Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2015,
18.09

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

veleposlanik Miro Cerar Borut Pahor

Petek, 28. 8. 2015, 18.09

5 let, 1 mesec

Aleksander Geržina bo vendarle veleposlanik v Zagrebu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada je menila, da ni ovir za nadaljevanje in konec že začetih postopkov novih imenovanj veleposlanikov. Predsednik Borut Pahor bo postopke imenovanja sklenil prihodnji teden.

Vlada je danes na svoji seji izvedla "temeljito razpravo", na koncu pa odločila, da ovir za nadaljevanje in konec že začetih postopkov novih imenovanj veleposlanikov ni, je po seji vlade povedal premier Miro Cerar.

Pahor lahko zdaj opravi svoje dolžnosti Predsednik države Borut Pahor je sicer ob poročilu o nadzoru na veleposlaništvih, ki je prišlo v javnost po odločitvi informacijske pooblaščenke in je razkrilo številne nepravilnosti na več veleposlaništvih, ustavil vsa nova imenovanja veleposlanikov. Vlado je takrat zaprosil, naj presodi, ali lahko poročila kakorkoli vplivajo na nadaljevanje postopkov. Predsednik lahko zdaj opravi svoje dolžnosti, je dodal Cerar.

Predsednik je potreboval odločitev vlade Iz urada predsednika države pa so po odločitvi vlade sporočili, da bo predsednik prihodnji teden končal postopke imenovanja novih veleposlanikov. "V skladu z današnjim stališčem vlade bo predsednik republike v začetku prihodnjega tedna podpisal ukaze o imenovanju veleposlanikov v drugih državah in pri mednarodnih organizacijah," so sporočili iz urada. Ob tem so dodali, da je Pahor menil, da je bila soglasna odločitev vlade glede kandidatov za veleposlanike pomembna za verodostojen konec postopka in uspešno opravljanje dela veleposlanikov.

Zakaj se je ustavilo? V ozadju tega "zastoja" je bil sicer predvsem veleposlanik Aleksander Geržina, kandidat za novega veleposlanika v Zagrebu, ker je poročilo o nadzoru njegovega vodenja veleposlaništva na Dunaju razkrilo, da si je v letu in pol izplačal za 4.500 evrov potnih stroškov, čeprav je imel v tistem obdobju na voljo avtomobil in voznika. Nadzor je ugotovil, da je s tem sicer ravnal negospodarno, vendar pa so na ministrstvu opozorili, da ne tudi nezakonito.

Erjavec ni želel spremeniti svoje odločitve Zunanji minister Karl Erjavec je potezo Pahorja označil za pretirano, nato pa posredno nakazal tudi, da svoje odločitve o predlaganih kandidatih za še manjkajočih devet veleposlaniških mest ne bo spreminjal.

Ne spreglejte