Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 8. 2023,
6.38

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

vremenska napoved vreme ARSO

Četrtek, 3. 8. 2023, 6.38

9 mesecev, 1 teden

Hidrolog svari: Imamo še nekaj ur časa, da se pripravimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

"Reke na vzhodu države imajo že zdaj trikrat večji pretok kot ponavadi, zato bodo reke silovito narasle, sploh v noči na petek," je povedal hidrolog Janez Polajnar iz agencije za okolje (Arso). Opozoril je, da imamo še nekaj ur časa, da se pripravimo, prebivalcem, ki živijo neposredno ob rekah, pa svetoval, da spremljajo razmere in upoštevajo navodila pripadnikov civilne zaščite. Poveljnik CZ Srečko Šestan je ob napovedi obsežnih padavin in možnosti poplav izdal odredbo za pripravljenost sistema CZ po vsej državi, vključno z delom Slovenske vojske. "To ne pomeni, da gremo že na teren, ampak da imamo vse, da se lahko čim hitreje in čim bolj ustrezno odzovemo," je pojasnil. 

Ob napovedanih padavinah agencija za okolje (Arso) opozarja, da bodo v noči na petek sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni in osrednji Sloveniji. Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države, poplave pa se bodo ponekod nadaljevale in še stopnjevale tudi v soboto. V času plime se bo morje razlivalo po najbolj izpostavljenih delih obale. Izdali so oranžno opozorilo, ki v večjem delu države začne veljati danes po 18. uri in ostaja v veljavi vse do petka okoli 23. ure. Razmere bodo najbolj kritične od petka do sobote. 

Kot so v izrednem biltenu opozorili na Arsu, so v noči na petek verjetne poplave hudournikov in manjših rek v severni in osrednji Sloveniji, v petek čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, v Posavju, v porečju Savinje in Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije. O predvidenih izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah in verjetnih posledicah so na novinarski konferenci spregovorili Brane Gregorčič in Janez Polajnar z agencije za okolje, Neža Kodre z direkcije za vode, Jernej Jež z Geološkega zavoda Slovenije ter Srečko Šestan z uprave za zaščito in reševanje.

Gregorčič: Obstaja realna možnost, da bomo stopnjo opozorila zaostrili

Meteorolog Brane Gregorčič je opozoril, da lahko v 36 urah, kolikor se bo nad Slovenijo zadrževala vremenska fronta, pade celo do 200 litrov dežja, kar so sicer mesečne količine. 

"Današnji vremenski razvoj bo drugačen od prejšnjih neurij, saj bo vremenska motnja spominjala na jesensko deževje. Temperature so visoke in zrak vlažen, kar je kombinacija, ki bo povzročila burno vremensko dogajanje. Ponavljajoči in obilni nalivi se bodo obnavljali tudi nad istimi območji," je pojasnil Gregorčič in dodal, da bodo po potrebi, kar se nakazuje kot realna možnost, stopnjo opozorila zaostrili z oranžne na rdečo. 

Polajnar: Reke bodo hitro in silovito naraščale

Hidrolog Janez Polajnar je ob tem opozoril, da imamo še nekaj ur časa, da se pripravimo: "Imamo še nekaj ur časa, vsaj še pol dneva, da se samozaščitno pripravimo oziroma da ljudje, ki živijo ob vodotokih, vredne stvari iz garaž in pritličij umaknejo v višja nadstropja in spremljajo dogajanje."

Prebivalcem, ki živijo neposredno ob rekah, pa je svetoval, da spremljajo razmere in njihova opozorila ter upoštevajo nasvete in navodila pripadnikov civilne zaščite. Ponekod po državi so pretoki rek že zdaj trikrat oz. štirikrat večji, kot bi bili običajno v tem času, saj imamo trenutno v Sloveniji jesensko hidrološko situacijo. 

Po njegovih besedah se bodo reke hitro zelo odzvale na obilne padavine, naraščanje rek bo silovito, zlasti v prvem delu dogajanja, v noči na petek in pa deloma v petek. Šele v nedeljo in ponedeljek se bodo hidrološke razmere začele počasi umirjati. 

