SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriški veleposlanik obiskal prikrita grobišča v Kočevskem Rogu (VIDEO)

1

termometer

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph A. Mussomeli je obiskal grobišča v Kočevskem Rogu, ki mu jih je razkazal predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman.

Veleposlanik je v izjavi dejal, da je bil obisk ganljiv, izpostavil pa je tudi pomen sprave v Sloveniji.

Kraj, ki sicer obeležuje "zelo grd zgodovinski dogodek", je zelo lepo urejen in bi lahko pripomogel k procesu sprave v Sloveniji, je dejal veleposlanik. Glede sprave je dodal, da je vsaka država drugačna, da so tudi ZDA po državljanski vojni imele težave s spravo, ki pa je za Slovenijo po njegovi oceni posebno težavna iz dveh razlogov. Prvi je, da je Slovenija majhna država, kjer skorajda vsak vsakogar osebno pozna, drugi pa, da v zadnjih sedmih desetletjih v času komunističnega režima o tem ni bilo dovoljeno govoriti in je to ostalo pod površjem, obe strani pa zdaj čutita, da je bila druga stran nepravična.

"Ljudje bi se morali zavedati potrebe medsebojnega spoštovanja ... " "Ljudje bi se morali zavedati potrebe medsebojnega spoštovanja in spoznati, da v vsaki bitki, vojni, sporu, tudi med dvema človekoma, obe strani nosita del krivde in počneta stvari, ki so napačne, nič ni črno-belo," je še dejal veleposlanik.

Dodal je, da sam vedno pravi, da je treba častiti partizane zaradi njihovega boja proti fašizmu in ker so svet obvarovali pred nacisti, a hkrati lahko ljudje, ki so junaški, storijo zelo slabe stvari. Domobranci pa so se borili proti komunizmu in so želi ohraniti slovenstvo, kar je dobra stran, a nekateri med njimi so podpirali fašiste, kar je slabi del, je še dejal Mussomeli.

Če ne sprejmete dejstva, da pri vsakomur, pri vsakem gibanju obstajajo dobre in slabe stvari, imate težavo. V Sloveniji ljudje 70 let niso mogli govoriti o tem in zelo težko zdaj sprevidijo, da je zgodovina bolj zapletena, da stvari niso tako jasne, kot si ljudje želijo, je dejal ameriški veleposlanik.

Kočevski Rog je eno od mest, kjer v vsaj petih breznih in jamah ležijo žrtve povojnih pobojev. Osrednje simbolno grobišče je Pod Krenom. Gre za prvi urejeni kompleks prikritih grobišč, s spominskimi obeležji, ograjami in smerokazi.

V Kočevskem Rogu nekaj časa sedež centralnega komiteja slovenske komunistične partije V letu 1942 je bil v Kočevskem Rogu nekaj časa sedež centralnega komiteja slovenske komunistične partije, izvršnega odbora Osvobodilne fronte in glavnega poveljstva slovenskih partizanskih čet ter tiskarne in tehnike. Zgrajena je bila vrsta skrivnih bolnišnic in naselje Baza 20, ki je danes, skupaj z dvema bolnišnicama, spomenik in turistična zanimivost.

Baza 20 je od leta 1952 zaščitena kot kulturni spomenik, saj je bila edino tovrstno oporišče v Evropi med drugo svetovno vojno, navaja spletna enciklopedija Wikipedia.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin