Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 6. 2020,
20.30

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

10

Natisni članek

Koronavirus Anže Logar

Torek, 16. 6. 2020, 20.30

3 leta, 10 mesecev

Avstrija, Madžarska, Slovenija, Slovaška in Češka želijo sodelovati tudi po krizi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

10

Anže Logar | Foto STA

Foto: STA

Zunanji minister Anže Logar se je na povabilo avstrijskega kolega Alexandra Schallenberga na Dunaju udeležil srečanja zunanjih ministrov Avstrije, Madžarske, Slovenije, Slovaške in Češke. Vsi so hvalili medsebojno sodelovanje v času pandemije bolezni covid-19 in se zavzeli za njegovo nadaljevanje.

"Čeprav smo zaščitili državljane in zaprli meje, smo bili še vedno sposobni sodelovati," je na novinarski konferenci dejal Logar in kot primer navedel dnevne telefonske klice in iskanje rešitev za težave, ki so se sproti pojavljale, z dialogom, poroča STA. Menil je, da so v sosedskih odnosih ustvarili nov protokol, kar se mu zdi velik uspeh in pomembno evropsko sporočilo. Zavzel se je za nadaljnje sodelovanje, ki se ga veseli, saj meni, da imamo v tej regiji več skupnega kot pa tistega, kar nas razdvaja.

"Ko se zgodi najhujše, ko gre zares, se lahko zanesemo na svoje sosede"

To izkušnjo sodelovanja in intenzivnih izmenjav si tudi Schallenberg želi prenesti v obdobje po epidemiji. Kriza je po njegovih besedah "bolj kot sicer" pokazala, kako tesno povezana je država s svojimi sosedami. "Ko se zgodi najhujše, ko gre zares, se lahko zanesemo na svoje sosede," je dejal po pisanju STA.

Učimo se lahko drug od drugega

Vodja češke diplomacije Tomaš Petriček je poudaril, da se lahko drug od drugega učimo. Tako bi bilo mogoče učinkoviteje zadržati učinke morebitnega drugega izbruha novega koronavirusa, je menil. Madžarski zunanji minister Peter Szijarto je prav sodelovanje med državami navedel kot enega od razlogov, da je vsem državam, ki so se danes zbrale na Dunaju, uspel boj z novim koronavirusom. Ob tem je naštel tako pomoč v zaščitni opremi, dovoljenje nekaterim skupinam ljudi, da so prečkale mejo, in sodelovanje pri repatriacijah, poroča STA.

Borut Pahor Janez Janša
Novice Janša z veleposlaniki višegrajske četverice o izzivih v EU

Sodelovanje pri vračanju državljanov so navedli tudi drugi ministri, vključno s Slovakom Ivan Korčokom. Zaslužna za njegovo repatriacijo iz ZDA, kjer je bil veleposlanik, je bila namreč Avstrija. Šele zatem je v začetku aprila prisegel na položaj ministra.

Logar povabil državljane držav na obisk v Slovenijo

V zvezi s prihodnostjo sta tako Korčok kot Szijjarto opozorila na izziv obnove gospodarstva. Slovenskemu gospodarstvu bi lahko pomagali tako, da pridejo v Slovenijo in s tem pomagajo našemu turizmu, je državljane držav in soseščine povabil Logar. O morebitnem drugem valu je Logar menil, da smo zdaj bolje pripravljeni kot prej, tudi s komunikacijskimi kanali za izmenjavo podatkov, poroča STA. 

Kot so sporočili z MZZ, so ministri o sodelovanju v regiji poudarili še, da morajo srednjeevropske države tesno sodelovati pri gradnji regionalne transportne in energetske infrastrukture, saj gre večinoma za čezmejne projekte. Logar je poudaril, da je boljša infrastrukturna povezanost predpogoj za nadaljnji gospodarski razvoj regije. Ob tem je kot dober primer navedel Luko Koper, katere razvoj je neposredno odvisen od gradnje ali nadgradnje železniških povezav prek Slovenije v zaledne države, od koder bo omogočena priključitev v vseevropsko železniško omrežje, še poroča STA.

Ne spreglejte