"Ob hidroloških dogodkih pričakujemo razlivanje manjših, pa tudi večjih rek. Te se lahko razlijejo na običajnih območjih, nekatere pa tudi na območjih redkih poplav, na območjih, ki niso značilna poplavna območja," je povedal Polajnar

Sistem civilne zaščite v pripravljenosti po vsej državi

Ob napovedi obsežnih padavin in možnosti poplav je poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan izdal odredbo za pripravljenost sistema CZ na celotnem območju Slovenije, vključno z delom Slovenske vojske. "To ne pomeni, da gremo že na teren, ampak da imamo vse, da se lahko čim hitreje in čim bolj ustrezno odzovemo," je dejal.

Po Šestanovi oceni je v skladiščih dovolj protipoplavnih vreč in druge opreme, da bodo lahko pomagali občinam, če jim bo te zmanjkalo. Ob tem je vse prebivalce pozval, naj upoštevajo opozorila in nasvete pristojnih.

Tudi na direkciji za vodo so po besedah direktorice Neže Kodre dodatno pripravili in povečali stalno pripravljenost, vzpostavili dežurne službe in povečali nadzor nad vodno infrastrukturo. Prebivalce na zemljiščih ob vodi je pozvala, da v naslednjih urah odstranijo tam odložene materiale, kot so bale sena, mehanizacija, drva in podobno.

Posamezne reke v severni in osrednji Sloveniji bodo poplavljale

V petek čez dan bodo ob dolgotrajnejših padavinah močneje naraščale tudi reke v preostalih delih države, mogoča bodo poplavljanja posameznih rek. Vodnatost rek bo v večjem delu države velika. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32, na severozahodu okoli 25 stopinj Celzija.

V nedavnih neurjih prizadetih 190 občin

Ta mesec se je zvrstilo že več neurij. Samo v zadnjem valu ujm med 17. in 25. julijem je bilo prizadetih 190 občin, predvsem so bili na udaru Črna na Koroškem, Vojnik, Šentjur in Čepovan, kjer odstranjevanje posledic še poteka. Julij je bil tako zlasti na severu države nadpovprečno namočen, ponekod je padla tudi dvakratna povprečna količina padavin, kažejo podatki Arsa.

poletje
Novice Besede meteorologinje, ki bodo marsikoga potolažile

Državni sekretar zagotavlja: Država bo pomagala kmetom

Državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Darij Krajčič se je danes udeležil sestanka na Občini Vojnik glede škode po julijskih neurjih. Kot je povedal, bo država kmetom, ki jim je neurje v celoti uničilo pridelke, pomagala po že uveljavljenem sistemu de minimis. V Vojniku sicer škodo že intenzivno sanirajo.

Krajčič je v izjavi za medije poudaril, da bodo pomagali tudi kmetom, ki jim je neurje uničilo več kot 80 odstotkov pridelka. Pomoč bo tudi v tem primeru po sistemu de minimis, ki se nanaša na majhne zneske državne pomoči, ki jih državam EU ni treba priglasiti Evropski komisiji.

Vlada se je sicer lotila sprememb zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki bodo pod določenimi pogoji državno pomoč omogočile tudi v primeru škode, ki jo je bilo mogoče vnaprej zavarovati, je spomnil državni sekretar.

"Doslej je veljalo, da pri škodi na kulturah, ki jih je mogoče zavarovati, država ni intervenirala. To zdaj spreminjamo, ampak ne na način, da bomo povrnili vso škodo, temveč samo največjo," je pojasnil Krajčič, ki si bo danes v Vojniku ogledal nekaj od neurij najbolj prizadetih kmetij.

Vojniški župan Branko Petre je za STA povedal, da so se že lotili sanacije poškodovane infrastrukture. Zelo veliko težavo jim predstavljajo uničene ceste, zato se trenutno osredotočajo predvsem na sanacijo bankin. Odvažajo tudi številna podrta drevesa, preglavice pa jim povzročajo tudi plazovi, saj se skoraj vsak dan sproži kakšen nov.

Za pomoč pri sanaciji plazov in preprečevanju novih so angažirali dva strokovnjaka, ki bosta sodelovala pri pripravi strokovnih mnenj. Kot je dodal Petre, je bilo v občini v neurjih po trenutnih podatkih poškodovanih okoli 250 objektov. Vlog za povračilo škode bo po pričakovanjih okoli 500.

 

Robert Golob
Novice Golob: Takšne hitrosti nismo videli še nikoli v zgodovini Slovenije
Ne spreglejte