SiolNET. Novice
0,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvi del sporne politike Trumpa se je začel izvajati

0,66

termometer

migranti, ZDA, Mehika
Foto: Reuters

ZDA so po navedbah mehiških oblasti začele pošiljati srednjeameriške prosilce za azil v Mehiko, kjer bodo čakali na odločitev ameriških sodišč. Gre za uveljavitev nove sporne politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je Mehika ne podpira, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trump je konec lanskega leta napovedal, da ne bo več dovolil migrantom, ki prečkajo mejo brez primerne dokumentacije in prosijo za azil, da v času obravnave prošnje ostanejo v ZDA.

Ministrstvo za domovinsko varnost trdi, da je sprememba politike potrebna zaradi humanitarne in varnostne krize na južni ameriški meji, ki jo je povzročil "pokvarjen imigrantski sistem". Tega nato izkoriščajo tihotapci in osebe, ki nimajo pravice ostati v ZDA. Konec leta naj bi se ZDA dogovorile z mehiško vlado, da v Mehiko vrnejo prosilce za azil, čeprav mehiške oblasti trdijo, da je to enostranska odločitev ZDA.

Upirali so se sprejemanju

Mehika se je tako upirala sprejemanju migrantov iz drugih držav, a jih zaradi humanitarnih razlogov zdaj vseeno sprejema.

Med prvimi so iz ZDA v Tijuano prepeljali prosilca za azil iz Hondurasa.

Deportacije prosilcev za azil ne veljajo za Mehičane, saj se jih po mednarodnem pravu ne sme vrniti v državo, iz katere bežijo.

Večina migrantov, ki pride na mejo med Mehiko in ZDA, prihaja iz Srednje Amerike, od koder so zbežali pred revščino in nasiljem. Do zdaj so lahko prosilci za azil na odločitev sodišča počakali na ameriški strani meje, zdaj pa jih bodo prepeljali v mehiške namestitvene centre.

Donald Trump Novice Obveščevalci v ZDA v ocenah ogroženosti v popolnem nasprotju s Trumpom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 26
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin