SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriški otroci zaužijejo vse več hitre hrane

3

termometer

Ameriški otroci uživajo vse več hrane izven doma, večino kalorij pa dobijo s hitro hrano, kaže študija strokovnjakov z univerze v Severni Karolini.

Študija je pokazala, da se je pri ameriških otrocih v primerjavi z letom 1977 dvignil tudi dnevni vnos kalorij. Študijo je pripravila skupina strokovnjakov pod vodstvom Barryja Popkina, objavljena pa je v avgustovski izdaji revije Journal of the American Dietetic Association.

Šolarji trenutno zaužijejo 2000 kalorij dnevno

Ugotovili so, da so otroci v ZDA leta 2006 zaužili 179 kalorij več kot njihovi vrstniki v letih 1977/78. Šolarji trenutno zaužijejo 2000 kalorij dnevno. Pred 30 leti so ameriški otroci vseh starosti 77 odstotkov hrane zaužili doma, do leta 2006 pa je ta delež padel na 66 odstotkov.

V študiji so ločevali med otroci različnih starosti in ugotovili, da so mlajši otroci doma zaužili 71 odstotkov hrane, v primerjavi s 85 odstotki leta 1977. Starejši otroci so doma zaužili 63 odstotkov hrane.

V restavracijah otroci zaužijejo pet odstotkov hrane

Ravno tako je padel tudi delež šolskih obrokov. Med letoma 2000 in 2006 je delež kalorij, ki so jih otroci zaužili s šolsko prehrano, pri vseh starostnih skupinah padel z devetih na osem odstotkov. V restavracijah otroci zaužijejo pet odstotkov hrane, vendar ta številka ne vključuje hrane iz restavracij s hitro prehrano, kot sta McDonald's in Burger King. Delež obrokov v restavracijah s hitro prehrano se je namreč povzpel na 13 odstotkov, v primerjavi z desetimi odstotki v prejšnjem desetletju.

Otroci vseh starosti tako 18 odstotkov hrane zaužijejo v restavracijah in restavracijah s hitro prehrano, kar je dvakrat več kot v šoli. Celo pri najmlajših otrocih je hitra hrana prehitela šolske obroke.

Strokovnjaki so zbrali rezultate štirih ločenih raziskav, izvedenih v letih 1977/78, 1989/91, 1994/98 in 2003/06, ter ponovno ocenili podatke, ki so jih zbrali pri več kot 29.000 mladostnikih, starih od dveh do osemnajst let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin