Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 3. 2018,
12.23

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

17

Natisni članek

Erik Kerševan vrhovno sodišče Miro Cerar Vili Kovačič

Petek, 16. 3. 2018, 12.23

6 let, 1 mesec

Predsednik vrhovnega sodišča: Nad Cerarjevo izjavo sem negativno presenečen #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

17

Predsednik vlade Miro Cerar, ki je odstopil po odločitvi vrhovnega sodišča o referendumu o drugem tiru, je v četrtek izrazil dvom o nepristranskosti vrhovnega sodišča. Po njegovih besedah bodo morale pristojne institucije preučiti navedbe o stikih predlagatelja referenduma Vilija Kovačiča z vrhovnim sodnikom Erikom Kerševanom. Na Cerarjeve besede se je v javnem pismu že ostro odzval predsednik vrhovnega sodišča, stike s Kovačičem pa zanika tudi Kerševan.

Izjava Vilija Kovačiča po odločitvi vrhovnega sodišča o referendumu o drugem tiru. Video: Planet TV


Predsednik vlade Miro Cerar je v včerajšnjem pogovoru na javni televiziji izrazil dvom o nepristranskosti vrhovnega sodišča pri odločanju o ponovitvi referenduma o drugem tiru. Ob tem se je premier obregnil ob besede, ki jih je pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič izrekel po odločitvi vrhovnega sodišča.

Kovačič: Odkar sem bil na pravni fakulteti, imam dober občutek

"Odkar sem bil pred dobrim mesecem in pol na pravni fakulteti, imam dober občutek. Takrat mi je vrhovni sodnik Erik Kerševan rekel, naj ne bom v skrbeh, ta zadeva je silno pomembna za demokracijo, zato jo bomo tehtno in resno obravnavali. Od takrat sem bolje spal," je po odločitvi vrhovnega sodišča novinarjem povedal Kovačič.

Cerar: Pričakujem, da bodo pravne instance preučile Kovačičeve navedbe

"Kot politik spoštujem odločbe vrhovnega sodišča, pričakujem pa, da bodo ustrezne institucije preučile navedbe Vilija Kovačiča, ki je izjavil, da je bil na pravni fakulteti v stiku z Erikom Kerševanom, poročevalcem v tej zadevi, in je po tem pogovoru dobil dober občutek," je izjavil Cerar in dodal, da imamo v Sloveniji pravne instance, med drugim sodni svet, ki morajo Kovačičeve navedbe raziskati. 

Premier Cerar je v četrtek izrazil dvom o nepristranskosti vrhovnega sodišča pri odločanju o referendumu o drugem tiru. | Foto: STA , Premier Cerar je v četrtek izrazil dvom o nepristranskosti vrhovnega sodišča pri odločanju o referendumu o drugem tiru. Foto: STA ,

Kerševan v stiku s Kovačičem samo v okviru uradnega postopka

Na Cerarjevo izjavo so se že odzvali na vrhovnem sodišču, kjer so za Siol.net pojasnili, da jim je vrhovni sodnik Erik Kerševan zagotovil, da ni bil nikoli v stiku s strankami oziroma pritožnikom v postopku, niti z njihovimi pooblaščenci, razen v okviru uradnega postopka.

"Edini neposreden stik s stranko v postopku je bil javen, in to na okrogli mizi na pravni fakulteti, ki jo je decembra lani organizirala varuhinja človekovih pravic," so poudarili na vrhovnem sodišču.

Dodali so, da je Kerševan ob Kovačičevem vprašanju jasno povedal, da o zadevi ne more dajati izjav in da mu lahko le zagotovi, da bo vrhovno sodišče njegov spor tako kot preostale obravnavalo resno in skrbno.

Celoten odgovor vrhovnega sodnika Erika Kerševana na vprašanje Vilija Kovačiča objavljamo v spodnjem videoposnetku, ki je javno dostopen na spletu. Kerševanov odgovor si lahko ogledate po približno eni uri in 48 minutah razprave.

Okrogla miza varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer na pravni fakulteti. Video: YouTube


Florjančič negativno presenečen nad Cerarjevimi izjavami

Na Cerarjeve besede se je danes v javnem pismu, naslovljenem neposredno na predsednika vlade, odzval predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. 

"Izjemno negativno presenečen sem nad takšnimi izjavami najvišjega predstavnika izvršilne veje oblasti in razočaran, ker jih je izrekel spoštovani in ugledni doktor in profesor prava, v preteklosti celo član in predsednik sodnega sveta," je poudaril Florjančič.

Po njegovih besedah je vrhovno sodišče že ob predhodnih špekulacijah vrhovnega sodnika poročevalca v navedeni zadevi medije obvestilo, da je preverilo vsa dejstva in da s strankami v postopku ni bilo nikakršnih neprimernih stikov.

Vrhovni sodnik Erik Kerševan na okrogli mizi varuhinje človekovih pravic na ljubljanski pravni fakulteti. | Foto: STA , Vrhovni sodnik Erik Kerševan na okrogli mizi varuhinje človekovih pravic na ljubljanski pravni fakulteti. Foto: STA ,

"V prihodnje se vzdržite izjav, ki mečejo senco dvoma na delo sodstva"

"Medijem je bil posredovan tudi posnetek javnega dogodka, iz katerega je razvidno edino medsebojno komuniciranje med navedenim sodnikom in stranko v postopku, in sicer vprašanje sodniku in korekten odgovor sodnika na vprašanje," je poudaril Florjančič.

Kot je dodal, kot predsednik vrhovnega sodišča ni zaznal nobene neprofesionalne drže sodnika, temveč nasprotno, njegovo pravilno in profesionalno držo.

"Menim, da lahko upravičeno pričakujem, da se boste v prihodnje vzdržali tovrstnih izjav, ki ne glede na nadaljnja pojasnjevanja samega sodstva mečejo senco dvoma na pošteno, pravično in zakonito delo našega sodstva," je Cerarja še pozval Florjančič.

Cerar: Ne bom plačeval ljudi, da pred sodno zgradbo protestirajo

Na pismo se je popoldne odzval Cerar. "Sodbo sodišča spoštujem in jo bom spoštoval. S sodiščem ne bom polemiziral ali spodbujal in plačeval ljudi, da pred sodno zgradbo protestirajo, kot to počno nekateri. Vendar pa jasno povem, da se kot predsednik vlade in pravnik s to sodbo ne strinjam," je sporočil Cerar.

"Sodišče mora po svoji funkciji soditi zakonito in nepristransko, prav tako mora biti ob tem zagotovljen videz zakonitosti in nepristranskosti sojenja. Glede na to, da je bila razsodba sodišča podana le nekaj ur po mojem skoraj enournem zaslišanju, se o tem sprašujem," je zapisal. Dodal je, da razume, da se predsednik vrhovnega sodišča postavi v bran pravosodju.

"Tako držo sem v preteklosti, ob pogostih napadih na pravosodje in žaljivih označbah sodstva za krivosodje, večkrat pogrešal. Zato upam, da je to pismo predsednika vrhovnega sodišča znanilec nove dobe in prakse, ki bo dosledna, ne glede na to, iz katere politične smeri ali druge sfere bodo prihajali komentarji in kritike," je še zapisal.

Kovačič: Lažnivi kljukec Cerar je spet lagal

Na izjave premierja Cerarja se je medtem na Twitterju odzval tudi pobudnik referenduma o drugem tiru in predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič.

"Lažnivi kljukec Cerar je lagal, ko je rekel, da sva se jaz in sodnik Kerševan dogovarjala o izidu sodbe. Bolj etične laži si ni možno izmisliti," se je na sporne navedbe predsednika vlade odzval Kovačič.

Ne spreglejte