Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2020,
9.44

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

20

Natisni članek

Koronavirus zaščitne maske Socialni demokrati Bojana Beović

Torek, 29. 9. 2020, 9.44

3 leta, 6 mesecev

Več kot polovica vprašanih za šolo brez mask. Kaj menite vi? #anketa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

20

Maska šola | Poziv ravnateljev za šole brez zaščitnih mask podpira več kot polovica vprašanih, je pokazala anketa Mediane. | Foto Getty Images

Poziv ravnateljev za šole brez zaščitnih mask podpira več kot polovica vprašanih, je pokazala anketa Mediane.

Foto: Getty Images

Javnomnenjska anketa inštituta Mediana je pokazala, da skoraj 70 odstotkov vprašanih vedno uporablja zaščitne maske, kjer so priporočene oziroma obvezne. Manj kot deset odstotkov jih mask v prostorih, kjer so obvezne ali priporočene, običajno ali nikoli ne uporablja. Če je javnost glede uporabe mask precej enotna, pa je bolj razdeljena glede obvezne uporabe mask v šolah. Poziv ravnateljev za šole brez zaščitnih mask podpira več kot polovica vprašanih.

Ali podpirate poziv ravnateljev za šole brez zaščitnih mask?

  • Da.
    77,45 %
    3095 glasov
  • Ne.
    22,55 %
    901 glasov
Oddanih 3996 glasov

Na inštitutu Mediana so ugotovili, da so prebivalci Slovenije pri nošenju zaščitnih mask zelo vestni. Skoraj 70 odstotkov vprašanih vedno uporablja maske tam, kjer so obvezne oziroma priporočene. Slaba četrtina vprašanih maske v prostorih, kjer so obvezne oziroma priporočene, običajno nosi, tistih, ki vladnega odloka ne upoštevajo, pa je manj kot deset odstotkov.

Skoraj 70 odstotkov vprašanih vedno uporablja maske tam, kjer so obvezne oziroma priporočene. | Foto: Mediana Skoraj 70 odstotkov vprašanih vedno uporablja maske tam, kjer so obvezne oziroma priporočene. Foto: Mediana

Če je javnost dokaj enotna pri nošenju mask, pa je bolj razdeljena pri vprašanju obveznih mask v šolah. V začetku prejšnjega tedna so namreč v šolah začeli veljati strožji ukrepi pri uporabi mask med poukom. Učenci od sedmega razreda osnovne šole, dijaki in študenti morajo v času pouka in predavanj nositi zaščitno masko, če ni mogoče zagotoviti 1,5 metra varnostne razdalje. Maske med poukom so obvezne tudi za pedagoge.

SD. Brez mask v šolah.
Novice Infektologinja Beovićeva o pozivu Fajonove: Žalostno in nenavadno #video

Dobra polovica vprašanih za šole brez zaščitnih mask

Ravnatelji so bili kritični do novega ukrepa. Kot so opozorili, je ta med drugim problematičen zato, kar zadeva izvajanje pedagoškega procesa. Na njihovo stran so nato stopili v stranki SD, ki je podprla poziv za šole brez mask. Infektologinja in vodja svetovalne skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Bojana Beović je poziv SD označila za neobičajen.

Dobra polovica vprašanih podpira šole brez zaščitnih mask. | Foto: Mediana Dobra polovica vprašanih podpira šole brez zaščitnih mask. Foto: Mediana

Dobra polovica vprašanih v anketi Mediane podpira poziv ravnateljev osnovnih in srednjih šol za šole brez zaščitnih mask. Slaba tretjina se s pozivom ravnateljev ne strinja, 16 odstotkov vprašanih pa o tem nima mnenja oziroma niso želeli odgovoriti na to vprašanje. Raziskavo so na inštitutu Mediana izvedli med 21. in 24. septembrom 2020. V raziskavi je sodelovalo 713 polnoletnih prebivalcev Slovenije, vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti, regiji in izobrazbi, so sporočili iz Mediane.

Ne spreglejte