Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
14. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

11

Natisni članek

Dušan Mes Slovenske železnice Zoran Janković Mestna občina Ljubljana Prime Kapital AP Ljubljana Marjan Kotar

Ponedeljek, 14. 8. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Avtobusna postaja: Dušan Mes in Zoran Janković po sistemu "jaz tebi, ti meni"?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

11

Dušan Mes Zoran Janković | Foto STA

Foto: STA

V ozadju zgodbe o projektu Emonika se odvija boj za obvladovanje ljubljanske avtobusne postaje. Trenutni upravljavec, zasebno podjetje Avtobusno podjetje Ljubljana, trdi, da ima Mestna občina Ljubljana, ki podeljuje koncesijo, oči in ušesa le za Slovenske železnice. Te bodo postajo tudi plačale, čeprav je po zakonu avtobusna postaja skrb občine.

Ljubljansko avtobusno postajo je že dodobra načel zob časa, smo pisali pred dnevi, ko smo posneli potnike, ki so na prevoz čakali, sedeč na pločnikih in zelenicah.

Postaja, ki jo je lani prečkalo 3,3 milijona potnikov, ima namreč le nekaj sedišč, asfalt je razpokan, ljudje se niso imeli ob najhujšem vročinskem valu skoraj kam umakniti pred žgočim soncem.

Dolgoletna črna pika prestolnice

Čeprav je jasno, da v obdobju, ko je govora o gradnji nove postaje v okviru potniškega centra Emonika, večji posegi verjetno niso smiselni, pa nas je vendarle zanimalo:

  • zakaj zasebno podjetje AP Ljubljana, ki je imelo lani četrt milijona evrov čistega dobička, ne izvede vsaj nekaterih ukrepov, kot so postavitve nadstreškov in sedišč, in
  • zakaj ljubljanska občina, ki je po zakonu odgovorna za infrastrukturo na avtobusni postaji, ne posreduje in ne zahteva vsaj ureditve postaje.

V iskanju teh odgovorov smo se obrnili na AP Ljubljana, ki upravlja postajo in je v zasebni lasti (največji lastnik je direktor Marjan Kotar s 15-odstotnim deležem), ljubljansko občino (MOL) kot odgovorno za avtobusno infrastrukturo in podeljevalko koncesije za avtobusno postajo ter Slovenske železnice (SŽ), ki so lastnik zemljišča ob Masarykovi cesti.

Direktor AP Ljubljana Marjan Kotar meni, da je AP Ljubljana kot dolgoletni upravljavec "najbolj izkušeno in strokovno podkovano podjetje za upravljanje glavne slovenske avtobusne postaje". | Foto: STA , Direktor AP Ljubljana Marjan Kotar meni, da je AP Ljubljana kot dolgoletni upravljavec "najbolj izkušeno in strokovno podkovano podjetje za upravljanje glavne slovenske avtobusne postaje". Foto: STA ,

Trenutni upravljavci na novi lokaciji nezaželeni?

Direktor AP Ljubljana Kotar trdi, da bi obstoječo postajo že davno obnovil, če bi od SŽ in občine dobil zagotovilo, da "bo AP Ljubljana poslovala na obstoječi lokaciji še nekaj časa oziroma, da bo lahko nadaljevala svojo dejavnost na novi lokaciji".

To naj bi tako SŽ kot občini večkrat poudaril na neformalnih srečanjih, ki jih imajo nekajkrat na leto in na katerih debata teče tudi o morebitnih obnovah in posodobitvah obstoječe avtobusne postaje. Dejal naj bi jim tudi, da želi AP Ljubljana postati partner v projektu nove postaje v Potniškem centru Emonika, tako v finančnem kot strokovnem delu.

A vodstvo železnic se, tako pravi Kotar, o tem ne želi pogovarjati, občina pa "želi izpeljati projekt izključno prek Slovenskih železnic".

Mes nič ne ve

Slovenske železnice Dušana Mesa se že več let zanimajo za ljubljansko avtobusno postajo. Na novi lokaciji, v okviru Potniškega centra Ljubljana, bi lahko upravljanje prevzeli kar sami. | Foto: Bor Slana Slovenske železnice Dušana Mesa se že več let zanimajo za ljubljansko avtobusno postajo. Na novi lokaciji, v okviru Potniškega centra Ljubljana, bi lahko upravljanje prevzeli kar sami. Foto: Bor Slana Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes nam je povedal drugačno različico. Dejal je, da od Kotarja ni nikoli dobil nikakršnega predloga za obnovo obstoječe postaje.

Na SŽ sicer pravijo, da prostorski načrt MOL že od leta 2006 na lokaciji ob Masarykovi predvideva gradnjo nove štiripasovnice ter da se bo posledično obstoječi začasni objekt avtobusne postaje porušil. Smiselnost kakršnekoli večje obnove je po njihovem mnenju zato vprašljiva, podprli pa bi manjše posege (na primer nadstreške za potnike).

Sodni spor in neuspešen prevzem

Mes trdi tudi, da ni prejel pobud za sodelovanje AP Ljubljana pri projektu Emonika, kjer so sicer po njegovih besedah dobrodošli kot partner ali celo sovlagatelj. 

A znano je, da so SŽ z AP Ljubljana v večletnem sporu zaradi zemljišča ob Masarykovi. Najprej so se šest let pravdali, čigavo je zemljišče, na katerem stoji današnja postaja. Pred dvema letoma ga je sodišče prisodilo železnicam, ki pa zdaj tožijo AP Ljubljana za plačilo preteklih najemnin. Po podatkih v uradnih bazah zahtevajo skoraj 600 tisočakov. Na SŽ pravijo, da jim je na prvi stopnji uspelo, a se je AP Ljubljana pritožila, drugostopenjsko sodišče pa do zdaj še ni odločilo.

Že lani so SŽ po Mesovih besedah želele prevzeti AP Ljubljana. "Dali smo predlog za prevzem, iz katerega pa se nato ni izcimilo nič. Pri njih ni bilo zanimanja, mi pa imamo tudi drugo delo," pravi Mes.

Ljubljanska avtobusna postaja: majhna, a raste

Da bi bili bolj veseli primernejše avtobusne postaje, pravijo tudi na Turizmu Ljubljana, a dodajajo, da "zanimivo mesto z dobro ponudbo privabi turiste ne glede na reprezentativnost avtobusne postaje". | Foto: Planet TV Da bi bili bolj veseli primernejše avtobusne postaje, pravijo tudi na Turizmu Ljubljana, a dodajajo, da "zanimivo mesto z dobro ponudbo privabi turiste ne glede na reprezentativnost avtobusne postaje". Foto: Planet TV Upravljanje avtobusne postaje je sicer majhna, a rastoča in dobičkonosna dejavnost.

Podjetje AP Ljubljana je lani poslovalo z 2,5 milijona evrov prihodkov, kar je polovico več kot leta 2012. Pod črto jim je ostalo 250 tisoč evrov dobička.

Ponudbo so v zadnjih letih popestrili tuji prevozniki: v zadnjem letu storitve avtobusnih prevozov iz Ljubljane in v Ljubljano ponuja nemški Flixbus, že pred tem je prevoze iz Ljubljane začela Arriva v lasti nemškega železničarja Deutsche Bahn. Število potnikov se je tako lani povečalo za deset odstotkov, na 3,3 milijona.

Bo Mes skupaj z Jankovićem izrinil AP Ljubljana?

Za Kotarjev AP Ljubljana je torej trenutni položaj neugoden: postajo na obstoječi lokaciji bodo v prihodnje porušili, na novi lokaciji pa bodo morali začeti ponoven boj za upravljanje postaje, kjer pa bi lahko dobili tekmeca: železnice. Mes tega, da bi morda lahko prevzeli upravljanje postaje, ne zanika.

Na občini pravijo le, da niso partner v projektu Emonika, sodelujejo le pri vprašanjih komunalne opremljenosti. Glede nove avtobusne postaje pa se, kot pravijo, pogovarjajo le s SŽ. 

Prvotna idejna zasnova je predvidevala, da zasebni vlagatelj Trigranit, ki je pozneje odstopil od dogovora, plača tako železniško kot tudi avtobusno postajo ter ju nato neodplačno prenese na železnice. Po novi različici bi obe postaji plačale Slovenske železnice. | Foto: Tina Deu Prvotna idejna zasnova je predvidevala, da zasebni vlagatelj Trigranit, ki je pozneje odstopil od dogovora, plača tako železniško kot tudi avtobusno postajo ter ju nato neodplačno prenese na železnice. Po novi različici bi obe postaji plačale Slovenske železnice. Foto: Tina Deu

Velikodušne železnice

V vsej zgodbi, povezani z novo avtobusno postajo, je vsaj nekoliko nenavadno tudi vprašanje njenega financiranja.

Prvič zato, ker je bilo v prvotnem dogovoru z madžarskim Trigranitom, ki je pozneje odstopil od gradnje Emonike, predvideno, da tako avtobusno kot železniško postajo zgradijo oni, potem pa ju (v zameno za zemljišče) brezplačno prenesejo na SŽ. Zdaj ves strošek gradnje postaj in tudi pripadajoče garažne hiše prevzemajo državne železnice.

