SiolNET. Novice Slovenija
1,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Terme Olimia: Pri nas spodbujamo gnezdenje ptic

1,87

termometer

Lastovka
Foto: Getty Images

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije opozarja na uničevanje gnezd mestnih lastovk, ki so sicer zavarovana živalska vrsta. Kot so poudarili, je vsaj 30 parov mestnih lastovk izgubilo gnezda v Podčetrtku, medtem ko je bilo v Polzeli odstranjenih 16 gnezd. Za oba primera so podali prijavo na pristojno inšpekcijsko službo.

V Podčetrtku so gnezda odstranili na bazenskem kompleksu Term Olimia, v Polzeli pa pri trgovini Tuš, so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili v društvu. V obeh podjetjih navedbe zanikajo.

Terme Olimia: Spodbujamo gnezdenje ptic in skrbimo za živalski svet

Iz Term Olimia so sporočilo, da informacija o tridesetih uničenih gnezdih ni resnična, zato "prosimo tiste, ki širijo tovrstne neresnične informacije, naj ne zavajajo ljudi." S sporočilu za javnost so priložili danes posnete fotografije, "ki dokazujejo, da bivamo v simbiozi z lastovkami." "Na balkonih hotela Breza redno skrbimo za njih, podstavljamo pod gnezda papir na tla in dnevno čistimo balkone. Že vrsto let imamo postavljene ptičje hišice po našem celotnem kompleksu, hišico za netopirje in hotel za žuželke. Tisti, ki dvomijo, se lahko o tem prepričajo na lastne oči pri obisku našega kompleksa," so še zapisali.

Fotografija, ki so jo poslali s Term Olimia, na kateri so vidna gnezda na hotelu Breza. Fotografija, ki so jo poslali s Term Olimia, na kateri so vidna gnezda na hotelu Breza. Foto: Terme Olimia

"V Termah Olimia že vrsto let lastovke mirno bivajo in še nikoli nismo in tudi ne bomo ubili nobene ptice, saj pri nas spodbujamo gnezdenje ptic in skrbimo za živalski svet," pa še zapisali in poudarili, da bivajo v simbiozi z lastovkami.

Po nasvetu inšpekcijskih služb ne dovolijo oblikovanja gnezd nad bazeni, saj odpadki iz gnezda padajo v kopalno vodo, s čimer jo onesnažujejo in predstavljajo možnost infekcije. Vendar pa gnezd, ki so polna, niso še nikoli odstranili in jih tudi ne bodo. "Nikoli niso bila odstranjena gnezda z mladiči, kaj šele, da bi mladičke ubijali," so še zagotovili.

Tuš: Nismo odstranjevali gnezd

Kot so sporočili iz Tuša, na objektu v Polzeli niso odstranjevali gnezd, dopuščajo pa možnost, da je katero izmed gnezd ob nedavnih ujmah, ki so bile v teh krajih pogoste, odpadlo samo oz. je to delo neznanega objestneža. "Mestna lastovka je zavarovana živalska vrsta, zato se dobro zavedamo, kakšno odgovornost prinaša sobivanje z njo v urbanem okolju oz. na poslovnih objektih. Tako smo npr. na našem centralnem skladišču v Celju uredili posebne police za gnezdenje ptic in veseli bi bili, če bi bilo takšnih primerov v Sloveniji še več," so dodali.

Uničenih do 200 gnezd

Društvo je v poročilu o nezakonitem lovu in ubijanju ptic v Sloveniji za lani ocenilo, da je letno v Sloveniji uničenih med 50 in 200 gnezd mestnih lastovk v času gnezdilne sezone. "Glede na število zabeleženih primerov je zelo jasno, da smo številko močno podcenili," so dodali.

Mestna lastovka je zavarovana živalska vrsta, po uredbi o zavarovanih prosto živečih vrstah je te živali prepovedano zavestno poškodovati, zastrupiti, usmrtiti, odvzeti iz narave, loviti, ujeti ali vznemirjati. Prav tako je prepovedano zavestno odstranjevanje, sprememba, poškodovanje ali uničenje struktur nujno potrebnih za razmnoževanje - to so npr. gnezda.

"Uničena gnezda mestnih lastovk niso le protizakonito dejanje, so tudi izkaz pomanjkanja vsakega sočutja do živih bitij," so med drugim še zapisali v društvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin