SiolNET. Novice Slovenija
1,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Osem let po balonarski nesreči je balonar dokončno oproščen

1,63

termometer

balonarska nesreča
Najhujša balonarska nesreča pri nas se je zgodila avgusta 2012. V toplozračnem balonu je bilo 32 ljudi, 30 potnikov, pilot ter kopilot. Foto: Jani Božič

Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo tožilstva in potrdilo sodbo okrožnega sodišča iz novembra 2018, ki je balonarja Mira Kolenca oprostila očitkov odgovornosti za padec balona na Ljubljanskem barju avgusta 2012, v katerem je umrlo šest udeležencev poleta, 25 pa jih je bilo poškodovanih, pišejo Slovenske novice.

Tožilka Nikolaja Hožić se je namreč na sodbo okrožne sodnice Sinje Božičnik pritožila, višje sodišče pa je pritožbo po navedbah časnika brez pomislekov zavrnilo kot neutemeljeno, poroča STA.

Kot je v sodbi zapisal senat višjega sodišča, je bila za 23. avgusta 2012, ko se je tragična nesreča nad Ljubljanskim barjem zgodila, res napovedana možnost nastanka neviht, a sprva le za skrajni severozahod države. Ko se je napoved nenadoma spremenila in so bile nevihte mogoče tudi v Ljubljanski kotlini, je bil balon že v zraku.

Odločitev Mira Kolenca, da vzleti, ko še nič ni kazalo na nenadno poslabšanje vremena, tako po mnenju višjega sodišča ni bila nerazumna in nenavadna, pišejo Slovenske novice.

Miro Kolenc je nedolžen. Miro Kolenc je nedolžen. Foto: Jani Božič

Ni zanesljivih dokazov, da bi se kadar koli odzval napačno

Višje sodišče je v sodbi dodalo, da tudi glede postopkov med spuščanjem balona ni zanesljivih dokazov, da bi se Kolenc kadar koli odzval napačno. Če so razlogi za nesrečo znani, pa niso znani vzroki, ki so temu botrovali, prav tako ni znano, ali bi tudi balonar z več izkušnjami lahko v nastalih razmerah izvedel varen pristanek, je po pisanju časnika še menilo višje sodišče.

"Če pa obtožencu ni mogoče očitati, da bi pri upravljanju balona moral in mogel ravnati drugače, ga je treba obtožbe oprostiti," je sklenilo sodišče.

Kolenc je tako pravnomočno oproščen obtožb povzročitve splošne nevarnosti, za katere je tožilstvo zanj zahtevalo osem let zapora. Okrožno sodišče je sicer Kolenca oprostilo novembra 2018, sodnica pa se je pri tem oprla predvsem na pričanje britanskega izvedenca Philipa Dunningtona.

V nesreči so umrli štirje potniki, še dva pa zaradi hudih opeklin nekaj dni zatem. V nesreči so umrli štirje potniki, še dva pa zaradi hudih opeklin nekaj dni zatem. Foto: Jani Božič

Najhujša balonarska nesreča pri nas se je zgodila 23. avgusta 2012 malo pred 8. uro ob Ižanski cesti v bližini Iga pri Ljubljani. V toplozračnem balonu je bilo 32 ljudi, 30 potnikov, pilot ter kopilot. Nesreča, v kateri so umrli štirje potniki, še dva pa zaradi hudih opeklin nekaj dni zatem, se je zgodila med poskusom pristanka po tistem, ko se je začelo vreme naglo slabšati. Med huje poškodovanimi je bil tudi sam pilot Kolenc.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin