Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 1. 2020,
13.35

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

7

Natisni članek

volitve

Petek, 31. 1. 2020, 13.35

4 leta, 2 meseca

59 poslancev predlaga ukinitev okrajev in uvedbo prednostnega glasu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

7

Volitve. Glas. Volilna skrinjica. | Za potrditev novele zakona je sicer potrebnih najmanj 60 poslanskih glasov. | Foto Thinkstock

Za potrditev novele zakona je sicer potrebnih najmanj 60 poslanskih glasov.

Foto: Thinkstock

Skupina poslank in poslancev je v parlamentarni postopek danes vložila predlog novele zakona o volitvah v državni zbor, s katerim predlaga ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu, piše STA.

Pod predlog zakona je podpisanih 59 poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB, NSi, SNS in Levice ter poslanca narodnih skupnosti, so za STA potrdili v LMŠ.

Prvopodpisani pod predlog novele zakona, ki je vložena po rednem postopku, je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Poslanske skupine bodo predlog zakona predvidoma v začetku prihodnjega tedna predstavile na skupni novinarski konferenci, še piše STA.

Za potrditev novele zakona je sicer potrebna dvotretjinska večina, torej najmanj 60 poslanskih glasov.

državni zbor parlament
Novice Volilna matematika: od glasov do sedežev v državnem zboru

Šarec o volilni noveli: Če bi pohiteli, bi jo morda že sprejeli

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v izjavi za medije, ki jo je dal danes ob robu sprejema za diplomatski zbor na Brdu pri Kranju, spomnil, da je bil predlog novele zakona o volitvah v DZ že dolgo časa na mizi. "Če bi nekoliko pohiteli v preteklem letu, bi ga morda lahko že sprejeli," je opozoril.

Šarec je po poročanju STA ocenil, da sta ukinitev volilnih okrajev in uvedba relativnega prednostnega glasu "edina opcija, ki je kolikor toliko poštena". "Kajti spreminjanje volilnih okrajev sicer morda zadosti odločbi ustavnega sodišča, ne zagotavlja pa tiste temeljne stvari, ki jo želimo omogočiti volivcem. To je, da lahko obkrožijo ime kandidata in ne samo stranko, ter povedo, koga bi želeli videti v parlamentu," je dodal. Ali se bo pod zakonski predlog nabralo dovolj podpisov, je po njegovih besedah "težko reči".

Je pa minister za javno upravo iz kvote LMŠ Rudi Medved ocenil, da je skupina poslancev s vložitvijo predloga naredila izjemno pomemben korak na poti k uresničitvi odločbe ustavnega sodišča. "Z odpravo med seboj po številu volivcev neprimerljivih volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu bodo imeli volivke in volivci v rokah izredno močno orodje, s katerim bodo odločilno vplivali na to, kdo bo izvoljen v državni zbor," je poudaril v sporočilu za javnost.

Ministrstvo je po besedah Medveda ves čas tvorno sodelovalo pri nastajanju sprememb zakona in pripravilo čistopis končne verzije. "Menimo, da na ta način na najboljši možni način uresničujemo odločbo ustavnega sodišča, saj zakon volivke in volivce postavlja v znano okolje po vzoru volitev v Evropski parlament. Volivke in volivci poznajo moč prednostnega glasu in ga znajo tudi zelo dobro uporabiti," je zapisal.

Ne spreglejte