Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2024,
8.51

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

senca opozorilo ARSO vročina

Sreda, 19. 6. 2024, 8.51

1 teden

Arso za vso državo izdal rumeno opozorilo. Tu je nasvet.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
vročina Kanada | Slovenijo bo danes prvič letos zajel vročinski val, v večini države se bodo temperature po poldnevu povzpele nad 30 stopinj Celzija. Najvišje bodo na jugovzhodu, in sicer do 34 stopinj Celzija. Agencija za okolje (Arso) je zato med 14. in 21. uro izdala rumeno opozorilo za vso državo. V osrednji in severovzhodni Sloveniji pa svari tudi pred močnejšimi vetrovi. Na fotografiji Kanada in hlajenje v vodi.  | Foto Reuters

Slovenijo bo danes prvič letos zajel vročinski val, v večini države se bodo temperature po poldnevu povzpele nad 30 stopinj Celzija. Najvišje bodo na jugovzhodu, in sicer do 34 stopinj Celzija. Agencija za okolje (Arso) je zato med 14. in 21. uro izdala rumeno opozorilo za vso državo. V osrednji in severovzhodni Sloveniji pa svari tudi pred močnejšimi vetrovi. Na fotografiji Kanada in hlajenje v vodi.

Foto: Reuters

Slovenijo bo letos prvič zajel vročinski val, zato je Arso za vso državo od 14. do 21. ure izdal rumeno opozorilo. Na NIJZ opozarjajo, da lahko vročina škodljivo vpliva na zdravje, zlasti občutljivejših skupin prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.

Kot so pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zapisali na spletni strani, lahko težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto. Ljudem svetujejo, naj zmanjšajo izpostavljenost vročini in se umaknejo v senco, naravo ali hladnejše prostore.

Arso, opozorilo, vročina | Foto: Arso Foto: Arso

Svetujejo tudi, naj omejijo fizično aktivnost. Na prostem naj bodo fizično aktivni v jutranjih in večernih urah. Svetujejo tudi uživanje lahke hrane v manjših obrokih. "Telesu omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin," priporoča inštitut.

Daljše obdobje vročine lahko namreč povzroči različne težave in pregretje telesa – kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico (kratkotrajno izgubo zavesti) ter vročinsko kap.

Posebej ogrožene skupine

Vročina lahko najbolj prizadene starejše, otroke, nosečnice in tudi bolnike. Bolj ogroženi so bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja.

Po navedbah inštituta lahko vročina prizadene tudi osebe s socialnoekonomskimi težavami, denimo brezdomce, socialno izolirane in prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov. Prizadene lahko tudi posameznike, ki so dodatno izpostavljeni nekaterim dejavnikom okolja, denimo onesnaženemu zraku, ali pa imajo slabše bivalne pogoje, ter tudi delavce, ki delajo na prostem, in prebivalce mest.

Ob tem na NIJZ poudarjajo, da v vročih dneh ne smemo pozabiti na druge. "Nekateri ljudje so bolj ogroženi. Bodimo posebej pozorni na znake prizadetosti pri njih. Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu," svetuje inštitut.

V primeru pregretja moramo osebo umakniti v senco ali hladen prostor. V primeru vročinske kapi je nujna takojšnja zdravniška pomoč, medtem pa hlajenje obolelega. Ljudi opozarjajo, naj nezavestnemu ne dajejo tekočine. Svetujejo še, naj se z zdravnikom posvetujejo tudi, če imajo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo.

Na inštitutu poudarjajo pomen zaščite pred soncem. V času njegove največje moči med 10. in 17. uro naj posamezniki poiščejo senco. Zaščitijo naj se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter z zaščitno kremo, ki ščiti pred žarki UVA in UVB. Svetujejo uporabo kreme z zaščitnim faktorjem najmanj 30. S kremo je treba zaščititi kožo, ki ni pokrita z oblačili, na primer obraz, uhlje in hrbtišča rok.
vreme, napoved, vročina
Novice Začenja se vročinski val s temperaturami do 38 stopinj Celzija: kako dolgo bo vztrajal? #video
Vročina, poletje
Trendi Pripravite se na vroče poletje
 
Ne spreglejte