Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 4. 2014,
7.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alenka Bratušek Zoran Janković Borut Pahor Pozitivna Slovenija

Torek, 29. 4. 2014, 7.09

7 let, 12 mesecev

Alenka Bratušek izstopila iz Pozitivne Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premierka Alenka Bratušek je po sestanku s predsednikom države Borutom Pahorjem dejala, da je poslala izstopno izjavo iz PS. Ni pa se odločila glede odstopa s funkcije predsednice vlade.

Alenka Bratušek je napovedala, da bo odstopila v začetku julija, s tem pa bo omogočila, da bodo volitve konec septembra. Odstop v teh dneh namreč pomeni, da bi bile volitve v prvi tretjini julija, saj mora od odstopa do volitev preteči približno 70 dni. Bratuškova bi bila sicer pripravljena odstopiti tudi takoj, če bi se vsi odpovedali pravici, da predlagajo mandatarja. Tako bi bile lahko volitve 30 dni prej kot sicer.

To verjetno pomeni, da bi se moralo 81 od 90 poslancev pisno odpovedati tej pravici, saj ima pravico predlagati mandatarja deset poslancev.

Bratuškova je po pogovoru pri Pahorju dejala, da so predčasne volitve dejstvo. Še ta teden se bo sestala s predsedniki koalicijskih strank, da bi se dogovorili o datumu volitev.

Prav je, da ljudje na predčasnih volitvah povejo, kdo bo imel v rokah usodo Slovenije, je dejala Bratuškova. V času do takrat pa je pomembno, da mandat zaključijo tako, da ne bodo škodovali državi.

S tem je verjetno mislila na to, da bi takojšnji odstop pomenil tudi to, da vlada ne bi imela polnih pooblastil od odstopa naprej. Če pa bi Bratuškova odstopila julija, bi vlada tekoče posle opravljala od takrat naprej pa do volitev.

Ne bo zahtevala glasovanja o zaupnici Bratuškova je dejala, da v parlamentu ne bo iskala nove večine, torej ne bo zahtevala glasovanja o zaupnici. Dodala je, da se je predsednik Pahor odpovedal pravici, da predlaga svojega kandidata za mandatarja. A dejstvo je, da lahko mandatarja predlaga tudi deset poslancev.

Predsednica vlade je ponovila besede Zorana Jankovića po kongresu, da ni nič več tako, kot je bilo pred kongresom Pozitivne Slovenije, na katerem jo je Janković porazil.

Bratušek: Izpolnila sem obljubo, da bom Slovenijo varno pripeljala do volitev Poudarila je, da stoji za besedami, da težko vodi svojo vlado, če nima podpore njene stranke. Dejala je še, da je izpolnila obljubo volivcem, da bo Slovenijo varno pripeljala do volitev.

"Panika zaradi predčasnih volitev ni potrebna" Bratuškova je dejala, da smo prišli do trenutka, ko je treba "neodgovornost nekaterih" nadomestiti s pošteno in odgovorno politiko. Med projekti, ki bi jih zaključili do jeseni, je naštela področja gospodarstva, zdravstva in strategije upravljanja državnega premoženja. Bratuškova pričakuje, da bodo ministri z njo ostali do konca. Podarila pa je še, da so razmere v državi, recimo likvidnost državnega proračuna, takšne, da panika zaradi predčasnih volitev ni potrebna.

Igor Lukšič, predsednik druge največje vladne stranke, SD, je ponovil, kar nam je povedal že včeraj, torej da je treba čim prej na volitve in hkrati izpeljati nekaj ključnih projektov. Za Socialne demokrate so volitve konec septembra sprejemljive.

"Koalicije ni več, vlada bo v vsakem primeru delala še štiri mesece" "Za SD je ključno, da se zadeva umiri, da zajamemo sapo in premislimo o potezah tako, da ne bomo delali škode. Koalicije ni več, vlada bo v vsakem primeru delala še štiri mesece, tudi po tem, ko bodo že volitve. Za to obdobje se je treba dogovoriti, da bo vlada delala tako, da bo Slovenijo obdržala v čim boljši kondiciji. Vse drugo so tehnična vprašanja," nam je dejal Lukšič.

Ministri SD ne bodo izstopali iz vlade, novega mandatarja pa prav tako ne bodo predlagali ali podprli. Glede skrajšanja 30-dnevnega roka, v katerem je mogoče po odstopu predsednika vlade predlagati novega mandatarja, je Lukšič dejal: "To so ustavni roki. Nekateri mislijo, da je z nekimi dogovori mogoče iti prek ustave. Ta rok je namenjen temu, da ni improvizacij. Tisti, ki radi improvizirajo in delajo eksperimente, pomislijo tudi na to."

V DL bi imeli volitve junija ali v začetku julija Državljanska lista se še vedno zavzema za to, da bi bile parlamentarne volitve čim prej. "Obdobje politične krize mora biti čim krajše in država mora čim prej dobiti operativno vlado s polnimi pooblastili," so sporočili iz stranke. "Ne moremo in ne smemo si privoščiti, da bi zaradi novonastalih političnih razmer trpeli projekti, programi in reforme, ki so nujni za Slovenijo, če želimo čim prej iz prijema finančne krize," so še zapisali v stranki.

"V Državljanski listi podpiramo možnost, da so parlamentarne volitve konec junija ali v začetku letošnjega julija." Kot so nam pojasnili v stranki, možnost za junijske volitve obstaja v primeru, da bi se vsi odpovedali pravici do predlaganja novega mandatarja.

Predčasne volitve "najbolj korektno dejanje do volivcev" Predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da so predčasne volitve v zdajšnjih političnih razmerah "najbolj korektno dejanje do volivcev". O datumu volitev pravi, da si nekatere stranke očitno želijo, da bi bile jeseni. "Za DeSUS je to sprejemljivo." Zunanji minister nam je povedal, da pričakuje, da se bodo ta teden na sestanku predsednikov koalicijskih strank dogovorili o najbolj primernem datumu volitev. Ministra DeSUS iz vlade ne bosta odstopila, je dejal Erjavec, podobno kot Lukšič pa je poudaril, da je treba do volitev delati tako, da bodo narediti "čim manj škode".

Bogovič meni, da so ključni akterji koalicije snedli svoje besede Slovenija mora novega mandatarja dobiti z novimi volitvami, saj ima sedanja sestava DZ že dve spodleteli vladi, pa pravi predsednik SLS Franc Bogovič. Bogovič ugotavlja tudi, da so vsi ključni akterji koalicije, ki so glasno in vehementno napovedovali svoje izstope iz vlade, v primeru da bo na kongresu PS izvoljen Zoran Janković, snedli svoje besede.

Ne spreglejte