Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 10. 2023,
17.54

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

Romunija Nato Slovenska vojska

Četrtek, 12. 10. 2023, 17.54

6 mesecev, 2 tedna

250 pripadnikov slovenske vojske iz Slovaške v Romunijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Slovenska vojska | Slovenska vojska bo okrepila prisotnost na vzhodnem krilu Nata. Rumunija meji na Ukrajino. | Foto STA

Slovenska vojska bo okrepila prisotnost na vzhodnem krilu Nata. Rumunija meji na Ukrajino.

Foto: STA

Slovenska vojska bo prihodnje leto končala sodelovanje v Natovi bojni skupini na Slovaškem, 250 svojih pripadnikov pa namestila v Romunijo. Tako je na današnji seji odločila vlada, ki je ob tem sprejela še namero, da poveča obseg sodelovanja SV v Latviji na do sto pripadnikov. Na Slovaškem je trenutno 105, v Latviji pa 35 slovenskih vojakov.

Slovenska vojska bo aktivnosti na Slovaškem v okviru t. i. Aktivnosti okrepljene pozornosti prekinila s 30. junijem 2024, dobri dve leti po začetku misije.

Kot je v preteklosti že napovedal obrambni minister Marjan Šarec, pa bo Slovenija nadaljevala s sodelovanjem pri aktivnostih na vzhodnem krilu Nata, in sicer v Romuniji. Kot je sporočila vlada, bodo ob upoštevanju prednostne vojaške umestitve Slovenije v zavezniško jugovzhodno operativno območje vojaki tja napoteni v drugi polovici leta 2024.

Obseg sodelovanja SV v Natovi bojni skupini v Latviji se bo povečal s 50 na do sto pripadnikov z možnostjo rotacij.

Ustrezne postopke bosta izvedli ministrstvi za obrambo ter za zunanje in evropske zadeve, so sporočili iz vlade.

V misiji EU za usposabljanje ukrajinske vojske

Na današnji seji je vlada prejela še poročilo o uresničevanju strategije sodelovanja Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah, sodelovanju v potekajočih mednarodnih operacijah in misijah v letu 2022 in načrtih prihodnjega sodelovanja.

Poročilo poleg slovenske vloge v operacijah in misijah Nata izpostavlja tudi sodelovanje pri obravnavi posameznih vprašanj in kriznih situacij na različnih mednarodnih forumih. "Slovenija je prisotnost okrepila tudi v operacijah in misijah skupne varnostne in obrambne politike EU. Prav tako je ohranjala sodelovanje v mirovnih misijah Združenih narodov, v operaciji koalicije proti Islamski državi in posebni opazovalni misiji Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse)," še piše v vladnem sporočilu za javnost.

Kot so še sporočili iz vlade, je Slovenija leta 2022 sprejela odločitev o sodelovanju v misiji EU na področju usposabljanja ukrajinskih oboroženih sil, prispevala pa je tudi pri preprečevanju konfliktov in pokonfliktni obnovi v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči.

Ne spreglejte