Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 6. 2011,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

lunin mrk kriminal

Sreda, 15. 6. 2011, 15.13

8 let

Ali lunin mrk vpliva na porast kaznivih dejanj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mediji so že nekaj dni polni zgodb s področja kriminalitete, ki pa – zanimivo – sovpadajo s pojavom luninega mrka, ki bo prav nocoj.

Psiholog Peter Umek s fakultete za varnostne vede je za SiOL pojasnil, da v tujini obstajajo številne raziskave, ki se ukvarjajo z vplivom vremenskih pojavov in luninih men na število prometnih nesreč in kaznivih dejanj, vendar pa so njihovi rezultati kontradiktorni. "Ene raziskave tezo o povezavi potrjujejo, druge pa zavračajo, tako da z gotovostjo ni mogoče trditi ne enega ne drugega."

Umek: Statistično ugotovljene povezave ni Umek sicer iz izkušenj ugotavlja, da so nekateri ljudje na lunarne pojave res občutljivejši, vendar se pri večini populacije to ne odraža. "Mislim, da statistično ugotovljene povezave ni," zaključi Umek, sicer mentor Maruške Višnikar, ki je v specialistični nalogi z naslovom Vpliv položaja lune na število prometnih nesreč, število samomorov in število klicev na številko 113 testirala hipoteze o povezavi, vendar sistematičnega trenda ni uspela dokazati.

Kurentova: Ljudje ob polni luni postanejo nestrpni, nespravljivi, čustveno neuravnoteženi

Astrologinja Ema Kurent s spletne strani www.astroakademija.si se z vplivi polne lune ukvarja zadnjih 20 let. "Ko sem začela o tem javno govoriti, so me ljudje samo čudno gledali, danes o tem množično pišejo mediji, zanimanje in tudi priznavanje javnosti je močno poraslo," pravi in dodaja, da imata Luna in Zemlja isto gravitacijsko središče in sta zato energetsko zelo tesno povezani. "V človeškem telesu je med 70 in 80 odstotki vode in tako kot je ob polni luni močnejše plimovanje vode, se tudi telesne tekočine v človeku dvignejo in naraste pritisk, ki povzroča, da so ljudje manj obvladani, postanejo nestrpni, nespravljivi, čustveno neuravnoteženi, opaža pa se tudi slabši spanec in vse to je povezano."

Mrki kot nekakšne štampiljke v času Kurentova je prepričana, da je v ozadju porasti kriminala, destruktivnosti in samodestruktivnosti, ki jih opažamo v teh dneh, zagotovo prisoten lunin mrk. "Časi so težki, mrkim ljudem še dodatno jemljejo energijo in pogum ali jih iztirjajo in vodijo v nerazumno vedenje," pravi in označuje mrke kot nekakšne štampiljke v času, ki pa so aktivirani tudi več mesecev pozneje.

Policija: Ne vodimo evidence in statistike

Kot so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, policija ne vodi evidenc in statističnih podatkov na način, da bi bilo mogoče ugotoviti kakršnokoli povezavo med luninim mrkom in porastom kriminala.

Ne zadajajte si pomembnih nalog Kot je zapisano na spletni strani www.lunin.net se je v obdobju mrkov zgodilo več dogodkov, ki so usodno zaznamovali zgodovino. Med njimi so tudi potop Titanika aprila 1912, jedrska nesreča v Černobilu aprila 1986, osamosvojitev Slovenije junija 1991, smrt matere Terezije in princese Diane poleti leta 1997, štirikratni umor v Tekačevem, smrt Johna Kennedyja ml. poleti 1999, potres v Turčiji in Grčiji leta 1999, potop ruske podmornice Kursk in potres in zemeljski plaz v San Salvadorju januarja 2001. "Zato je bolje, da težje in pomembnejše naloge in projekte prestavimo na (vsaj) teden dni pred mrkom in tri dni po njem, ko sta Luna in Sonce spet v normalnem ritmu. V času mrka je namreč dogajanje tako intenzivno, da nam lahko vse niti uidejo iz rok in ne moremo več kontrolirati svojih dejanj in potekov dogodkov," še piše lunin.net.

Ne spreglejte