Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 10. 2014,
12.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jean Claude Juncker Alenka Bratušek

Četrtek, 9. 10. 2014, 12.00

8 let

Alenka Bratušek odstopila od kandidature za podpredsednico komisije (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Alenka Bratušek je odstopila od kandidature za podpredsednico komisije, je v sporočilu za javnost zapisal prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Njeno odločitev spoštuje.

"Njena odločitev odraža predanost Evropski uniji, Sloveniji in demokraciji," je zapisal.

S svojo odločitvijo mu je pomagala, da skupaj z Evropskim parlamentom in svetom dokončno sestavijo ekipo Evropske komisije, je še zapisal in dodal, da je v zvezi s tem v stiku s predsednikom vlade Mirom Cerarjem in vodstvom Evropskega parlamenta.

Bratuškova je ob tem na svojem Facebook profilu zapisala, da je Junckerja obvestila, da odstopa od kandidature za komisarko. "Zahvaljujem se mu za vso podporo, vendar ne želim oteževati postopkov imenovanja komisije. Sprejemam svojo odgovornost za nastali položaj, a se hkrati tudi zavedam celotne konstalacije okoli mojega imenovanja. Upala sem, da bo Slovenija dobila močan položaj znotraj komisije in da bo domača politika stopila skupaj pri tako pomembni kandidaturi. Žal je bila moja ocena napačna. Odstopam danes, saj želim, da nova slovenska vlada čim prej izbere novo kandidatko in predlog pošlje v Bruselj," je zapisala.

Novo ime še danes? Po neuradnih informacijah potekajo med vsemi tremi stranmi intenzivna prizadevanja, da se dogovor o novem slovenskem imenu in resorju doseže še danes, da ne bi bilo zamud pri začetku delovanja nove komisije, ki je predviden 1. novembra.

Pomembno vprašanje v teh usklajevanjih je, kako urediti razporeditev resorjev v novi komisiji, da ne bi bilo prevelikih rošad in preveč dodatnih zaslišanj, ki bi povzročila zamude.

Kaj sledi odstopu Bratuškove? Postopek po odstopu Bratuškove je sicer tak, da Juncker slovensko vlado pozove k novemu predlogu, vlada pošlje predlog v Bruselj, Juncker predstavi nov seznam, ki ga morajo nato potrditi članice unije.

Nato sledijo dodatna zaslišanja v Evropskem parlamentu - nove slovenske kandidatke ali kandidata ter drugih kandidatov v primeru menjav resorjev, nato parlament bo na plenarnem zasedanju glasoval o celotni Junckerjevi ekipi. Glasovanje je predvideno za 22. oktober.

Še dopoldan je Junckerjkeva tiskovna predstavnica sporočila, da prihodnji predsednik komisije še vedno podpira Bratuškovo. Prvi odzivi so bili, da se je Juncker očitno pripravljen boriti za Bratuškovo in se podati v merjenje moči z EP. Spet drugi poznavalci so ocenjevali, da je Juncker Bratuškovi dal elegantno priložnost, da sama odstopi, saj jo sam ne bo vrgel iz svoje komisarske ekipe. Spet tretji so menili, da si Juncker z vztrajanjem pri nekdanji slovenski premierki le krepi pogajalsko pozicijo za pogajanja z EP glede madžarskega kandidata Tiborja Navracsicsa, ki so ga na odboru zavrnili kot neprimernega kandidata za resor izobraževanja, kulture, mlade in državljanstvo.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas je sicer dejal, da obstaja tveganje, da Junckerjeva ekipa ne bo začela z delom 1. novembra, kot je bilo sprva predvideno.

S&D in EPP podprla Fajonovo Predsednik največje politične skupine v EP, Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je slovensko vlado pozval, naj namesto Bratuškove za kandidatko predlaga izkušeno žensko. Tej zahtevi po njegovi oceni ustreza tudi evroposlanka iz vrst socialistov Tanja Fajon.

Fajonovo so kot novo kandidatko podprli tudi v njeni skupini S&D. Predsednik politične skupine Socialistov in demokratov v EP Gianni Pittella je dejal, da bi bil "kakšen alternativni predlog neracionalen". Poudaril je, da "proti Bratuškovi ni bilo nobenih političnih predsodkov". Dokaz, da se je na zaslišanju izkazala zelo slabo, pa je bilo "transparentno in enotno glasovanje".

Na podporo Pittelle Fajonovi se je odzval nekdanji evroposlanec iz vrst liberalcev Jelko Kacin."Politična skupina S&D je šla tako daleč, da je vlado pozvala, naj imenuje konkretno kandidatko. Kot državljanu Slovenije mi ne pride na pamet, da bi dajal izjave in pozival italijanskega premierja Renzija, kdo je lahko njihov komisar, ampak točno to si kolega Gianni Pittella dovoli v imenu S&D. To je resnično nepotreben škandal in napad na suverenost Slovenije," nam je dejal Kacin.

112 proti Bratuškovi, le 13 za Pristojna odbora Evropskega parlamenta sta po neprepričljivem ponedeljskovem zaslišanju Bratuškove včeraj z 112 glasovi proti, 13 za in dvema vzdržanima glasovala, da je nekdanja slovenska premierka neprimerna za komisarko. Juncker ji je poleg energetskega resorja namenil tudi podpredsedniško mesto. Po zavrnitvi v Bruslju so v Sloveniji že stekla ugibanja, kdo bi bil lahko novi slovenski kandidat. Najpogosteje se poleg Fajonove omenjata še Violeta Bulc in Janez Potočnik.

Bratuškova kot rešitev špansko-francoske dileme Še pred glasovanjem o Bratuškovi je European Voice poročal, da bodo Bratuškovo žrtvovali za rešitev zagate s španskim in francoskim kandidatom za komisarja. Dogovor naj bi šel v smeri, da je politična skupina socialistov (S&D) opustila nasprotovanje Špancu Miguelu Ariasu Canetu, kandidatu za komisarsko mesto za podnebje in energijo, ki spada v politično skupino Evropske ljudske stranke (EPP). Ta je v zameno podprla spornega francoskega komisarskega kandidata Pierra Moscovicija (S&D).

Pred glasovanjem je za veliko zmede poskrbela informacija, da se je Bratuškova sama odpovedala kandidaturi, ki pa jo je nato sama demantirala.

Ne spreglejte