SiolNET. Novice Slovenija
2,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali cepivo znamke Janssen res drugače deluje pri prebolevnikih? #video

2,79

termometer

Če ste bolezen covid-19 že preboleli, vam cepivo Janssen odsvetujemo. To je opozorilo, ki dviguje prah. Zdravstvena stroka pravi, da cepivo Janssen pri prebolevnikih ne deluje drugače. Res pa je, da gre za edino cepivo, ki polno zaščito zagotavlja že po enem samem odmerku, zato je bilo cepilnim centrom po državi izdano navodilo, naj ga pri prebolevnikih ne uporabljajo. Mnenja o tem, ali navodilo še velja ali ne, so različna.

Kranjčanka, ki želi ostati anonimna, je v preteklem tednu prejela vabilo na cepljenje in se ga je tudi udeležila. Že prej je bila sama najbolj naklonjena cepivu znamke Janssen. ''Zame so pomembna potovanja in da imam možnost prostega izhoda iz države in pa seveda vrnitev," je dejala sogovornica.

Dobila je možnost, da se cepi ravno s tem cepivom. Nato pa je že na vhodu sledilo vprašanje, ali je prebolela bolezen covid-19. Ker je bil njen odgovor pritrdilen, so ji povedali, da obstaja možnost, da je z izbranim cepivom ne bodo mogli cepiti. 

''Šla sem do zdravnice, ki mi je rekla, da mi močno odsvetuje to cepivo, pravzaprav tudi proizvajalec močno odsvetuje to cepivo, ni jim znano, zakaj, ni pa pravzaprav nedovoljeno," je svojo zgodbo nadaljevala sogovornica.

Cepljenje covid-19 Novice Na cepljenje zaradi poti v tujino in ne zaradi strahu pred virusom #video

Po besedah Bojane Beović, vodje strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ, cepljenja prebolevnikov s cepivom znamke Janssen nikoli niso odsvetovali iz zdravstvenih razlogov: "Če cepite ljudi s cepivom Janssena, porabite z enim odmerkom pravzaprav dva odmerka, ki bi jih lahko namenili nekomu, ki bolezni še ni imel in protiteles še nima. Ob tem imunolog Alojz Ihan dodaja, da to ni tvegano iz zdravstvenega vidika, to je bil pomislek le v času, ko je primanjkovalo cepiv.''

''Jaz nisem zdravnik in to zelo težko komentiram. V lastnostih cepiva ni nikjer napisana kontraindikacija, to je priporočilo posvetovalne skupine za cepljenje, se pravi tako je stališče NIJZ," je dejal Jože Prestor, vodja zdravstvene nege v ZD Kranj.

Iz ZD Kranj so sicer sporočili, da so od NIJZ 23. aprila prejeli navodilo, v katerem je zapisano, da se za cepljenje prebolevnikov ne uporablja cepivo znamke Janssen. V nobenem od poznejših navodil za cepljenje prebolevnikov ga NIJZ ne prepoveduje ali odsvetuje. Direktor NIJZ Milan Krek je dejal, da prvotno navodilo še vedno velja.

Kljub opozorilom se je sogovornica odločila, da se cepi s cepivom te znamke: ''Res sem se nekako pripravila na najhujše, pričakovala hudo vročino, krče, vse mogoče. Ampak na koncu je bilo malo utrujenosti, bolečina na mestu, kjer so me cepili, to je pa to."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin