Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2012,
7.24

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ministri Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 6. 2. 2012, 7.24

2 leti

Janševo moštvo – tisti, ki imajo rešitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Janez Janša z najmanjšo ministrsko ekipo do zdaj državo prevzema v težkem času. Na svojih odgovornih mestih bodo morali hitro najti učinkovite rešitve pomembnih problemov.

"Imamo rešitve," že nekaj časa obljublja SDS, ki v boj pošilja preverjene kadre. Andrej Vizjak, ki prevzema ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, je bil sekretar v vladi Andreja Bajuka, nato župan Brežic, gospodarski minister v prejšnji Janševi vladi in nazadnje poslanec.

Iz njegovega osebnega življenja je v javnosti odmeval pretep s strankarskim kolegom Danielom Koritnikom v eni od čateških gostiln. ''Pristopil je mladi gospod in je na neki način provociral, tudi obkladal me je z raznoraznimi žaljivkami, neke vrste agresivno silil vame. Želel sem, da se odstrani, ga tudi pozval, ko pa sem dobil oceno, da me lahko napade, sem ga odrinil od sebe. Če je to prekršek, ga obžalujem,'' je za POP TV takrat razložil Vizjak.

Preiskovalec trgovine z orožjem in nekdanji miličnik Poslanca sta bila tudi Zvone Černač, ki bo skrbel za promet in infrastrukturo, in Vinko Gorenak, ki bo minister za notranje zadeve.

Černač je bil tudi podžupan v Postojni, kot poslanec pa je preiskoval nakupe orožja, ki jih je Slovenija opravila v času od odhoda Janše z mesta ministra za obrambo do afere Patria. Gorenak je nekdanji miličnik in se že več kot dvajset let ukvarja z vprašanji organizacije in razvoja policije. Je tudi izredni profesor na fakulteti za varnostne vede in verjetno najdejavnejši bloger med politiki.

Originalni "resetiranec" Za primat med političnimi blogerji bi se Gorenak spopadel s kolegom Žigo Turkom, kandidatom za "superministra" za izobraževanje, kulturo, znanost in šport. Javnost ga je spoznala, ko je prevzel ministrstvo za razvoj v Janševi vladi in se spraševal, zakaj so nekatere ščetke za straniščno školjko dražje od drugih. Bil je med originalnimi "resetiranci" (pravi, da se je "reseta" spomnil sam), a se jim ni pridružil v stranki Gregorja Viranta.

Odpravljal bo težavo, s katero je služil Eden od tistih, ki so skupaj z Virantom "ugrabili" Turkovo idejo o resetiranju, je Janez Šušteršič. Na položaju finančnega ministra bo moral uporabiti vse svoje znanje o politični ekonomiji, ki ga je pridobil v profesuri ter kot direktor urada za makroekonomske analize in razvoj.

Senka Pličaniča državljani ne poznamo dobro, on pa dobro ve, kako živimo oziroma kako bi morali živeti. Kot direktor inštituta za javno upravo je sodeloval pri pisanju ogromnega števila zakonov in izobraževal veliko število javnih uradnikov. Oseminštiridesetletni Tržičan se bo moral kot minister za pravosodje in javno upravo spopasti tudi z naročanjem svetovanja pri zunanjih sodelavcih, torej težavo, zaradi katere je sam služil plačo.

Minister zaradi nuje Karl Erjavec nas je prepričal že kot najšibkejši člen koalicije in kot populist, ki je zmagal v koalicijskem pokru. Čeprav si ni želel še tretjič postati minister, predsednik stranke upokojencev DeSUS prevzema zunanje ministrstvo. Za to je kompetenten tudi zato, ker je odraščal v Bruslju, je pojasnil.

Ministrstvo za zdravje prevzema nekdanji piranski župan Tomaž Gantar. Svojemu poklicu urologa se posveča v izolski bolnišnici, katere direktor je včasih bil. Gantar je vodil kabinet koprskega župana Borisa Popoviča, dokler se niso konec lanskega leta "začela trenja". Gantar tudi sedi v koprskem občinskem svetu.

Minister s slavnim avtomobilom in jakno Radovan Žerjav je za SLS tako pomemben, da se je preimenovala v SLS Radovana Žerjava. Kot gospodarski minister bo zelo pomemben tudi za vse Slovence. Prekmurec si je kot minister za promet v Janševi vladi ustvaril sloves nepokvarljivega borca proti lobijem, v koalicijskih pogajanjih pa sta zaslovela še njegov BMW, iz katerega so mu v Lukovici ukradli denarnico, in njegova svetlomodra jakna.

Franc Bogovič letos prvič po trinajstih letih ne bo vodil občine Krško, v čemer je srčno užival. Prevzel bo ministrstvo, v katerem bosta prvič združena kmetijstvo in okolje. Bogovič je sodeloval v spustu po Savi, v katerem je umrl župan Sevnice Kristjan Janc. Za nesebično pomoč in sodelovanje pri reševanju in iskanju ponesrečencev ga je predsednik države odlikoval z medaljo za častno dejanje.

Novakova bo zelo povečala plačo Državotvorni resor, ki ga je želela NSi, bo obrambni, vodil pa ga bo Aleš Hojs. O 50-letnem inženirju gradbeništva ni znano veliko. Ukvarjal se je z gradnjo cest; po študiju kot nadzorni inženir in projektant, med letoma 2006 in 2009 pa kot član uprave Darsa. Vmes je delal na javnem podjetju Vodovod-Kanalizacija Ljubljana.

Edina ženska v ministrski ekipi bo edina brez ministrstva. Nekdanja srednješolska profesorica slovenščine in nemščine Ljudmila Novak bo kot ministrica brez listnice skrbela za Slovence po svetu. Njena plača se bo precej izboljšala; kot predsednica NSi, občinska svetnica v Moravčah in izvajalka civilnih porok je lani zaslužila 16.519 evrov bruto.

Ne spreglejte