Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 4. 2019,
20.06

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Natisni članek

resničnostni šov Goriška Slapnik

Sobota, 13. 4. 2019, 20.06

5 let

Bahrajnska princesa navdušena nad zapuščeno vasico Slapnik #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Goriška brda je danes z zasebnim obiskom počastila bahrajnska princesa. Med drugim si je ogledala tudi zapuščeno vasico Slapnik, kjer bodo snemali resničnostni šov z obnavljanjem vasi. Navdušena je bila nad krajem, okoljem in gostoljubnostjo ljudi. Še posebej so jo očarale slovenske jedi, zato bo že poleti s seboj pripeljala strokovnjaka za hrano in vino.

Bahrajnsko princeso, šejko Suho bint Abdul Rahman Al Khalifo, je presenetilo predvsem, da so jo kljub temu, da je v Slovenijo prišla prvič, domačini takoj povabili k sebi domov. Ponudili so ji doma pripravljeno hrano iz lokalnega okolja, predvsem pa je prvič pokušala vino. Na domačiji Tomaža Prinčiča iz Kozane so ji ponudili pravo briško rebulo.

Navdušenje že delila z zainteresiranimi vlagatelji

Navdušena je bila tudi nad Slapnikom in po ogledu je dejala, da želi v kraj in Goriška brda pripeljati investitorje. Predvsem pa si želi tradicionalno in lokalno pridelano hrano, ki jo je jedla v Sloveniji, predstaviti tudi drugim.

"Tukaj v Goriških brdih so mi povedali še za dve takšni vasici, kot je Slapnik, zato sem to informacijo takoj sporočila nekaj zainteresiranim vlagateljem. To je namreč zaklad, ki ga je drugje težko dobiti," je povedala po sprehodu po Slapniku.

Slapnik, Goriška brda
Trendi Zapuščeno vas v Brdih bodo obnavljali v resničnostnem šovu #foto #video

Vas bodo obnavljali pod budnim očesom spomeniškega varstva

Arhitekt Alessio Prinčič, ki je o vasi in njenih lepotah naredil diplomsko nalogo ob koncu študija na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo, je na novinarski konferenci povedal, da Slapnik ni le posebna vas, temveč je kraj s svojo identiteto. "Zato je nekaj posebnega, je pa takšnih krajev v Brdih precej," je poudaril.

Obnovo vasi bodo obnavljali pod budnim očesom zavoda za kulturno dediščino, saj si med snemanjem šova ne želijo uničiti tega posebnega čara. Vas je polna zanimivih motivov in prelepih kamnoseških detajlov, ki pričajo o nekdanjem živahnem utripu in dobrem življenju domačinov. To je bilo namreč nekdaj naselje premožnih kmetov. Svoje pridelke, predvsem drva in kostanj, so prodajali v Italiji, doma pa so zase pridelali vse potrebno za preživetje. Vrtovi so bili na zemljiščih ob vasi, precej je bilo tudi živine.

Zaradi tega, ker nimajo privolitve še vseh lastnikov, da bodo prodali svoje hiše in nepremičnine v Slapniku, načrtujejo začetek snemanja šova verjetno šele prihodnje leto. Predvajali pa bi ga nato naslednje leto v jesenskem času.

Fotogalerija
1 / 14

"Še prej bo treba pripraviti vse, da bodo lahko tekmovalci tu zaživeli in se lahko samooskrbno preživeli. Urediti bo treba kmetijske površine in zasaditi nekaj vrtnin, pripraviti ves teren in stanovanjske razmere za tekmovalce," je povedal sodelavec vodje projekta Ernest Škrjanec.

Jutri si bo princesa ogledala še Vipavo in Lipico

Princeso so danes odpeljali na praznik rebule in oljčnega olja v Višnjevik, v nedeljo pa si bo ogledala še zgornjo Vipavsko dolino ter pozneje še Kobilarno Lipica. V ponedeljek bo odpotovala, obenem pa je danes že napovedala, da se že letošnje poletje vrača v Goriška brda, s seboj pa bo pripeljala strokovnjaka za hrano in vino.

Slapnik, Goriška brda
Trendi Znane podrobnosti šova, v katerem bodo obnavljali zapuščeno vasico
Ne spreglejte