Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
14.56

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

Ministrstvo za obrambo Marjan Šarec Janez Šušteršič

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 14.56

1 teden, 2 dneva

Išče se novi obrambni minister

Bi moral naslednji minister biti vojak? "Upam da ne bo."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Gibanje Svoboda. Marjan Šarec | Minister za obrambo Marjan Šarec je bil pretekli konec tedna izvoljen za evropskega poslanca. | Foto STA

Minister za obrambo Marjan Šarec je bil pretekli konec tedna izvoljen za evropskega poslanca.

Foto: STA

Bi moral naslednji minister biti vojak? "Upam da ne bo. Mislim, da se je pokazalo že pri ministrstvu za notranje zadeve, da ni najboljša odločitev, da ministrstvo za notranje zadeve vodi policist. Ministrstvo je civilna institucija, ki ima politični nadzor nad vojsko. Zato bo moral biti novi minister nekdo, ki se spozna na področje, vendar je civilist," meni politični analitik Luka Lisjak Gabrijelčič.

"Mislim resno, ni bila šala," je na vprašanje, ali je bila njegova kandidatura za evropskega poslanca resna in bo torej res odšel v Bruselj, odgovoril obrambni minister Marjan Šarec. 

O tem, kdo bo njegov naslednik, pa ni želel govoriti. "Šarec je bil dober minister za obrambo, kar se mu priznavajo tudi politični nasprotniki. To pa se redko zgodi v Sloveniji. Mislim, da ne bo tako dober evropski poslanec, kot je bil minister za obrambo," je izvolitev Šarca za Siol.net komentiral politični analitik Luka Lisjak Gabrijelčič.

"Odšel bo torej obrambni minister, ampak to ni huda sprememba. Bi pa rekel, da politična zgodovina Šarca in Goloba kažeta, da lahko iz komika postaneš politik, ne moreš pa iz politika postat komik ali pa Instagram zvezda. Mislim pa, da je Golob s tem rezultatom pravzaprav dobil vse možnosti za to, da bi bil glavni kandidat levice na naslednjih volitvah, kadarkoli bodo. Verjetno bodo redne. Tako da v tem smislu lahko rečemo, da bo to posledica," pa je za Siol.net menil ekonomist Janez Šušteršič

"Šarec je zame največje presenečenje. Nisem pričakoval, da bi lahko iz petega, šestega mesta dobil toliko glasov. Po mojem je tudi on sam presenečen," je še komentiral Šušteršič.

Kdo bo novi minister za obrambo?

"Tega ne vem, to bosta povedala premier ali pa Damir Črnčec," je za Siol.net menil analitik in kolumnist Aljaž Pengov Bitenc.

"Bomo videli. Upam, da nekdo, ki ti bo kos tej naloge," pa je dejal Lisjak Gabrijelčič. "Mesto ministra za obrambo je bila v preteklosti predvsem prestižna politična funkcija. Vendar se je mednarodna politična situacija v zadnjih letih tako spremenila, da je ministrstvo za obrambo postalo eno zmed najpomembnejših ministrstev v tej vladi," je dodal in izrazil tudi upanje, da naslednji obrambni minister vendarle ne bo vojak, ampak civilist.

Morda bo Golob menjavo Šarca izkoristil tudi za obsežnejšo rekonstrukcijo vlade, je še menil Lisjak Gabrijelčič.

Izvolitev Marjana Šarca  Aljaža Pengova Bitenca nikakor ni presenetila, saj sta bila oba z Jovevo najbolj izpostavljena in širše prepoznavna, tako da je nekako logično, da so šli preferenčni glasovi njemu. "To je seveda blazna ironija, ker se je kot premier izogibal evropskega parlamenta kot hudič križa, zdaj pa bo moral hočeš nočeš sedeti tam pet let," pojasnjuje Pengov Bitenc.

Evropske volitve 2024. Referendum.
Novice Na tokratnih evropskih volitvah najnižji volilni prag do zdaj
Novi poslanci EU
Novice Na evropskih volitvah slavila SDS s štirimi mandati, Svoboda z dvema, Vesna, SD in NSi pa s po enim
Novi EU poslanci
Novice Kdo so novi evropski poslanci?
Ne spreglejte