SiolNET. Novice Slovenija
7,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znane nove podrobnosti balonarske nesreče v Ljubljani #video

7,75

termometer

Nekaj po 10. uri se je na območju Ljubljanskega barja zgodila balonarska nesreča. Po do zdaj zbranih obvestilih je do nesreče prišlo pri pristajanju balona, ki je v družbi še enega dopoldan poletel iz okolice Bistre na enourni polet. Oba sta nameravala pristati pri Igu. Pri pristanku enega izmed balonov je prišlo do nesreče, ko je balon s košaro trčil v travnik.

V balonu je bilo šest oseb, pet državljanov Belgije in državljan Slovenije, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. 

V dogodku so bile poškodovane štiri osebe. Petinpetdesetletni državljan Belgije, ki je bil pilot zrakoplova, 28- in 54-letni potnici ter 67-letni slovenski državljan, ki je bil pomožni pilot. Vse poškodovane so prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Eden utrpel težje poškodbe glave in prsnega koša

Tri so hospitalizirali, enega izmed poškodovancev pa so že odpustili, je v današnji izjavi za medije v Ljubljani pojasnil nadzorni travmatolog Franc Štefanič. Kot je še navedel, je najtežje poškodbe utrpel eden od moških sopotnikov, ki ga obravnavajo kot politravmo, saj je utrpel poškodbe glave in prsnega koša, zato ga bodo tudi sprejeli na intenzivni oddelek bolnišnice.

Preostala dva ponesrečenca pa sta utrpela poškodbo hrbtenice, eden izmed njiju tudi resnejšo poškodbo vretenca. Pri slednjem se bodo zdravniki še odločili, ali bo potreben operativni poseg, je še dejal Štefanič.

Vodja izmene na reševalni postaji UKC Ljubljana Robert Sabol, ki je kot prvi reševalec posredoval na kraju nesreče, pa je pojasnil, da so bili sprva obveščeni o šestih poškodovanih na kraju nesreče, zato so aktivirali tudi načrt za velike nesreče, a so ga kasneje ob prihodu na sam kraj in pregledu stanja preklicali. Po besedah Sabola, ki je sicer posredoval tudi v balonarski nesreči leta 2012, pa je bila tokratna nesreča bistveno manjših razsežnosti.

Belgijci v Slovenijo prišli s svojo opremo

Drugi balon, v katerem so bile tri osebe, je varno pristal na barju. Belgijski državljani so v Slovenijo prišli skupaj s svojo balonarsko opremo.

Na kraju so posredovale reševalne ekipe in tudi helikopter za prevoz poškodovanih. Kraj je bil zavarovan, izključena je bila možnost požara ali eksplozije.

Vzrok za nesrečo še ni znan. Policisti so opravili ogled kraja, kjer je prisoten tudi preiskovalec letalskih nesreč. Nadaljujejo z zbiranjem obvestil in vodijo kriminalistično preiskavo, ki se bo nadaljevala tudi v naslednjih dneh. O vseh ugotovljenih okoliščinah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo, so še sporočili s PU Ljubljana.

Na tak izlet gredo ob vikendih pogosto 

Izlet ni bil turistične narave, po nam znanih podatkih naj bi se skupini odpravili na klasičen polet čez barje. Izvedeli smo še, da naj bi v balonu, udeleženem v nesreči, pri pristajanju ugasnil gorilnik, s katerim pilot nadzira polet oziroma višino.

balonarska nesreča Novice Osem let po balonarski nesreči je balonar dokončno oproščen

Do hujše balonarske nesreče je v Sloveniji sicer prišlo leta 2012, prav tako na Barju, ob tem pa je balon tudi zagorel. V nesreči je umrlo šest ljudi. Balon je takrat vzletel kljub nestanovitnemu vremenu in napovedi neviht.

balon, ZDA Novice V nesreči z balonom v ZDA pet mrtvih Nesreča z balonom Nova Zelandija Novice Neugoden pristanek: v balonarski nesreči poškodovanih 11 ljudi, dva huje #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin