Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 10. 2014,
23.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

analiza Violeta Bulc Alenka Bratušek Evropski parlament Evropska komisija Miro Cerar Jean-Claude Juncker

Ponedeljek, 20. 10. 2014, 23.30

8 let

Alenka in Violeta sta bili kot noč in dan. Zakaj tako?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po polomu Alenke Bratušek na zaslišanju v Evropskem parlamentu je "nadomestna" komisarska kandidatka Violeta Bulc uspešno hodila po parlamentarni žerjavici. Drugačen pristop, drugačne okoliščine.

Kot noč in dan različna nastopa in pristopa. Alenka Bratušek je bila "zgolj" kandidatka predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Doma je ni hotel nihče. Za Junckerja je bila idealen kamenček v mozaiku, ženska, liberalka in predsednica vlade. Alenka Bratušek je mislila, da je samo to dovolj.

So birokrati kopirali Bratuškovo ali je ona kopirala njih? Ni se sestala s slovenskimi evroposlanci, res pa je, da kakšnega hudega zanimanja ni bilo. Na zaslišanje se je pripravila kot slovenski birokrati. Učenje od člena do člena nekega zakona, ki ga razumejo samo oni. Ko se pojavijo vprašanja, ne znajo odgovoriti ali pa se ponavljajo. Res pa je, da so hoteli evroposlanci, željni vsaj ene kadrovske žrtve med komisarskimi kandidati, slišati veliko več kot birokratske odgovore.

Nežen ženski dotik Res je, da Violeti Bulc niso postavljali neprijetnih političnih vprašanj, a na zaslišanje je bila odlično pripravljena. Dobro se je naučila tistega, kar mora vedeti bruseljski tehnokrat, a dodala je tudi tisti nežen ženski dotik, o katerem je Bratuškova le govorila, ni pa ga pokazala. Osebna nota, spontani odgovori, vpletanje življenjske izkušnje.

Hitro učenje Res je, da Bulčeva niti v vladi ni dobila soglasja vseh svojih ministrskih kolegov. Bila je zgolj kandidatka Mira Cerarja, ki je izkoristil večino svoje stranke v vladi in Junckerjevo časovno stisko pri sestavljanju Evropske komisije. A očitno je imel Juncker prav, ko je po srečanju z Bulčevo dejal, da je izjemno sposobna hitrega učenja.

V Bruslju se je sestajala s Slovenci in Evropejci, doma pa je bila na osveženem seznamu komisarskih kandidatov potrjena s soglasjem v vladi. A res je tudi, da je Slovenija izgubila podpredsedniško mesto v Evropski komisiji in da resor prometa ni primerljiv z energetsko unijo.

Retorični zdrsi Kako se je lahko Bratuškova, ki bi morala biti kot predsednica vlade vešča javnega nastopanja, na zaslišanju tako retorično zapletala, ve samo ona. Bulčeva je tudi v tej prvini pokazala bistveno več, celo več politične spretnosti kljub le nekajtedenskemu ministrovanju.

Razumela je, da mora evroparlamentarcem na eni strani laskati z besedami o sodelovanju, na drugi strani pa pokazati tudi odločnost, jasna stališča in ne obljubljati preveč. Bistveno bolje, kot je zvenelo ponavljanje vedno enih in istih odgovorov Bratuškove pred 14 dnevi.

Sram in ponos Morda je bila pred 14 dnevi v ospredju privoščljivost, čeprav je bilo prostora zgolj za sram. Po zaslišanju Bulčeve bi moral biti v ospredju kratkotrajni ponos, ki ne bi smel zaspati na lovorikah.

Ne spreglejte