Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
7.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Beltinci poroka

Petek, 17. 5. 2013, 7.27

8 let

Balonarska poroka v Beltincih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jernej Bojanovič iz Vojnika in Sonja Bukovec iz Beltincev sta poletela v zakonski pristan. Mladoporočenca sta balonarska navdušenca od nekdaj.

Leteti z balonom kot potovati z balkonom Od nekdaj je človek gledal v nebo. Opazoval je ogromne oblake, ki so se valili po nebu, naravo, kako se upira vetru, in ne nazadnje je opazoval ptice. In jim zavidal svobodno letenje pod oblaki, občutek tišine in piš vetra. Ravno ti občutki so bili odločilni za večino ljudi, ki so postali balonarji in si tako poskušali uresničiti doživetje, za katerim človek stremi že od vsega začetka. Balonarji pravijo, da je leteti z balonom kakor potovati z balkonom. Premikanje in počasne spremembe smeri in višin so pravi čar letenja s toplozračnim balonom.

Tako naj bi vsaj bilo. Še nedavno so tisti, ki ne letijo, na balonarstvo gledali z občutkom simpatije in dobrodušnosti. Dokler se nista zgodili tragični nesreči, lani na ljubljanskem barju in letos v Egiptu. Takrat je postalo vsem jasno, da je leteti z balonom lahko tudi nevarno.

Balonarji v Bakovcih ostali na tleh A to ni bil razlog, zakaj balonarji minulo soboto na 8. balonarskem festivalu Sumičfest v Bakovcih niso poleteli v nebo. Ne, razlog je bilo slabo in deževno vreme, ki je minuli konec tedna pri nas na sploh pokvarilo več prireditev. In tako prvič doslej tudi kompleten načrt balonarskega festivala. Za let z balonom so namreč primerni dnevi, ko ni padavin ali premočnega vetra v prizemni plasti. Tako so balonarji v Bakovcih ostali na tleh. To pa ne pomeni, da na zemlji oziroma pod šotori ni bilo pravega druženja. Prav nasprotno: balonarji iz vse Slovenije in tudi Srbije so znova pokazali in dokazali, da so izredno veseli ljudje.

Mladoporočenca balonarska navdušenca od nekdaj "Slišala sem, da naj bi bili eni od najbolj veselih ljudi, zdaj pa vem, zakaj: ker so kot majhni otroci," se je smejala Violeta Ružić Tot iz Vojvodine, kjer prav tako vsako leto pripravljajo balonarski festival. Še najbolj vidno je bilo to veselje ob glavni točki balonarskega festivala, ki je ni moglo preprečiti niti slabo vreme, namreč balonarski poroki v Beltincih. No, pravzaprav bi bila poroka tako ali tako, balonarji so bili le del svatov, a vendarle … Poročila pa sta se balonarska navdušenca Jernej Bojanovič iz Vojnika in njegova izvoljenka Sonja, rojena Bukovec, iz Beltinec. Jernej je tako kot njegov oče Dušan že pravi pilot strokovnjak z baloni, Sonja pa mu pri poletih pomaga kot članica zemeljske ekipe. Pred poroko v Beltincih sta Jernej in Sonja kar dve balonarski sezoni preživela v Kanadi, kmalu pa odhajata na nove polete v Afriko, in sicer v Tanzanijo.

Registrski tablici Ženin in Nevesta Poročni obred je bil najprej v beltinskem gradu, kamor sta se pripeljala z avtomobiloma z registrskima tablicama, na katerih je pisalo Ženin in Nevesta. Pri gradu je bila to popoldne še ena, "civilna" poroka, tako da so se svatje kar pomešali med sabo, vzdušje pa je bilo še bolj živahno. Po ceremoniji v gradu se je balonarska ženitovanjska druščina ob spuščanju ognja v balonarskih košarah in glasbeni spremljavi skozi park premaknila proti cerkvi sv. Ladislava. "Aha, kdo pa ste vi? Za koga pa vi fotografirate? Gremo zdaj tja," je celotno procesijo usmerjal njen vodja Uroš. V cerkvi je bil nato še drugi del poročnega obreda, še preden pa je nevesta lahko stopila vanjo, se je morala znova "prebiti" skozi špalir balonarskih plamenov ter hrupa vuvuzel in piščalk. Nato je bilo vendarle vse tako daleč, da je lahko kmalu dokončno postala gospa Bojanovič.

Že druga balonarska poroka v Sloveniji Zanimivo, da je bila to doslej šele tretja tovrstna balonarska poroka v Sloveniji. Na drugi, ki je bila leta 2009, se je na tak način poročila Jasmina, hčerka Silva Voharja, predsednika Balonarskega kluba Bakovci. "Oče mi je šele kasneje povedal, da bi moralo kot presenečenje v Beltincih prileteti tudi akrobatsko letalo in odvreči šopek, a je bilo tudi to zaradi slabega vremena odpovedano. So mi pa to enako presenečenje pripravili v ponedeljek doma v Vojniku," pa nam je skrivnost, za katero res ni vedel skoraj nihče, zaupal Jernej Bojanovič. Vse pa vendarle tudi v Bakovcih ni bilo odpovedano. "Zvečer smo namreč v nebo spustili testne balone lampijone," je povedal Silvo Vohar, ki je poudaril, da bo balonarski klub nadaljeval polete in tradicionalni Sumičfest, že letos jeseni pa pripravlja državno prvenstvo.

Ne spreglejte