Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2019,
9.01

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Lojze Peterle volitve Evropske volitve 2019 Evropske volitve 2019 NSi

Petek, 17. 5. 2019, 9.01

3 leta, 8 mesecev

Pred volitvami

Ali nam bodo roboti ukradli delovna mesta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
NSi

Na evropski ravni poteka razprava o tem, ali je robot pravna oseba ali ne, saj bo to pomembno pri vprašanju zavarovanja v primeru nesreč. Koliko naših delovnih mest bodo požrli roboti in kaj bodo počeli tisti poklici, ki jim bodo avtomatizirali opravila? Nekateri so lahko res zaskrbljeni in se bodo morali pripraviti na spremembe. Drugim pa se odpirajo povsem nove priložnosti.

Digitalna preobrazba sveta se odvija v divjem ritmu in tudi Slovenija počasi sledi, pa vendar se politika premalo pogovarja o teh ključnih vprašanjih, ki nas čakajo v dobi robotov in umetne inteligence. Medtem ko v kampanji za evropski parlament en del političnega prostora govori predvsem o ilegalnih migracijah, drugi del pa o večji obdavčitvi kapitala, manjka programskih načrtov na področju gospodarskega in socialnega razvoja.

NSi | Foto:

Vsa rutinska dela bodo avtomatizirana

Izjema je Nova Slovenija, ki je kampanjo celo začela z veliko novinarsko konferenco o tem, kako pripraviti slovensko gospodarstvo na prihodnja desetletja. Kandidat NSi na prihajajočih evropskih volitvah Žiga Turk je najprej postavil okvir trendov, ki bistveno določajo prihodnost sveta, pri tem pa izpostavil naloge, ki so pred Slovenijo.

"Na splošno velja, da bo v prihodnosti možno vsa rutinska dela avtomatizirati, bodisi z roboti ali umetno inteligenco," je pojasnil Turk in dodal, da bi morala EU in tudi Slovenija stremeti za tem, da ostaneta v vrhu raziskav in inovacij, ki se ukvarjajo z novimi tehnologijami.

Žiga Turk: Slovenija mora stremeti k povišanju denarja za raziskave in inovacije.

Poslanec in kandidat Nove Slovenije Jožef Horvat je predstavil številne programske predloge stranke, ki so pomembne za pomoč slovenskemu gospodarstvu, vendar jih leva vlada vztrajno zavrača in s tem škodi podjetjem. Te predloge je postavil v luč izzivov digitalne transformacije države in gospodarstva, ki so pred nami.

"Skrajni čas je, da se politika poveže vsaj glede razvojnih vprašanj, če je že toliko drugih delitev. Imamo konkretne predloge, ki se v odprti razpravi seveda lahko še popravijo. Važno pa je, da se začnemo vsaj pogovarjati o tem, kako se pripraviti na prihodnost v času, ko bo velik del letošnjih prvošolčkov, ko zrastejo, opravljal delo in poklice, ki jih danes sploh še ni," je še dejal Horvat.

Jožef Horvat: Velik del letošnjih prvošolčkov bo opravljal delo in poklice, ki jih danes sploh še ni.

Odločitve v Bruslju ključne tudi za slovenska podjetja

Uvod NSi v evropsko kampanjo je zaokrožil evropski poslanec in kandidat Lojze Peterle. Najprej je s primeri predstavil, kako je za prav vsako slovensko podjetje pomembno, kaj se dogaja v Bruslju in tudi male podrobnosti, ki znajo kako podjetje tudi uničiti. Predstavil je nekaj konkretnih projektov, v katerih je slovenskim podjetjem pomagal na evropski ravni ter izpostavil nekaj ključnih elementov svetovnega gospodarstva, na katera se mora slovensko gospodarstvo dobro pripraviti.

Lojze Peterle: Dosegli smo sporazum z Japonsko, kar omogoča lažje poslovanje preko 200 slovenskih podjetij.

"Dosegli smo povečanje dovoljene teže ultralahkih letal, kar za Pipistrela pomeni nemoten napredek, manj birokracije in omejitev. Prav tako sklenjeni sporazumi z Japonsko omogočajo lažje poslovanje preko 200 slovenskih podjetij in odpirajo nove priložnosti za druge," je dejal Peterle in dodal, da kot velik lastni uspeh šteje tudi sprejetje direktive o generičnih zdravilih, ki pomeni ugodnejša zdravila in konkurenčno prednost slovenske farmacije, zlasti Krke.


Naročnik oglasne vsebine je Agencija Ideo.

Ne spreglejte