SiolNET. Novice Slovenija
7,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Anketa Dela: Velik del javnosti odobrava Cerarjev odstop

7,11

termometer

Miro Cerar
Foto: STA

Da je bil sredin odstop predsednika vlade Mira Cerarja pravilen, ocenjuje skoraj dvotretjinska večina vprašanih v anketi Dela. Največ, 14 odstotkov, vprašanih bi prihodnjo vlado najraje zaupalo kamniškemu županu Marjanu Šarcu. Kar 45 odstotkov se jih ne strinja z razveljavitvijo referenduma o drugem tiru.

Skoraj dve tretjini vprašanih oziroma 65 odstotkov vprašanih v tokratni anketi Dela se je strinjalo z odločitvijo Cerarja, da odstopi s funkcije predsednika vlade. Premierjevega odstopa ne podpira 22 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je 13 odstotkov odgovorilo, da ne vedo, kako oceniti odstop predsednika vlade.

Največ vprašanih meni, da je Cerar odstopil zaradi razveljavitve referenduma

Da je za Cerarjev odstop najbolj kriva razveljavitev referenduma, zaradi katere bodo morali volivci znova na volišča, je ocenilo 41 odstotkov vprašanih.

Medtem jih 23 odstotkov vidi Cerarjev odstop kot posledico nesoglasij v koaliciji, 11 odstotkov v preplačani maketi drugega tira, devet odstotkov v neizpolnjenih reformah, pet odstotkov v propadu pogajanj s sindikati in dva odstotka v stanju zdravstva.

Največ vprašanih, 42 odstotkov, meni, da Cerarjev odstop ne bo niti škodil niti koristil njegovi stranki SMC na parlamentarnih volitvah. Da bo odstop škodil SMC na volitvah, meni 27 odstotkov vprašanih. Da bo odstop stranki koristil, meni 21 odstotkov anektiranih.

Največ anketiranih bi vlado prepustilo Šarcu

Največ, 14 odstotkov, vprašanih je ocenilo, da bi bilo vlado najbolje prepustiti kamniškemu županu Marjanu Šarcu. Skoraj 11 odstotkov jih je ocenilo, da bi bil najboljši prihodnji mandatar predsednik SDS Janez Janša, sledi prvak SD Dejan Židan z 9,9 odstotka, na četrtem mestu pa je Cerar s 7,4 odstotka. 

Cerarju sledi predsednik SNS Zmago Jelinčič, za katerega 5,2 odstotka vprašanih meni, da bi bil najboljši prihodnji premier.

Proti razveljavitvi referenduma 45 odstotkov vprašanih

V anketi se 45 odstotkov vprašanih ne strinja z razveljavitvijo referenduma o drugem tiru, nasprotno meni 39 odstotkov.

Zagotovo se bo ponovljenega referenduma o drugem tiru udeležilo 43 odstotkov vprašanih, 19 odstotkov se jih bo verjetno udeležilo referenduma. Glasovanja se verjetno ne bo udeležilo deset odstotkov, zagotovo ne pa 17 odstotkov vprašanih.

Zakon o gradnji drugega tira podpira 65 odstotkov vprašanih, ne podpira ga 26 odstotkov. Spletno in telefonsko anketo je na vzorcu 530 anketirancev 15. in 16. marca izvedel Delo Stik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin