Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2023,
21.59

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

dojenček Unesco porod babica

Sreda, 6. 12. 2023, 21.59

4 mesece, 3 tedne

Babištvo vpisano na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
rojstvo, porod, dojenček | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Unescov medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je danes na zasedanju v bocvanskem mestu Kasane sprejel odločitev o vpisu babištva na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine. Nominacijo so predložile Kolumbija, Ciper, Nemčija, Kirgizistan, Luksemburg, Nigerija, Slovenija in Togo.

Babištvo je že sedmi vpisani element iz Slovenije na Unescovem reprezentativnem seznamu. Lani sta bila na ta seznam vpisana tradicija reje lipicancev in čebelarstvo v Sloveniji. Na seznamu so še Škofjeloški pasijon, obhodi kurentov, klekljanje čipk v Sloveniji ter veščine, znanje in tehnike suhozidne gradnje.

Tokratno nominacijo z naslovom Babištvo: znanje, veščine in prakse so pripravila združenja babic iz osmih držav v sodelovanju z ministrstvi ter strokovnjaki s področja kulture in javnega zdravja.

"Bistvo babištva je ljubeča skrb za žensko v času, ko ta pričakuje in rojeva otroka. Babiška vednost je plod pretehtanih tradicij porodne pomoči, sodobnih znanstvenih spoznanj in premišljenih izkušenj, ki jih babice pridobivajo pri porodih. Z vidika javnega zdravja napredno babištvo razumemo kot pomemben dejavnik krepitve zdravja in priložnost za opolnomočenje žensk kot mater, to pa prispeva k dobrobiti celotne družbe," je povedala strokovna sodelavka pri nominaciji Zalka Drglin z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V izjavi po vpisu je kolumbijska babica Liceth Quinones povedala, da so babice iz osmih držav, ki so sodelovale pri tej nominaciji, naredile prvi korak, da bi znanje o babištvu uvrstile v neizmerno kulturno dediščino planeta, saj so trdno prepričane, da je ta kulturni element potrebna praksa za zagotavljanje blaginje različnih skupnosti.

"Od naših modrih starešin smo prejeli sposobnost, da prisluhnemo ženskam na poti v materinstvo, njihovim telesom in dušam, skrbimo zanje in za telesa ter pomagamo pri njihovem zdravljenju. Zagotavljamo tudi utrjevanje družinskih, skupnostnih in duhovnih mrež, da lahko novorojenčki najdejo popolno pot v svojem življenjskem razvoju. Zavedamo se, da smo varuhi znanja prednikov, zgrajenega iz prakse, ki je enako veljavno kot znanstveno medicinsko znanje," je povedala kolumbijska babica.

Babištvo vključuje znanja in veščine, ki spodbujajo dobro počutje žensk, dojenčkov, otrok in družin. Babice zagotavljajo neprekinjeno oskrbo in podporo med naravnimi procesi nosečnosti, poroda in po rojstvu. Pri tem uporabljajo z dokazi podprte raziskave, intuicijo ter empirično in tradicionalno znanje. Babištvo zagotavlja temeljne človekove pravice, zlasti za ženske. Babištvo lahko opravljajo ljudje ne glede na spol, vendar ostaja večina izvajalcev babištva ženskega spola.

Poleg medicinskega znanja in znanja anatomije se babice zanašajo na čutila in na moč opazovanja. Njihove spretnosti in znanje so skupnosti varovale, razvijale in prenašale skozi številne generacije. Dandanes se prenašajo v formalnih, neformalnih in priložnostnih izobraževalnih okoljih. Babištvo vključuje posebne kulturne prakse, besedišče, praznovanja in obrede, kot je rezanje popkovine.

Babice so glavne nosilke in izvajalke, ki se pogosto združujejo v skupine ali združenja, in so spodbudile vpis te nesnovne dediščine. Tudi druge mreže, kot so akademske ustanove ali organizacije za porod, dojenje, pravice žensk in načrtovanje družine, spodbujajo prenos veščin in znanja. Poleg obsežnega mednarodnega posvetovalnega postopka za pripravo nominacijskega dosjeja so bile babiške skupnosti in skupine čim širše vključene tudi na nacionalni ravni.

Nesnovna kulturna dediščina vključuje žive tradicije s področja plesa, gledališča, glasbe, ustnega izročila, znanja o okolju in obrtnih tehnik. Od leta 2003 se je Unescovi konvenciji o varovanju nesnovne kulturne dediščine pridružilo 180 držav.

Enote nesnovne dediščine iz nacionalnih seznamov se lahko predlagajo za enega od treh mednarodnih Unescovih seznamov. Med njimi sta na primer kultura savn na Finskem in reggae na Jamajki. Države pogodbenice predlagajo tudi večnacionalne nominacije, da bi spodbujale mednarodno sodelovanje ter predstavile skupno in vključujočo kulturno dediščino človeštva. O vpisu novih kulturnih oblik na Unescove sezname nesnovne kulturne dediščine vsako leto odloča medvladni odbor po priporočilu ocenjevalnega organa.

Ne spreglejte