Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 3. 2021,
9.20

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,49

23

ukrepi Bojana Beović COVID-19

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 3. 2021, 9.20

3 leta, 4 mesece

Beovićeva pričakuje, da bosta dva tedna dovolj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,49

23

Bojana Beović | Foto STA

Foto: STA

Vlada je včeraj sporočila, da bodo od 1. do 12. aprila znova veljali strožji omejitveni ukrepi, saj se je v zadnjih tednih stanje epidemije znova poslabšalo in opažamo porast števila okužb. Kot je danes dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, pričakuje, da bosta dva tedna dovolj, da presekamo ta val okužb.

Število okužb je v zadnjih dveh tednih znova naraščalo, zato je bilo vse več namigov, da bo strokovna svetovalna skupina za covid-19 predlagala zaustavitev javnega življenja. Kot je včeraj sporočila vlada, se bo to zgodilo med 1. in 12. aprilom. Ponovno bodo svoja vrata zaprli vrtci, šole, nekatere trgovine, verski objekti, omejitve pa bodo tudi pri potovanjih. Več podrobnosti:

Janez Janša
Novice Janša: Vlada se je strinjala s predlogi strokovne skupine o zaustavitvi javnega življenja med prvim in 12. aprilom

"Pridobiti moramo nekaj tednov"

Kot je danes dejala Bojana Beović, želijo s tema dvema tednoma presekati val okužb. "Pričakujemo, da sta dva tedna dovolj, da presekamo ta val. Krivuljo moramo sploščiti, da pridobimo nekaj tednov, ko okužbe ne bodo tako hitro naraščale, in v tem času moramo cepiti večji del prebivalstva," je v oddaji Dobro jutro dejala Beovićeva.

Koronavirus. Covid-19.
Novice V nedeljo potrjenih 287 novih primerov okužbe #video

Podobno je sicer že včeraj, še pred uradno odločitvijo, dejal tudi epidemiolog Mario Fanfangel. Vse odločitve slonijo na aktualnih številkah, epidemiološka krivulja se obrača navzgor. Ukrep vidi predvsem kot nekaj, s čimer kupujemo čas za cepljenje.

Po zadnjih uradnih podatkih je v bolnišnicah zaradi bolezni covid-19 499 bolnikov, od tega 105 na intenzivnem oddelku, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa se je povzpelo na 944.

V šolah niso navdušeni nad vnovičnim zaprtjem, a upajo na le 11 dni

V slovenskih šolah niso navdušeni nad vnovično vrnitvijo k pouku na daljavo. Kot pravijo ravnatelji, so namreč po nedavni vrnitvi v šole ravno dodobra vzpostavili rutino. Upajo, da bo prekinitev res trajala le 11 dni. Na srednjih šolah bo največ težav za maturante. Za otroke s posebnimi potrebami šolanje pa bo še naprej potekalo v živo.

Vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol Mojca Kirbiš, sicer tudi ravnateljica OŠ Rada Robič Limbuš, kjer je dobra polovica zaposlenih precepljena ali pa so covid-19 že preboleli, je za STA povedala, da je treba odločitve vlade in stroke spoštovati, a celotno dogajanje je za delovanje šol izredno naporno. 
Ne spreglejte