Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 12. 2015,
8.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

SDS

Torek, 15. 12. 2015, 8.56

6 let, 7 mesecev

Andrej Šircelj je zapustil sedež stranke SDS, preiskava se nadaljuje v DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Policija ni želela zaseči strežnika stranke SDS, vendar le podatke, ki so se nanašali na poslanca Andreja Širclja, so dejali na policiji. Preiskava na sedežu stranke in v državnem zboru je končana.

Zjutraj so se na sedežu stranke SDS na Trstenjakovi v Ljubljani, v državnem prostoru, kjer ima poslanska skupina prostore, in neuradno pri Širclju doma kriminalisti začeli preiskave zaradi suma pomoči zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki naj bi ga storil poslanec SDS Andrej Šircelj. Pri tem naj bi po navedbah SDS policija želela zaseči tudi celoten strežnik SDS, vendar so na policiji to zanikali.

Policija: Nismo želeli zaseči celotnega strežnika "Policija nikoli ne zasega celotnih strežnikov, ampak v skladu z odredbo sodišča vedno samo podatke, ki se nanašajo na osebe, osumljene v konkretni zadevi. Policija nikoli ni niti želela zaseči celotnega strežnika," je o domnevnem zasegu strežnika na sedežu stranke SDS dejal predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik se glede pravilnosti hišne preiskave na SDS ne želi opredeljevati, saj za to ni pristojna. V načelnem stališču pa navaja, da bi odredba sodišča morala vključevati možnost, da se zaseže zgolj osumljenčev poštni nabiralnik ter da se tako izogne zasegu celotnega poštnega strežnika, če dejanske okoliščine to omogočajo.

S Trstenjakove še v DZ Preiskave so se sicer začele na sedežu stranke SDS na Trstenjakovi v Ljubljani, kjer so policisti po besedah predstavnika za stike z javnostjo Mira Petka opravili pogovor s Šircljem in odvetnikom Francijem Matozom. Šircelj je nato popoldne v spremstvu odvetnika Matoza zapustil prostore sedeža stranke in se odpravil še v prostore poslanske skupine SDS v DZ, kjer pa se je preiskava končala v večernih urah. S Trestenjakove so odšli tudi kriminalisti.

Janša: Gre za preusmerjanje pozornosti pred referendumom "Po pregledu komunikacije je še posebej jasno, da tukaj ni cilj gospod Šircelj. Cilj je bil, da se pride do strežnika SDS, in tukaj jim ni uspelo," je dejal predsednik SDS Janez Janša. Po njegovih besedah je v ozadju dodaten motiv, da se v ključnih dneh pred nedeljskim referendumom preusmeri pozornost na neko drugo temo.

"Preiskovalna sodnica, ki je zaščitila milijardno krajo našega premoženja" Že zjutraj je izjavo o preiskavi podal tudi predsednik SDS Janez Janša. "Preiskovalna sodnica Deša Cener je sodnica, ki je pred tedni zavrnila predajo dokumentov o nastanku bančne luknje v NLB preiskovalni komisiji državnega zbora in s tem zaščitila milijardno krajo našega premoženja," je dejal.

Prepričan je, da je Šircljeva pošta le izgovor, da bi prišli do celotnega strežnika SDS, na katerem je "celotno življenje" te stranke. Pripomnil je, da se tega ne bi spomnil niti Aleksander Lukašenko. Janša je povedal, da preiskave ne bodo ovirali, bodo pa preprečili zlorabo. Strežnika policistom ne bodo izročili.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko pravi, da mu namen kriminalistične preiskave Širclja ni povsem jasen. "Je pa vrsta naključij, ki sovpadajo in dajo slutiti, da gre za politični projekt SMC," je dejal. Po njegovih besedah je težava preiskave tudi v tem, da so zapečatili prostore Širclja v času seje DZ, zasegli so tudi strežnik SDS.

Kustec Lipicerjeva zavrača očitke SDS Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je zavrnila kakršne koli "politične ocene in insinuacije" o vpletenosti SMC v kriminalistično preiskavo poslanca SDS Andreja Širclja, saj je NPU samostojen in neodvisen organ. V SMC verjamejo, da bo NPU v sklopu svojih pristojnosti strokovno opravil svoje delo, je dejala Kustec Lipicerjeva. Ta je še zagotovila, da so v SMC za kriminalistično preiskavo, zaradi katere je bila tudi prekinjena redna seja DZ, izvedeli danes zjutraj, na začetku seje.

Današnja preiskava v DZ po njenih besedah poteka drugače kot nazadnje, ko so kriminalisti v DZ preiskovali poslanko Alenko Bratušek, je dejala. Spomnila je, da mora NPU svoje delo opravljati v sklopu svojih pristojnosti, medtem ko je to, da "se nepooblaščeno in brez napovedi sprehajajo po institucijah, protizakonito". A je Kustec Lipicerjeva poudarila, da so v današnjem primeru kriminalisti na pooblaščen način vstopili v poslopje DZ. Predsednik DZ Milan Brglez jim je pojasnil, da vse poteka zakonito in ni razloga za izredno stanje.

Kustec Lipicerjeva je odločno zavrnila tudi očitke vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka. Ta je danes dejal, da vrsta naključij daje slutiti, da gre pri preiskavi Širclja za politični projekt SMC. "Kategorično zavračam kakršne koli takšne politične ocene in insinuacije. NPU je samostojen in neodvisen organ, ki na podlagi svojega dela odloča, kako bo deloval," je dejala Kustec Lipicerjeva.

Ne spreglejte