SiolNET. Novice Slovenija
4,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kandidat za zdravstvenega ministra: Tega si ne bi nikoli dovolili

4,04

termometer

Danijel Bešič Loredan | V usklajeni, a še nepotrjeni koalicijski pogodbi strank prihodnje vlade je na področju zdravstva navedena tudi odprava popoldanskega dela zdravnikov. | Foto: STA
V usklajeni, a še nepotrjeni koalicijski pogodbi strank prihodnje vlade je na področju zdravstva navedena tudi odprava popoldanskega dela zdravnikov. Foto: STA

Med strankami prihodnje koalicije usklajena, a še nepotrjena koalicijska pogodba med drugim predvideva odpravo popoldanskega dela zdravnikov, kar je med zdravniki sprožilo nekaj odpora. Kandidat za zdravstvenega ministra Danijel Bešič Loredan pa je poudaril, da popoldansko delo zdravnikov ne bo prepovedano. 

"Tega si ne bi nikoli dovolili, da bi komurkoli prepovedali delati," je Bešič Loredan dejal za RTV. "Želimo priti do tega, da bodo imeli zdravniki v javnih ustanovah popolnoma enake pogoje kot zunaj javnih ustanov, se pravi, da bo v javnih ustanovah zdravnik enako lahko delal dopoldne, popoldne, bil enako plačan. In tako nenadoma ne bo več nobene potrebe, da bi si kdo želel delati zunaj javnega zavoda," je še povedal v oddaji Odmevi.

Za POP TV pa je poudaril, da v obstoječem zdravstvenem sistemu ne bo niti konkurenčne klavzule za zdravnike, ki jo koalicijska pogodba prav tako predvideva.

Odprava popoldanskega dela zdravnikov in konkurenčna prepoved sta po njegovih besedah umeščeni v drugi, časovno bolj odmaknjeni del koalicijske pogodbe. Kot je poudaril, omenjena ukrepa načrtujejo za leto 2024, ko bo zdravstveni sistem drugačen, podoben sistemom zahodnih držav, opredelili pa ga bodo v soglasju z vsemi akterji.

Po poročanju POP TV bodo v načrtovanem novem zdravstvenem sistemu veljali tudi do zdaj še nesprejeti standardi in normativi za zdravstvene delavce, s katerimi bo mogoče objektivno izmeriti, kdo dela več in bolje, kar bi bilo podlaga za višje plačilo in nagrajevanje. "Naša ideja je, da pridemo do tega, da lahko zdravniki v vseh javnih bolnišnicah delajo dopoldne in popoldne za ustrezno plačilo," je Bešič Loredan pojasnil za RTV.

Že omejitve ob trenutnih pogojih dela zmanjšujejo zanimanje za delo v javnih zdravstvenih ustanovah, predlog popolne prepovedi popoldanskega dela pa bi zdravnike v primerjavi z drugimi zaposlenimi v javnih ustanovah postavil v še bolj neenakopraven položaj, so se na predlog odzvali pri Zdravniški zbornici Slovenije. Ob tem so opozorili, da bi se lahko zato stopnjeval prehod zdravnikov v zasebni sektor.

Pri Mladih zdravnikih Slovenije pa pojasnjujejo, da so pogoji za dodatno delo zdravnikov zunaj javnega zavoda že zdaj jasno opredeljeni, količina dodatnega dela zunaj lastnega zavoda pa omejena. Pravna strokovnjakinja Nataša Pirc Musar je v ponedeljek za STA menila, da bi popolna prepoved dodatnega dela zdravnikov lahko vodila do neenake obravnave ene poklicne skupine.
Emilija Stojmenova Duh Novice Golob razkril: To bo nova ministrica. Eno ime je še skrivnost. #video Robert Golob Novice Vprašljiva strokovnost nekaterih ministrskih kandidatov Irena Šinko Novice Slovenci si lahko oddahnejo: mesnega posta (za zdaj) ni v koalicijski pogodbi #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin