v pristojnost MNZ, se Brglez naslanja na ustavo, da poslanci niso vezani na navodila, da pa je vprašanje, če so bili postopki izpeljani tako, kot bi morali biti.

"Predsednik DZ tega ni in ne bo preverjal, ker bi šlo v tem primeru za vmešavanje zakonodajne veje oblasti v izvršno vejo oblasti," so za STA navedli v njegovem kabinetu. Po njihovih navedbah Brglez verjame, da bodo pristojni organi ugotovili, če je bilo vse tako, kot bi moralo biti, skladno s postopkom, "če pa to ni bilo tako, pa bodo postopali tako, kot po zakonu morajo".

Poslanca Šamija peljala v DZ

Včeraj so se deportaciji Šameja uprli poslanci vseh treh koalicijskih strank in Levice, saj je po njihovem mnenju eden najboljših primerov integracije beguncev. Cerar je zaprosil notranje ministrstvo za odlog deportacije. Ta naj bi trajal za čas, dokler se ne razjasni, ali je mogoče uporabiti diskrecijsko pravico in ga ne vrniti na Hrvaško.

A ministrstvo ni preklicalo deportacije, zato se je moral Šami danes ob 5.45 zglasiti v azilnem domu na Viču, kjer naj bi ga slovenski policisti ob 8.30 predali hrvaškim kolegom. Šami je prišel v spremstvu podpornikov, med katerimi sta bila tudi Škoberne in Kordiš. Ker ministrstvo ni odložilo deportacije, pa sta poslanca Šameja odpeljala v DZ. Škoberne je ob tem na Twitterju zapisal, da ga je policija popisala.

Ahmad Šamej pred Državnim zborom. | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač


Preberite še:

Begunca iz Sirije jutri naj ne bi deportirali na Hrvaško #video


Cerar: Gre za predvolilno kampanjo

Cerar je ravnanje poslancev označil za neprimerno in nedopustno, po njegovem mnenju gre za predvolilno kampanjo. 

Grims: Kje sta zdaj pravna država in spoštovanje sodišč?

Poslanec SDS Branko Grims je v primeru Šamija poudaril, da to ni v skladu z zavezami o spoštovanju pravnega reda, saj so o Šamijevi usodi odločala sodišča. Pravi še, da se za slovenske državljane levičarji na tak način niso nikoli zavzeli. "Kje je zdaj pravna država - spoštovanje sodišč, sodnih odločb? Očitno je umrla," je dejal.

"Ni narobe, če se prošnja obravnava v Sloveniji"

Pravnica Jerneja Turin iz Amnesty International Slovenije pravi, da pravno gledano ni narobe, če se Šamijeva prošnja obravnava v Sloveniji. Tudi pravnik Saša Zagorc je pojasnil, da se več držav glede takšnih zadev odloča od primera do primera in da ni ustaljene prakse, saj je veliko odvisno od politične volje, humanitarnosti in človekoljubnosti.

Podporniki Ahmada Šameja so se zjutraj zbrali pred azilnim domom na Viču, nato pa tudi pred Državnim zborom. | Foto: Ana Kovač Podporniki Ahmada Šameja so se zjutraj zbrali pred azilnim domom na Viču, nato pa tudi pred Državnim zborom. Foto: Ana Kovač

Kdo je Šam?

Sirski begunec Ahmad Šami je v Sloveniji dve leti. V Slovenijo je vstopil prek Hrvaške, v Sloveniji pa sprva ni zaprosil za azil, temveč nadaljeval pot v Avstrijo. Ta ga je na meji zavrnila, nato je v Sloveniji zaprosil za azil.

V tem času pa se je, kot so včeraj povedali poslanci koalicijskih strank in Levice, samoiniciativno naučil slovensko. Sodeloval naj bi pri projektih ministrstva za kulturo, organiziral socialno pomoč in tudi drugače deloval proaktivno. S tem je po mnenju poslancev, kot napisano, eden najboljših primerov integracije beguncev.

Šamej je februarja 2016 v času begunske krize zaprosil za mednarodno zaščito v Sloveniji, vendar jo je pristojno ministrstvo junija zavrglo, češ da je za obravnavo odgovorna Hrvaška. Sodišče EU je poleti temu pritrdilo. Vrhovno sodišče je avgusta nato potrdilo prehodne odločitve Sodišča EU in zavrnilo Šamejevo pritožbo. Od odločitve vrhovnega sodišča 23. avgusta pa je začel veljati šestmesečni rok za predajo.

Ne spreglejte