In drugič zato, ker je po zakonu za gradnjo osrednje avtobusne postaje odgovorna občina. Po tej logiki bi torej morala biti gradnja postaje skrb MOL. To je opazil tudi opozicijski svetnik iz vrst SDS Mirko Brnič Jager, ki je pred meseci občini zastavil vprašanje, ali in na kakšni podlagi je občina svojo zakonsko obvezo prenesla na SŽ. Odgovor občine: "Dogovor med SŽ in MOL ne obstaja."

Na vprašanje, zakaj bi železniška postaja financirala okrog 15 milijonov evrov vredno avtobusno postajo, ki je dejavnost zunaj njihovega jedrnega železniškega posla in ki je ne nazadnje odgovornost občine, Mes odgovarja, da je logično, da to financirajo oni kot lastnik zemljišča. "Menimo tudi, da se nam bo to splačalo. Odločitev pa še ni dokončna, saj investicijska ocena še ni končana. Če se izkaže, da naložba za nas ni rentabilna, bo moral postajo financirati kdo drug."

Dušan Mes pravi, da bo avtobusna postaja zgrajena v prvi fazi gradnje Emonike (na fotografiji načrt morebitnega zasebnega partnerja, sklada Prime kapital). Kot pravi, naj bi se gradnja "predvidoma" začela naslednje leto, postaja pa bi bila zgrajena leta 2019.  | Foto: http://www.masrei.com Dušan Mes pravi, da bo avtobusna postaja zgrajena v prvi fazi gradnje Emonike (na fotografiji načrt morebitnega zasebnega partnerja, sklada Prime kapital). Kot pravi, naj bi se gradnja "predvidoma" začela naslednje leto, postaja pa bi bila zgrajena leta 2019. Foto: http://www.masrei.com

Časovnica Emonike se medtem zamika ...

O novi postaji je bilo že veliko povedanega, izvedba pa se zdaj že več kot desetletje odmika. "Začetka gradnje nove postaje ni, čeprav smo v preteklosti slišali zagotovila, da bo zgrajena že v letu 2018 oziroma naj bi bila že pred več leti," opozarja Kotar.

Trenutno, kot je znano, se nadaljujejo pogajanja SŽ s skladom Prime kapital za vstop v projekt. Čeprav bi morala biti pogajanja po prvih napovedih končana že pred poletjem, se to vse do danes ni zgodilo, a tako Mes kot predstavnik Prime kapitala Csaba Toth zagotavljata, da sodelovanje ni ogroženo. Mes nam je že prejšnji teden dejal, da bo avtobusna postaja prav zaradi slabega stanja zgrajena v prvi fazi gradnje Emonike. Kot pravi, naj bi se gradnja "predvidoma" začela prihodnje leto, postaja pa bi bila zgrajena v letu dni.

Na občini pa na vprašanje, ali so napovedi župana Jankovića, ki je septembra lani napovedal, da bo avtobusna postaja v dveh letih, torej do septembra prihodnje leto, na novi lokaciji, še prave, odgovarjajo nekoliko nejasno. Kot pravijo, se je napoved "nanašala le na morebitni 'premik' glavne avtobusne postaje s Trga OF na drugo stran železniških tirov, ob Vilharjevo, pri čemer se območje oziroma lokacija vsega Potniškega centra Ljubljana ne spreminja".

Obveščanje po zvočniku in vidnejše oznake peronov, da lahko čakate v senci

Da bi potnikom omogočali čakanje v senci, so na AP Ljubljana poskrbeli za vidnejše oznake peronov. | Foto: Planet TV Da bi potnikom omogočali čakanje v senci, so na AP Ljubljana poskrbeli za vidnejše oznake peronov. Foto: Planet TV Dokler ne bo rešeno vprašanje delne obnove obstoječe oziroma gradnje nove postaje, se bodo turisti in predvsem dnevni migranti, ki prek postaje potujejo vse leto, morali zadovoljiti z obstoječo infrastrukturo.

Direktor AP Ljubljana Kotar pravi, da se trudijo malo olajšati čakanje. V najbolj vročih dneh sprejmejo še dodatne ukrepe, ki potnikom omogočijo, da več časa preživijo v senci, ob okrepčilu in napitku, pravi.

"Trudimo se učinkovito in čim hitreje izdajati avtobusne vozovnice in turistične vstopnice, poleg podajanja informacij na blagajnah in prek informacijske številke imamo redne zvočne najave prihodov in odhodov avtobusov, nekatere perone pa smo ravno v poletnem času še dodatno označili, da so že na daleč vidni. Voda je v določenih obdobjih brezplačno dostopna pri nas v čakalnici, prek avtomata," našteva.

Ne spreglejte