Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2011,
15.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kriza volitve

Petek, 17. 6. 2011, 15.23

8 let

Od resetirancev k vabilcem na volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pozivali so k resetiranju Slovenije, zdaj pa pozivajo k predčasnim volitvam, čeprav te niso gotova pot k "resetiranju".

"Stvari v Sloveniji so precej zavožene," je prvi stavek k besedilu, pod katerega so se marca podpisali Gregor Virant, Janez Šušteršič, Marko Pavliha, Matej Lahovnik, Rado Pezdir in Žiga Turk. Tudi v nadaljevanju, kjer razlagajo, zakaj so stvari zavožene in kako jih popraviti, niso povedali ničesar resnično novega.

Populisti? Da nas je prizadela gospodarska kriza, da je vlada nesposobna in da stvari niso gnile na površini, ampak v temeljih, smo slišali večkrat – in od številnih. Prav tako niso prvi, ki so povedali, da potrebujemo resno privatizacijo, učinkovite nadzornike, boljšo pravno državo in konec aferaštva.

Bili so prvi, ki so to naredili kot skupina. Virant v petek na naše vprašanje, zakaj so nastopili skupaj, ni našel jasnega odgovora.

"Podobno razmišljamo. Šušteršič in Pezdir se poznata s finančnega področja, z Lahovnikom se poznava iz politike. S Pavliho sva se srečala, ko sva kot minister in podpredsednik DZ sodelovala pri reševanju nekega vprašanja o Dragonji. Takrat se nama je zdelo fajn, da lahko desnica in levica sodelujeta. Zgradila sva medsebojno zaupanje," je dejal.

Kakorkoli, v skupnih javnih nastopih so povedali tisto, kar si mislijo številni Slovenci. Je to populizem? In če je, ali je škodljiv?

Politiki? Skupno jim je, da vsi predavajo na fakultetah in tudi, da so se v svoji karieri vsaj dotaknili politične sfere. Zagotavljajo, da (še) ne ustanavljajo stranke, in za nekatere lahko z gotovostjo rečemo, da si ne želijo prihodnosti v politiki. Za nekatere pa ne. Zato očitki, da ne gre za civilno iniciativo, ampak politično akcijo, ne bodo potihnili.

Gregor Virant je predsednik Zbora za republiko, ki je kot minister za javno upravo v Janševi vladi sindikatom javnega sektorja pred krizo dal preveč. Marko Pavliha je bil nekdaj minister za promet, poslanec in podpredsednik DZ. Matej Lahovnik je zagovarjal menedžerski prevzem BTC in laški prevzem Uniona, bil je minister v Pahorjevi vladi. Žiga Turk je bil pod Janšo minister za razvoj. Janez Šušterič je bil direktor vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj. Rado Pezdir se je bojeval proti električnemu in bančnemu kartelu.

Bi lahko na teh položajih naredili več, da Slovenija ne bila v razmerah, ki jih zdaj slikajo tako črno? Tudi ta očitek je mogoče slišati.

Pomagajo Janši na oblast? Desetega junija so ustanovili spletno stran, na kateri zbirajo podpise za predčasne volitve. Nasprotniki trdijo, da to ne pomagalo Sloveniji, ampak le SDS, in da ta države ne bo potegnila iz vseh kriz, v katerih je, saj tega ni delala že takrat, ko je imela mandat.

Prvi javni nastop resetirancev je organiziral "esdeesov" Inštitut Jožeta Pučnika. Vse kaže, da bo naslednje volitve dobila zdajšnja opozicija. Prej kot bodo volitve, prej se bo to zgodilo. So resetiranci torej pospeševalci Janševega prevzema oblasti?

Pravijo, da ne. Zagotavljajo, da njihov poziv k predčasnim volitvam ni poziv k čimprejšnji zamenjavi oblasti. Želijo si predvolilne kampanje, v kateri si politiki ne bi delili nizkih udarcev in iskali izgovorov v preteklosti, ampak bi s tekmovanjem idej, programov in zavez predlagali rešitve za prihodnost.

Ne spreglejte