Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2023,
9.06

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,64

73

Natisni članek

politika županja občina Lukovica govor dogodek kultura ministrica Asta Vrečko

Sreda, 1. 2. 2023, 9.06

1 leto, 2 meseca

Asti Vrečko odpovedali slavnostni govor ob dnevu kulture

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,64

73

Asta Vrečko | Ministrica Asta Vrečko bi v Lukovici morala imeti slavnostni govor, a je povabilo županja občine odpovedala.  | Foto Ana Kovač

Ministrica Asta Vrečko bi v Lukovici morala imeti slavnostni govor, a je povabilo županja občine odpovedala.

Foto: Ana Kovač

Na današnji prireditvi ob kulturnem prazniku na dogodku v Lukovici pri Domžalah ne bo ministrice za kulturo Aste Vrečko, ki bi morala tam nastopiti kot slavnostna govornica. Županja Olga Vrankar se je tik pred zdajci, kot poroča portal Necenzurirano, odločila, da njeno povabilo umakne. Razlog so, pravi županja, hudi politični pritiski na zaposlene na občini. "Resnično mi je žal, da so se na občino in županjo zgrnili tako veliki pritiski," je danes dejala ministrica.

"Po javni objavi vabila na našo osrednjo prireditev ob kulturnem prazniku, kjer smo vlogo slavnostne govornice namenili vam in ste jo z veseljem sprejeli, sama osebno in pa tudi sodelavci na Občini Lukovica doživljamo pritiske politike na lokalni ravni. Razlog pa je v trenutnem političnem položaju, saj se nekatere politične stranke na državni ravni ne strinjajo z nekaterimi potezami oziroma odločitvami vašega ministrstva," je v pismu ministrici, ki so ga pridobili v uredništvu Necenzurirano, zapisala Olga Vrankar.

Za kakšne konkretne politične pritiske gre, pa ni jasno. 

Ministrica: Resnično mi je žal, da so se zgrnili tako veliki pritiski

Da so se oblasti v Lukovici pri Domžalah znašle pod tako velikim pritiskom, ministrica Vrečko obžaluje. “Resnično mi je žal, da so se na občino in županjo zgrnili tako veliki pritiski in da se je znašla v tej situaciji,” je dejala danes ob robu koalicijskega vrha na Brdu pri Kranju, poroča N1.

Po besedah ministrice je “popolnoma nepošteno, da se ideološki boj, ki ga izvršujejo določeni politiki in ena veteranska organizacija ter je namenjen meni, strani Levica in ministrstvu, odraža na lokalni proslavi ob kulturnem prazniku”.

Asta Vrečko
Novice Ministrica za kulturo: Domov sem dobila sovražno pismo

"Žal se je politična razdeljenost iz vsakodnevne politike prenesla še na praznovanja državnih in drugih praznikov. Kar je izredno skrb vzbujajoče, saj to niso dobri temelji, na katerih bomo gradili prihodnost," je med drugim še sporočila županja.

Očitajo ji, da dela v nasprotju z ustavo  

Proti Vrečkovi, ki se je v zadnjem času znašla pod plazom kritik, so v Novi Sloveniji (NSi) že pripravili interpelacijo, v kateri ji med drugim očitajo vodenje kulturne politike, ki naj bi bilo v nasprotju s slovensko ustavo, ter kršitev zakona o varstvu kulturne dediščine in strategije kulturne dediščine za obdobje med letoma 2020 in 2023. Najbolj sporna je ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve. 

Poslanska skupina NSi šteje osem poslancev, zato je stranka predlog interpelacije v sopodpis poslala tudi opozicijski SDS. Odločitev o podpori interpelaciji v NSi pričakujejo do petka.

Asta Vrečko
Novice NSi nima dovolj podpisov za vložitev interpelacije. Lahko računa na SDS?

SDS in NSi vedno manj vpliva v občini

V NSi in SDS imajo sicer v Občini Lukovica bistveno manj podpore in vpliva kot na državni ravni, še piše portal Necenzurirano in navaja, da v 18-članskem občinskem svetu prevladujejo neodvisne skupine, kot so Lista Mateja Kotnika (nekdanjega župana), Za Črni Graben in Lista za šport in razvoj občine.

Še leta 2006, v času prve vlade Janeza Janše, sta imeli SDS in NSi vsaka po tri svetnike, dodatna dva pa je imela Slovenska ljudska stranka (SLS). Danes ima NSi dva svetnika, med njimi tudi vodjo pisarne evropske poslanke Ljudmile Novak Mojco Stoschitzky, SDS pa eno svetnico. 

Petkovi protesti kolesarjev. Svetlana Makarovič.
Novice Asta Vrečko: Svetlani Makarovič se Prešernova nagrada lahko izroči
Asta Vrečko
Novice Kulturna ministrica: En muzej je smiseln. Peterle odločitev vlade obžaluje. #video
Asta Vrečko
Novice Asta Vrečko: Pater Rupnik naj vrne Prešernovo nagrado #video
Ne spreglejte