SiolNET. Novice Slovenija
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada podprla predlog Darsa

0,19

termometer

E-vinjeta | Na Darsu si prizadevajo, da bi nove cene začele veljati še pred turistično sezono, 15. junija ali 1. julija. | Foto: STA / Matic Tomšič
Na Darsu si prizadevajo, da bi nove cene začele veljati še pred turistično sezono, 15. junija ali 1. julija. Foto: STA / Matic Tomšič

Vlada je na današnji seji na predlog Darsa sprejela uredbo o cestninskih cestah in cestnini, ki predvideva zvišanje cene elektronskih vinjet za vozila za 6,8 odstotka. Kot je na novinarski konferenci dejala ministrica za infrastrukturo Alenko Bratušek, bo Dars s tega naslova letos zbral dodatnih 5,3 milijona, prihodnje leto pa 14,6 milijona evrov.

Kot je po seji vlade pojasnila Bratuškova, so se za zvišanje cen vinjet odločili, ker je treba zagotoviti dolgoročno finančno vzdržnost Darsa, da bo lahko izpeljal vse zastavljene projekte. Med njimi je izpostavila tretjo razvojno os in drugo cev karavanškega predora.

Spomnila je še, da se je cena vinjet nazadnje dvignila leta 2013. Inflacija je od tedaj presegla 22 odstotkov, povprečna plača pa se je zvišala za nekaj več kot 30 odstotkov, je dodala.

"Seveda je treba povedati, da je velika večina Slovencev letos vinjete že kupila in bodo ta dvig občutili šele ob nakupu naslednje leto," je poudarila ministrica. Za letno vinjeto za osebna vozila, ki danes stane 110 evrov, bo treba po novem odšteti 117,50 evra.

Po izračunih, ki jih je navedla Bratušek, se bo na račun zvišanja cen vinjet letos dodatno pobralo 5,3 milijona evrov, prihodnje leto pa 14,6 milijona evrov.

eprima test Avtomoto Prihaja poletje in Hrvati bodo za turiste pošteno navili cene
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin