Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2024,
6.47

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

Natisni članek

nalivi Nevihta ARSO vremenska napoved vreme

Torek, 21. 5. 2024, 6.47

3 tedne, 2 dneva

Arso izdal oranžno opozorilo pred nevihtami in močnimi sunki vetra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83
naliv | V drugem delu dneva bodo nastajale krajevne plohe in nevihte z močnimi sunki vetra.  | Foto Ana Kovač

V drugem delu dneva bodo nastajale krajevne plohe in nevihte z močnimi sunki vetra.

Foto: Ana Kovač

Od doma nikar ne hodite brez dežnika, saj bo ta prihodnjih nekaj dni obvezna oprema. Ob prehodu vremenske fronte bo v popoldanskih urah Slovenijo prešel pas močnejših padavin in neviht. Ob tem se bodo pojavljali tudi krajevni nalivi in sunki vetra, izključena pa ni niti manjša toča, zato je agencija za okolje (Arso) za vzhodni in osrednji del države izdala oranžno opozorilo.

Po napovedih meteorologov je v večjem delu Slovenije začelo deževati že v noči na torek, obsežnejša pošiljka padavin pa bo naše kraje ob prehodu vremenske fronte dosegla danes popoldne.

Padavine se bodo od juga v pasovih pomikale čez Slovenijo, predvsem na vzhodu države bodo nastajale močnejše nevihte, v notranjosti države bo pihal jugozahodni veter. Izključena ni niti manjša toča, poroča Meteoinfo. 

Gregorčič svetuje: Očistite vodotoke in pospravite okoli hiše 

"Močne nalive in sunke vetra lahko popoldan pričakujemo posebej na območju Štajerske, Prekmurja, dela Posavja in dela Koroške," je za STA povedal meteorolog Brane Gregorčič iz Arsa. 

Svetuje, da ljudje preventivno očistijo odtoke, saj se lahko pojavljajo težave z meteorno vodo. Vodotoki predvidoma zaradi kratkotrajnosti padavin ne bodo poplavljali, se pa lahko zgodi, da bo ponekod poplavila meteorna voda. "Šibke točke so predvsem podvozi in območja, kjer je oblika terena ali odvodnjavanje tako, da se lahko ob močnih nalivih pojavljajo težave," je navedel. Pred sunki vetra je dobro okrog bivališč tudi pospraviti, predvsem predmete, ki jih lahko veter odnese, je priporočil.

Za osrednji in vzhodni del države popoldne velja oranžno opozorilo pred nevihtami z nalivi in močnimi sunki vetra. 

Arso oranžmno opozorilo | Foto: meteo/Arso/gov.si Foto: meteo/Arso/gov.si

Hidrologi svarijo pred razlivanjem rek

Po podatkih hidrologov Mura in Drava ohranjata veliko in ustaljeno vodnatost. Pretok Drave se bo do noči še povečal. Verjetna bodo manjša razlivanja na običajnih območjih. Drugod po državi se vodnatost počasi zmanjšuje, izraziteje v zahodni polovici države.

Bodo pa ob prehodu neviht z nalivi popoldne reke ponovno naraščale. Možno bo hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov, lahko pride tudi do zastajanja padavinskih voda. Verjetnost za ta pojav bo večja v vzhodni polovici Slovenije.

V sredo bodo pretoki večjih rek v zahodni in vzhodni Sloveniji še zmerno naraščali, drugod pa bodo reke že upadale. Ob krajevnih plohah in nevihtah bodo lahko ponovno narasli posamezni hudourniški vodotoki na severu države.

Popoldanske plohe in nevihte vse do konca tedna

Zvečer in ponoči bodo padavine po večjem delu Slovenije prenehale. V sredo bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v severni polovici Slovenije.

Podobno vreme lahko pričakujemo tudi v četrtek, medtem ko bo petek postregel z nekoliko več sonca. 

Na udaru tudi sosednja Hrvaška

Nestabilno vremensko ozračje je v celotni širši regiji, predvsem pri nas in na Hrvaškem. Tudi pri naših južnih sosedih se lahko danes popoldne razvijejo močnejše nevihte. 

Arso opozorilo
Novice Arso izdal oranžno opozorilo
Ne spreglejte