Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2023,
9.24

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Embalaža na HOFER misiji: Zmanjšaj. Ponovno uporabi. Recikliraj. Hrana na dobri poti Danes za jutri prihranek odpadna hrana optimizacija embalaža Trajnost Hofer PR članek

Ponedeljek, 27. 11. 2023, 9.24

2 meseca, 2 tedna

Ali ste vedeli vse to o enem od največjih trgovcev?

Oglasno sporočilo

Pri HOFER-ju se s konkretnimi trajnostnimi ukrepi ukvarjajo od leta 2014, ko so predstavili lastno družbeno odgovorno iniciativo Danes za jutri. Znotraj te vodijo številne okolju in ljudem prijazne projekte, med njimi sta tudi Hrana na dobri poti in Embalaža na HOFER misiji: Zmanjšaj. Ponovno uporabi. Recikliraj. Njihova dolgoletna prizadevanja za lepšo prihodnost je prepoznala tudi Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), ki jim je oktobra podelila srebrno priznanje za trajnostno poslovanje. In kaj jih je pri HOFERju najbolj prepričalo?

HOFER je letos prejel srebrno priznanje TZS za trajnostno poslovanje. | Foto: Hofer HOFER je letos prejel srebrno priznanje TZS za trajnostno poslovanje. Foto: Hofer

HOFER je diskontni trgovec, ki v 92 trgovinah po Sloveniji ponuja kakovostne izdelke po ugodnih cenah. Ob tem se ukvarja še s številnimi drugimi aktivnostmi, tudi takšnimi, ki so okolju in ljudem prijazni.

1. Hrana na dobri poti: pomoč za okoli 20 tisoč socialno ogroženih

Pri HOFER-ju za čim manj odpadne hrane v trgovinah skrbijo z optimiziranim sistemom naročanja in dovršenim logističnim sistemom. Izdelke, ki ostanejo neprodani in so še primerni za uživanje, pa po zaprtju vseh trgovin pripravijo za donacije okoli 20 tisoč socialno ogroženim in ranljivim.

2. Embalaža na HOFER misiji: z optimizacijo do velikih prihrankov embalaže

Nenehno si prizadevajo tudi za bolj trajnostno in okolju prijaznejšo embalažo, s projektom Embalaža na HOFER misiji: Zmanjšaj. Ponovno uporabi. Recikliraj. pa so letos s spremembo embalaže pri petih izdelkih letno prihranili več kot 20 ton* embalažnega materiala. Ti izdelki so: delikatesne kumarice Nature's gold (280 g), korneti z vanilijo Grandessa (9 x 110 ml), voda z okusom Aqua (1,5 l) ter trajno mleko Milfina (3,5 % in 1,5 % m. m. brez zamaška, 1 l).

(*Ocena prihranka je izračunana na podlagi primerjave z letno prodajo istega izdelka pred optimizacijo embalaže).

HOFER pri projektu donirana hrana sodeluje z več kot 600 prostovoljci iz okoli 30 socialnih in humanitarnih organizacij. | Foto: Hofer HOFER pri projektu donirana hrana sodeluje z več kot 600 prostovoljci iz okoli 30 socialnih in humanitarnih organizacij. Foto: Hofer

3. Nič več plastičnih vrečk in jajc iz baterijske reje, le certificiran kakav in ribe iz trajnostnih virov

HOFER je v skrbi za okolje v zadnjih letih iz prodaje umaknil plastične vrečke in plastične izdelke za enkratno uporabo, ne prodaja več jajc iz baterijske reje, med izdelki HOFER-jevih lastnih blagovnih znamk, ki so izdelani v skladu s trajnostnimi smernicami, ni izdelkov z jajci iz baterijske reje, vsi morski sadeži in ribe prihajajo iz trajnostnih virov, kakav v čokoladah, pralinejih, pecivu in sladkarijah je certificiran, izdelki BIO natura ne vsebujejo več palminega olja, z linijo izdelkov FER podeželje pa vpeljuje izboljšave na področju dobrobiti živali.

4. V enem letu prihranili emisije CO2, primerljive z izpustom 1.382 avtomobilov

Diskontni trgovec skrbi tudi za zmanjšanje izpustov CO2, in sicer tako da za prevoze kruha, peciva, sadja in zelenjave, svežega mesa in svežih jajc iz skladišč do trgovin, kjer je le mogoče, uporablja transportne zaboje IFCO RCP za večkratno uporabo. Tudi večina sadja in zelenjave je v trgovinah na policah postavljena v te zaboje. Z uporabo teh zabojev so samo leta 2022 prihranili:

  • emisije CO2, primerljive z izpustom 1.382 avtomobilov,
  • gospodinjske odpadke, kot jih ustvari 776.950 ljudi,
  • porabo vode v količini 934.268 petminutnih prhanj,
  • električno energijo, ki jo letno porabi 70.191 žarnic,
  • količino hrane, ki bi zadostila kar 291.272 povprečnim obrokom in bi se sicer zaradi poškodb med transportom zavrgla.

Naročnik oglasnega sporočila je HOFER. 

Ne spreglejte