Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 11. 2018,
16.11

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

3

Natisni članek

Marko Bandelli odstop koalicija

Torek, 13. 11. 2018, 16.11

5 let, 5 mesecev

Bandellijev odstop ne zmanjšuje zavez koalicijskih partnerjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

3

Alenka Bratušek in Marko Bandelli | Foto zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

V koalicijskih strankah današnji odstop kohezijskega ministra iz vrst SAB Marka Bandellija ne prinaša posebnega vznemirjenja glede trdnosti koalicije, je razbrati iz izjav vodij poslanskih skupin. Poudarili so tudi, da bodo ne glede na odstop spoštovali zaveze iz koalicijske pogodbe. Nasprotujoča si mnenja o posledicah Bandellijevega odstopa pa ima opozicija.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v izjavi za medije pozdravil Bandellijevo odločitev, da odstopi sam in ga ni bilo treba razrešiti na seji DZ. "Tisti dan, ko smo podpisali koalicijsko pogodbo in šli v manjšinsko vlado, sem jaz vedel, da bo to neizmerno težko," je dejal glede stanja v koaliciji. Kot je pojasnil, to ni odvisno samo od koalicijskih partnerjev, temveč tudi od drugih dejavnikov, kot so mediji, Levica in opozicijske stranke. Po Hanovih besedah je sicer zadeve treba reševati sproti, z velikimi živci in dobro komunikacijo.

Marko Bandelli
Novice Bandelli odstopil s položaja ministra za kohezijo #video

Han je še dejal, da odstop ministra ne zmanjšuje dogovora koalicijske pogodbe. Predsednica SAB Alenka Bratušek je na novinarski konferenci, na kateri so sporočili Bandellijevo odločitev glede odstopa, namreč poudarila, da stranka ne bo odstopila od svoje predvolilne obljube, da bo uredila pokojnine.

V DeSUS trenj še ne čutijo

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je ocenil, da po odstopu ministra znotraj poslanskih skupin ni čutiti nekega posebnega trenja.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič je v izjavi za medije dejal, da Bandellija spoštuje in verjame, da bodo lahko dobro sodelovali. "Poslanci in poslanke LMŠ trdno stojimo za odločitvami predsednika vlade," pa je Golubovič dejal glede kritik Bratuškove, da premier Marjan Šarec ni upošteval protokola o sodelovanju med koalicijskimi partnerji.

Marko Bandelli
Novice Bandelli ne bo minister z najkrajšim stažem, rekorderja sta Maher in Markeževa

Golubovič tudi verjame in pričakuje, da jim bo na področju pokojnin uspelo izpeljati zaveze, zapisane v koalicijski pogodbi. Glede odnosov v koaliciji je povedal, da jo sestavljajo ljudje in "samo od nas je odvisno, kaj se bo dogajalo v naslednjih dneh, tednih, mesecih". "Koalicija ima 43 glasov," je še pristavil.

Iz SMC so sporočili, da je odločitev ministra Bandellija razumna in jo pozdravljajo. V stranki so sicer v ponedeljek napovedali podporo njegovi razrešitvi, če bi prišlo do glasovanja v DZ.

V opoziciji nasprotujoča si mnenja o posledicah odstopa

V opozicijskih strankah so se na Bandellijev odstop za zdaj odzvali le v NSi in Levici. Za NSi je bil odstop pričakovan, bo pa po besedah vodje poslanske skupine Jožefa Horvata v koalicijo prinesel neko napetost. V Levici odstop podpirajo, hkrati pa menijo, da ne bo veliko vplival na uresničevanje koalicijskih zavez.

Marjan Šarec
Novice Šarec: Bandellija prosili za cesto, pozval jih je k ustanovitvi liste #video

V SDS se na odstop ministra za zdaj niso odzvali, so pa pred dnevi izrazili pričakovanje, da bosta premier in Bratuškova ministra pozvala k odstopu, sicer so napovedali razmislek o prihodnjih korakih. "Kljub temu, da se je minister Bandelli opravičil, pa glede na vsa njegova dosedanja pretekla sporna ravnanja in izjave namreč ni pričakovati, da bo spremenil svoj pristop v politiki in svojo retoriko," so navedli.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je pred dnevi dejal, da se zdi neumno, da nekoga sankcionirajo za besede, ne pa tudi tistih, ki so pokradli na stotine milijonov, pa jih nihče ne odstavi, niti ne pokliče na odgovornost.

Marko Bandelli, Alenka Bratušek
Novice Minister Bandelli "počistil" profile na družbenih omrežjih, Bratuškova ga ne da
Ne spreglejte