Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 6. 2021,
9.50

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

80

Natisni članek

opozicija

Torek, 22. 6. 2021, 9.50

2 leti, 10 mesecev

30 let Slovenije: Fajonova bo šla na proslavo, Mesec na proteste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

80

Tanja Fajon. Alenka Bratušek. | Tanja Fajon in Alenka Bratušek se bosta udeležili državne proslave ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije.  | Foto STA

Tanja Fajon in Alenka Bratušek se bosta udeležili državne proslave ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije.

Foto: STA

Bliža se dan, ko bo Slovenija praznovala dan državnosti. Na državni proslavi bosta od opozicijskih strank prisotni predsednica SD Tanja Fajon ter predsednica SAB Alenka Bratušek, medtem ko se bo predsednik LMŠ Marjan Šarec udeležil le proslave v državnem zboru, Luka Mesec pa se bo udeležil protestov. 

V oddaji Pogovor z opozicijo na RTV Slovenija so sodelovali Marjan Šarec iz LMŠ, Tanja Fajon iz SD, Luka Mesec iz Levice in Alenka Bratušek iz SAB.

Na nacionalni televiziji so pojasnili, da so v oddajo povabili tudi novega predsednika DeSUS Ljuba Jasniča, ki je povabilo zaradi dejstva, da je predsednik stranke komaj dva dni, zavrnil. Predsednika opozicijske stranke SNS Zmaga Jelinčiča v oddajo niso povabili. Jelinčič se je odzval na Twitterju z besedami, "da očitno na RTV ne razumejo besede 'vseh' oz. 'opozicija', saj mene niso povabili."

Kdo se bo udeležil proslave ob državnem prazniku

"Gre za najveličastnejši dogodek v zgodovini našega naroda," je dejal Šarec ob vprašanju, kaj mu ta obletnica pomeni. Dodal je še, da je žalostno, da so tisti, ki so državo osamosvajali, skrenili s poti: "Nekateri so v zaporu, drugi so na čelu države, ampak zagotovo so z zadnjo platjo podrli tisto, kar so z rokami ustvarili."  Glede udeležbe na proslavi pa je dejal, da se bo udeležil proslave v državnem zboru, kjer je njegovo mesto poslanca državnega zbora. "Dokler v državi ni vse v redu, dokler bodo državno proslavo varovali kordoni policije, ki bodo preprečevali vsak dostop, taka proslava zagotovo ni ljudska," je svojo neudeležbo pojasnil Šarec.

"Zame je Slovenija ponos," je dejala Fajonova, ki verjame, da je v državi velik potencial. Dodala je, da ji je žal, da je v državi tak razkol in tega si v državi ne želi. Poudarila je, da se ne strinja s trenutno smerjo, kamor gre Slovenija. "Je pa res, da je država ena sama in ne praznujemo praznika te vlade, ampak praznik države in tega nam nihče ne more vzeti," je dejala Fajonova, ki se je odločila, da se proslave bo udeležila.

Marjan Šarec verjame, da bodo volitve pokazale pravo sliko, prav tako pa ne izključuje predčasnih volitev. | Foto: STA , Marjan Šarec verjame, da bodo volitve pokazale pravo sliko, prav tako pa ne izključuje predčasnih volitev. Foto: STA ,

"Sam se bom definitivno udeležil protesta in ne državne proslave. Ne bi rekel, da je bil to ultimativni dogodek v Sloveniji, je imel že neko zgodovino," je poudaril Mesec, ki je prepričan, da se izgubljajo vrednote boja proti nacizmu in fašizmu. Dejal je še, da je bil boj leta 1991 boj za pluralizem in za svobodo medijev, danes pa so na oblasti tisti, ki so takrat to zagovarjali, zdaj pa delajo ravno nasprotno.

"Sem ponosna Slovenka in ponosna, da moja Slovenija praznuje 30 let. Moramo priznati, da je bilo v tem času narejenih veliko dobrih stvari, bilo je pa narejenih tudi nekaj napak," je dejala Bratuškova in med napakami izpostavila privatizacijo in zastarele sodne procese velikih afer. "Želela bi si, da enako enotno, kot smo glasovali na plebiscitu, tudi danes stojimo skupaj in se veselimo te obletnice države," je dejala Bratuškova, ki se bo proslave udeležila.

Borut Pahor Janez Janša
Novice Janša: Ta stavek Milana Kučana pove vse

Pred predsedovanjem: ali sami izvažamo v Bruselj svoje težave?

"Ne vem, kdo z naše strani si želi izvažati v Bruselj svoje težave," je dejala Fajonova, ki je prepričana, da je slika Slovenije slaba in predsedovanje z neko mero zasenčeno s črno podobo. Predsednik vlade se je uspešno po socialnih omrežjih začel prepirati s tujimi novinarji, komisarji … in pred predsedovanjem je po njenih besedah Slovenija med državami, kjer se pod vprašaj resno postavljata pravna država in demokracija.

"Ključ delovanja vlade je ta, da se ustvarja umetno vzdušje kulturnega boja med levico in desnico," meni Mesec, ki vidi poskus inštalacije neke nove elite, ki je daleč od tega, da bi bila znanje in delo vrednoti.

Luka Mesec vladi med drugim očita tudi privatizacijo in pomanjkanje poudarjanja znanja in dela, ampak zgolj denarja.  | Foto: STA , Luka Mesec vladi med drugim očita tudi privatizacijo in pomanjkanje poudarjanja znanja in dela, ampak zgolj denarja. Foto: STA ,

"Mi kot opozicija v državnem zboru nimamo nobene vloge, razen da na te stvari opozarjamo, smo glasno opozarjali," je dejala Bratuškova glede neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Šarec je povedal, da so orodja opozicije omejena, če bi imela opozicija dovolj glasov, bi bila vlada. Poudaril je, da opozicija dela, da so uporabili vsa orodja, ampak ostajajo opozicija in imajo 43 glasov, kar ni 46 glasov.

Fajonova še pričakuje spremembe ob menjavi predsednika stranke DeSUS, kritična pa je tudi do vladnih ukrepov v času epidemije, in sicer od nošenja mask do zaprtja šol. Verjame, da sedijo v parlamentu stranke, ki so načete, omenila je DeSUS in SMC.

 

Ne spreglejte